Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Η αυξημένη Οριακή Τιμή Συστήματος «πιέζει» τους ιδιώτες προμηθευτές να αναπροσαρμόσουν τα τιμολόγια λιανικής

Η αυξημένη Οριακή Τιμή Συστήματος «πιέζει» τους ιδιώτες προμηθευτές να αναπροσαρμόσουν τα τιμολόγια λιανικής
Στην παρούσα φάση οι εταιρίες δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο αναπροσαρμογών παρά το σχετικό δικαίωμα που τους δίνουν τα υπογεγραμμένα συμβόλαια, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε αυτόματα άνοδο έως και 30% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος
Τα «ψιλά» γράμματα των συμβολαίων όπου περιγράφονται οι γενικοί όροι προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας προς τους πελάτες, βάζουν εκ νέου πάνω στο τραπέζι οι εμπορικοί διευθυντές των ιδιωτών προμηθευτών.  
Ο προμηθευτής, δηλαδή η εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, με τη υπογραφή του συμβολαίου ενημερώνει τον καταναλωτή ότι έχει το δικαίωμα να αλλάξει το τιμολόγιο λιανικής πώλησης στην περίπτωση που η μέση μηναία Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) κινηθεί έξω από τα όρια που έχουν συμφωνήσει. Τα όρια που προβλέπει το συμβόλαιο με τον πελάτη κυμαίνονται από 45 έως 55 ευρώ ανά MWh.  
Στο συμβόλαιο προβλέπεται ρητά ότι η συμφωνηθείσα τιμή προς τον πελάτη θα παραμένει αμετάβλητη στην περίπτωση κατά την οποία η μέση μηναία ΟΤΣ κυμαίνεται εντός των άνω ορίων.
Μάλιστα, στο πολυσέλιδο συμβόλαιο εναλλακτικού παρόχου υπάρχει ειδική παράγραφος υπό τον τίτλο «Αναπροσαρμογή Χρέωσης Προμήθειας – Διαδικασία Τροποποίησης».
Στην παράγραφο αυτή αναφέρεται ότι ο προμηθευτής θα αναπροσαρμόζει την χρέωση προμήθειας όπως αυτή αναγράφεται στον τιμοκατάλογο, ακολουθώντας τις διακυμάνσεις της ΟΤΣ όπως προκύπτει από το ημερήσιο ενεργειακό προγραμματισμό.
Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που η μέση ΟΤΣ παρουσιάζει διακύμανση στο εύρος τιμής από τα 0,045 - 0,055 ευρώ ανά kWh δεν έχει δικαίωμα αναπροσαρμογής, ενώ στην περίπτωση που η ΟΤΣ κινηθεί χαμηλότερα ή υψηλότερα μπορεί να αλλάξει το τιμολόγιο στον καταναλωτή.
Υπενθυμίζεται πως η 1 MWh αντιστοιχεί σε 1.000  kWh.

Στα χαρτιά, προς το παρόν, το δικαίωμα αναπροσαρμογής τιμών

Το σύνολο σχεδόν των προμηθευτών έχουν το δικαίωμα να αναπροσαρμόσουν τα τιμολόγια λιανικής όταν η ΟΤΣ κινηθεί έξω από τα όρια που έχουν προσδιορίσει.
Η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος έκλεισε στα 76 ευρώ ανά MWh το Ιανουάριο.
Το Φεβρουάριο υπήρξε αποκλιμάκωση της τιμής και τη τελευταία εβδομάδα η μέση τιμή κινείται κοντά στην περιοχή των 65 ευρώ, τιμή που εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από τα όρια που έχουν θέσει οι εταιρείες.
Ωστόσο τα επιτελεία των προμηθευτών στην παρούσα φάση κάνουν ασκήσεις επί χάρτου και δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταβάλλουν τα τιμολόγια της λιανικής λόγω της ανοδικής πορείας που είχε η ΟΤΣ, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε αυτόματα άνοδο έως 30% στην τιμή του ηλεκτρικού με βάση τη μέση ΟΤΣ του Ιανουαρίου.  
Σε κάθε περίπτωση κανένας ιδιώτης πάροχος δεν σκέπτεται προς το παρόν να αλλάξει τα τιμολόγια.
Στέλεχος εταιρείας ανέφερε στο World Energy News πως οι συνθήκες δεν ευνοούν για αλλαγές και ότι ελπίζει στην περαιτέρω αποκλιμάκωση της ΟΤΣ.  
Στο «κακό» σενάριο η ΟΤΣ να κινηθεί ανοδικά τους επόμενους μήνες, οι ιδιώτες προμηθευτές θα περιμένουν την στρατηγική κίνηση της ΔΕΗ.
Το πρόβλημα για τους ιδιώτες είναι ότι η κρατική εταιρεία μπορεί να απορροφήσει τις ζημιές, ενώ οι ιδιώτες δεν μπορούν να χρηματοδοτούν από την τσέπη τους τα τιμολόγια για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί έναντι της ΔΕΗ.   

Νίκος  Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης