Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Έρχονται έργα 700 εκατ. στην διαχείριση αποβλήτων - Στόχος να κλείσουν 52 χωματερές μέχρι το 2021

Έρχονται έργα 700 εκατ. στην διαχείριση αποβλήτων - Στόχος να κλείσουν 52 χωματερές μέχρι το 2021
Έρχονται έργα 700 εκατ. ευρώ στην διαχείριση αποβλήτων
Σημαντικά έργα ύψους 700 εκατ. ευρώ έως το 2021 στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων αλλά και κλείσιμο όλων των παράνομων χωματερών που υπάρχουν στην χώρα μας μέχρι το τέλος του ίδιου έτους, δρομολογεί η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
«Η Ελλάδα είναι προτελευταία στην θέση διαχείρισης αποβλήτων και στη δεύτερη θέση από άποψη ταφής απορριμάτων. Αυτό σημαίνει ότι κάτι κάνουμε λάθος όλα αυτά τα χρόνια», τόνισε ο Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων στην εκπομπή Market Watch που αποτελεί συνεργασία του bankingnews με τον τηλεοπτικό σταθμό Action.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι σήμερα στην χώρα μας λειτουργούν τρεις μονάδες επεξεργασίας αποριμμάτων, ενώ στόχος είναι να δημιουργηθούν άλλες 40 μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Ήδη προ ημερών δημοπρατήθηκαν δύο νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Κέρκυρα και Τρίκαλα,προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος της έτους το Υπουργείου σχεδιάζει τη δημοπράτηση συνολικά 17 μονάδων επεξεργασίας απορριμάτων.
Σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν 52 ενεργές χωματερές, εκ των οποίων 20 στην Πελοπόννησο, 11 στο Νότιο Αιγαίο, 5 στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, 5 στη Δυτική Ελλάδα (περιλαμβάνεται η Αχαΐα και η Ηλεία), 3 στο Ιόνιο, 3 στη Στερεά Ελλάδα, 3 στην Αττική και 2 στο Βόρειο Αιγαίο.
Για όλες αυτές τις χωματερές η χώρα μας πληρώνει δεκάδες εκατ. ευρώ.
Έτσι η Ελλάδα κάθε εξάμηνο πρέπει θα καταβάλλει 80.000 ευρώ για κάθε χωματερή σε λειτουργία και 40.000 ευρώ για κάθε χωματερή που έχει κλείσει, αλλά δεν έχει αποκατασταθεί.
Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό πρόστιμο (10 εκατ. ευρώ εφάπαξ) αφορούσε σε 293 χωματερές με συνολικά 363 παραβάσεις.
Στις 2 Ιουνίου 2015 η χώρα κατέβαλε 10,4 εκατ. ευρώ, έχοντας μειώσει κατά 103 τις παραβάσεις.
Το επόμενο εξάμηνο, η χώρα κατέβαλε 9,8 εκατ. ευρώ, έχοντας μειώσει κατά 20 τις παραβάσεις.
Τέλος, στις 2 Ιουνίου 2016 η χώρα κατέβαλε 7 εκατ. ευρώ, καθώς οι παραβάσεις είχαν μειωθεί περαιτέρω κατά 72.
Τον Φεβρουάριο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε μείωση προστίμου για τις παράνομες χωματερές κατά 400.000 ευρώ σε ετήσια βάση.
Η μείωση του προστίμου είναι απόρροια της προόδου μέσα στο β’ εξάμηνο του 2019 αναφορικά με την παύση λειτουργίας 5 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ).
Η μείωση του προστίμου ήταν απόρροια της προόδου μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 αναφορικά με την παύση λειτουργίας 5 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ).
Με βάση πάντως τις υφιστάμενες αποφάσεις, η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει 4,8 εκατ. ευρώ για τις εναπομείνασες παράνομες εν λειτουργία χωματερές.
Επίσης η Ελλάδα έχει επίσης καταβάλει μέχρι τώρα περίπου 17 εκατ. ευρώ σε ευρωπρόστιμα για την απουσία αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών σε πέντε μεγάλες πόλεις, όλες στην Ανατολική Αττική.
Τέλος, η χώρα μας έχει καταβάλλει ακόμα 10 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης