Ηλεκτρισμός

Απαραίτητοι οι 2-3 μήνες dry run πριν την έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας σύμφωνα με «παίκτες» της αγοράς

Απαραίτητοι οι 2-3 μήνες dry run πριν την έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας σύμφωνα με «παίκτες» της αγοράς
Οι παράγοντες του κλάδου εκτιμούν επίσης ως αναγκαία προϋπόθεση για την «πρεμιέρα» του Target Model την ολοκλήρωση από τη ΡΑΕ των εργαλείων παρακολούθησης των νέων χονδρεμπορικών αγορών
Το επαρκές χρονικό διάστημα δοκιμών συνεχούς προσομοίωσης της παραγωγικής λειτουργίας όλων των συστημάτων των νέων χονδρεμπορικών αγορών (dry run), αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, ώστε να γίνει εφικτή η ομαλή μετάβαση στο νέο μοντέλο από το υφιστάμενο μοντέλο.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, για να μπορέσει να είναι εφικτή η μετάβαση, το διάστημα αυτό δεν θα πρέπει να είναι μικρότερο από 2-3 μήνες, από τη στιγμή που θα ολοκληρωθούν τα πληροφοριακά συστήματα και για τις τρεις νέες αγορές. Σε μία τέτοια περίπτωση, όλοι οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να εξοικειωθούν όχι μόνο με τα νέα συστήματα, αλλά κυρίως με τον τρόπο λειτουργίας των νέων αγορών, διαπιστώνοντας έτσι τις όποιες… παρενέργειες σε πραγματικές συνθήκες, χωρίς ωστόσο το Χρηματιστήριο να βρίσκεται όντως «στον αέρα».

Οι περιπτώσεις Ιρλανδίας και Γερμανίας-Αυστρίας

Αντίθετα, όπως συμπληρώνουν, αν το dry run διεξαχθεί τελικά για μικρότερη χρονική περίοδο, τότε οι εμπλεκόμενες πλευρές (προμηθευτές, παραγωγοί και trader) εκ των πραγμάτων δεν θα μπορέσουν πριν από την έναρξη του Χρηματιστηρίου να προσαρμοστούν στα δεδομένα των καινούριων αγορών. Κάτι που μπορεί να προκαλέσει σημαντικά σκαμπανεβάσματα σε παραμέτρους όπως η διαμόρφωση των τιμών, κατά τους πρώτους μήνες εφαρμογής του Target Model.

Με βάση τα στελέχη της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η ανάγκη για επαρκή εξοικείωση ανάγκασε την Ιρλανδία να μεταθέσει τελικά κατά 6 επιπλέον μήνες αργότερα τη μετάβαση στο Target Model, παρατείνοντας κατά αντίστοιχο χρονικό διάστημα τη λειτουργική προσομοίωση των νέων αγορών.

Παράλληλα, η Γερμανία με την Αυστρία χρειάστηκαν ένα τετράμηνο δοκιμών, για να προχωρήσουν στο «σπάσιμο» της έως τότε ενιαίας τιμής. Κι αυτό παρόλο που κατά τη μετάβαση δεν άλλαξε η αρχιτεκτονική των χονδρεμπορικών αγορών στις δύο χώρες.

«Κλειδί» η εποπτεία της ΡΑΕ

Την ίδια στιγμή, οι παράγοντες της αγοράς θέτουν επίσης ως προϋπόθεση την ολοκλήρωση και την εφαρμογή των εργαλείων με τα οποία η ΡΑΕ θα παρακολουθεί τις νέες χονδρεμπορικές αγορές υπό το Target Model. Όπως συμπληρώνουν, το έργο του monitoring της αγοράς θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για την ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού, καθώς η ΡΑΕ θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει υψηλά πρόστιμα σε οποιονδήποτε «παίκτη» διαπιστώνει πως ασκεί καταχρηστικές συμπεριφορές.

Ωστόσο, για να ασκήσει αυτό τον ρόλο, θα πρέπει να διαθέτει τις κατάλληλες μεθοδολογίες και εργαλεία για την παρακολούθηση των αγορών όπως αυτές πραγματικά θα λειτουργούν. Επομένως, έως ότου ολοκληρωθούν αυτά τα εργαλεία, στην πράξη η εποπτεία της θα είναι πλημμελής.


Κώστας Δεληγιάννης

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης