Ηλεκτρισμός

Ρεκόρ μειώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος στην Κύπρο

Ρεκόρ μειώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος στην Κύπρο
Αναλυτικά οι παράγοντες της μείωσης - ρεκόρ στις «τσέπες» των νοικοκυριών

Έκπληκτα μένουν πολλά νοικοκυριά αυτή την περίοδο από τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού της ΑΗΚ, όχι γιατί οι λογαριασμοί καίνε όπως συχνά συμβαίνει, αλλά για το αντίθετο - από τους χαμηλούς λογαριασμούς που είναι σχεδόν στο μισό από προηγούμενους.

Πρόκειται για μειώσεις ρεκόρ που οφείλονται στην “ευθυγράμμιση των άστρων”, δηλαδή την ταυτόχρονη συμβολή τριών διαφορετικών παραγόντων: 

1. Πρώτο, τις διαδοχικές μειώσεις στο κόστος καυσίμων της ΑΗΚ που συνολικά μείωσαν την επιβάρυνση σε κάθε κιλοβατώρα που καταναλώνουμε κατά 27,3% σε σχέση με αυτή που πληρώναμε πριν τρεις μήνες - από 4,84 σεντ ανά κιλοβατώρα τον Μάρτιο σε 3,52 σεντ τον Μάιο. 

2. Εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ το πρόσθετο “μείον 10%” στο καθαρό κόστος ηλεκτρισμού, που με αίτημα της κυβέρνησης και της ΡΑΕΚ αποδέχθηκε η ΑΗΚ και μάλιστα παρέτεινε την ισχύ του συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της οικονομίας λόγω του Covid-19.

3. Σημαντικός λόγος, είναι το ότι η συγκεκριμένη περίοδος, ιδιαίτερα τον Απρίλιο και τον Μάιο στο μεγαλύτερο του μέρος, λόγω καιρικών συνθηκών, ήταν από τις περιόδους του έτους με την πιο χαμηλή κατανάλωση. Παρά το γεγονός ότι πολλά νοικοκυριά είχαν τους ενοίκους τους για πολλές ώρες στο σπίτι λόγω των περιορισμών, δεν υπήρχε ανάγκη ούτε για θέρμανση, ούτε για ψύξη, κάτι που μειώνει κάθετα την κατανάλωση. Επίσης οι ηλιακοί θερμοσίφωνες αυτή την περίοδο ήταν παραγωγικοί.

Ο “Φ”, ερεύνησε το ενδεχόμενο από πλευράς ΑΗΚ να μην έγιναν σε κάποιες περιοχές πραγματικές μετρήσεις λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού, ωστόσο έλαβε διαβεβαίωση ότι οι επί τόπου μετρήσεις έγιναν στην καταπληκτική τους πλειοψηφία ως συνήθως. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, αν ο λογαριασμός εκδόθηκε με καθ’ υπολογισμό ένδειξης του μετρητή, στον λογαριασμό ΑΗΚ αυτό φαίνεται με την αναγραφή του “Υ” στην ένδειξη της προηγούμενης και της τελευταίας καταμέτρησης του μετρητή.

Πηγή: philenews.com
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης