Ηλεκτρισμός

Υπογράφονται στις 10 Ιουνίου οι συμβάσεις για τη διασύνδεση Κρήτη-Αττική

Υπογράφονται στις 10 Ιουνίου οι συμβάσεις για τη διασύνδεση Κρήτη-Αττική
Στην Κρήτη με περιβαλλοντική ατζέντα ο Κ. Χατζηδάκης το διήμερο 9-10 Ιουνίου
Ξεκινά και επίσημα αυτή την εβδομάδα η υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη-Αττική, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, με τη συμβασιοποίηση των έργων που θα περιλαμβάνει η υποδομή. Οι συμβάσεις θα υπογραφούν στις 10 Ιουνίου, όπως έχει γράψει το Worldenergynews, ανάμεσα στους αναδόχους των έργων και την «Αριάδνη Interconnection», 100% θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ και φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης.

Ανάδοχοι των συμβάσεων για τα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης, ύψους 615 εκατ. ευρώ, είναι οι εταιρείες NEXANS, PRYSMIAN και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ-ΝΚΤ και ανάδοχος της σύμβασης για τους σταθμούς μετατροπής, ύψους 370 εκατ. ευρώ, είναι η κοινοπραξία SIEMENS-TEΡNA (μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ). Στην εκδήλωση θα παραστούν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, κ. Γεράσιμος Θωμάς, και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου.

Περιορισμός των ΥΚΩ κατά 400 εκατ. ευρώ

Το έργο έχει ενταχθεί στα έργα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία του ΕΣΠΑ 2014-2020». Από το ΕΣΠΑ θα προέλθουν 400 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του έργου, ενώ 200 εκατ. ευρώ θα εισφέρει από ίδια κεφάλαια η «Αριάνδη Interconnection». Παράλληλα, ο φορέας υλοποίησης έχει υπογράψει δανειακή σύμβαση 400 εκατ. ευρώ με την Eurobank. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δάνειο είναι 10ετούς διάρκειας, ενώ το επιτόκιο είναι 2,2% για τα πρώτα 3 έτη, 2% για τα 3 επόμενα και 1,8% για τα 4 τελευταία. Η περίοδος χάριτος ανέρχεται σε 4 έτη, καθώς η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής θα αρχίσει να έχει έσοδα από το 2024 και μετά, αφού δηλαδή προηγηθεί η ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου.

Με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης, θα δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα τροφοδοσίας του νησιού με ηλεκτρική ενέργεια, με πολύ μεγάλη ελάφρυνση και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που επιβαρύνουν το σύνολο των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Το σύνολο των χρεώσεων ΥΚΩ για τους καταναλωτές ανέρχεται σε ετήσια βάση στα 800 εκατ. ευρώ και με την ηλεκτρονική διασύνδεση της Κρήτης ο λογαριασμός θα περιοριστεί στο μισό.

Επίσκεψη κ. Χατζηδάκη στη νήσο Χρυσή

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα μεταβεί στην Κρήτη την Τρίτη, 9 Ιουνίου. Συνοδευόμενος από στελέχη του υπουργείου και τη Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης -και υπεύθυνη για την προώθηση πρωτοβουλιών και δράσεων του υπουργείου στα θέματα δασικής πολιτικής- Μαρία Κοζυράκη, θα επισκεφθεί τη Νήσο Χρυσή, που ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000, το κοινώς γνωστό Γαϊδουρονήσι, που βρίσκεται νοτίως της Ιεράπετρας.

Σκοπός της επίσκεψης είναι ο συντονισμός και η ανάληψη θεσμικής πρωτοβουλίας από το Υπουργείο για την αποφυγή και αποτροπή της συνεχιζόμενης περιβαλλοντικής υποβάθμισης της Χρυσής που παρατηρείται έντονα στο νησί την τελευταία δεκαετία. Γι΄αυτόν τον λόγο, τον υπουργό θα ξεναγήσουν στο νησί και οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που εκπόνησαν την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη. Σε αυτήν περιγράφονται και αναλύονται τόσο η προβληματική εικόνα του νησιού, όσο και οι αναγκαίες δράσεις αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών ζητημάτων στη Χρυσή.

Την επόμενη ημέρα το πρωί, την Τετάρτη 10 Ιουνίου, ο κ. Χατζηδάκης, θα παραστεί σε σύσκεψη στο κεντρικό κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στο Ηράκλειο, με θέμα το 3ετές Σχέδιο Διαχείρισης για τη Νήσο Χρυσή. Ο κ. Χατζηδάκης θα συζητήσει εκτενώς για το χρονοδιάγραμμα και τη χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων και δράσεων για τη διάσωση της Χρυσής. Στόχος η κοινή δέσμευση και συμφωνία όλων των συναρμόδιων φορέων και οργανισμών για τη Χρυσή, που θα αποτελεί και το περιεχόμενο της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα ακολουθήσει αυτής της σύσκεψης – διαβούλευσης. Στη σύσκεψη θα μετέχουν και οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ιεράπετρας, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, της Κτηματικής Υπηρεσίας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου και του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας.


Κ.Δ.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης