Φυσικό Αέριο

Σε εξέλιξη η τεχνικοοικονομική μελέτη για την αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα

Σε εξέλιξη η τεχνικοοικονομική μελέτη για την αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα
Εάν λειτουργούσε σήμερα θα είχε αποσβέσει πλήρως την αξία της επένδυσης, δεδομένης της ζήτησης για αποθηκευτικούς χώρους λόγω της κρίσης του κορωνοϊού
Με ταχείς ρυθμούς τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ τις διαδικασίες για τον διαγωνισμό αξιοποίησης το εξαντλημένου υπόγειου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Καβάλα ως αποθήκη φυσικού αερίου. Το πολύπλοκο από πολλές πλευρές project θα αποτελέσει στρατηγικής σημασίας υποδομή για τη χώρα, την αξία της οποίας έχει αναδείξει η κρίση του Govid-19.

Oπως χαρακτηριστικά τονίζουν αρμόδιες πηγές εάν η υποδομή της Καβάλας λειτουργούσε σήμερα ως αποθήκη φυσικού αερίου στην κρίση του κορωνοϊου θα είχε αποσβέσει πλήρως την αξία της επένδυσης, δεδομένης της ζήτησης για αποθηκευτικούς χώρους από μεγάλους ενεργειακούς ομίλους διεθνώς.

Ο τεχνικός σύμβουλος που έχει προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ για την εκπόνηση της τεχνοοικονομικής μελέτης δουλεύει πυρετωδώς με βάση την προ δεκαπενταετίας μελέτη που είχε παραδώσει για το έργο η καθηγήτρια του ΕΜΠ κ. Σοφία Σταματάκη προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα της τεχνολογίας.
Καθοριστικός παράγοντας ωστόσο για την ολοκλήρωση της μελέτης θα είναι το μοντέλο του ρυθμιστικού πλαισίου βάσει του οποίου θα λειτουργήσει η υποδομή της υπόγειας αποθήκης της Καβάλας, που θα καθορίσει η ΡΑΕ και το οποίο αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα πάντως με το κοινοτική νομοθεσία, η λειτουργία της αποθήκης της Καβάλας μέσα σε ρυθμιστικό πλαίσιο δεν μπορεί να συνδυαστεί ταυτόχρονα και με την εμπορική εκμετάλλευση του  φορτίου που θα αποθηκεύεται.
Επίσης σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς από την στιγμή που θα λειτουργεί και ο TAP και υπάρχει σε μεγάλο βαθμό εξασφάλιση της προμήθειας φυσικού αερίου για το σύστημα, θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή, για να μην επιβαρυνθεί ο καταναλωτής από το όλο κόστος που θα δημιουργηθεί με την λειτουργία της Καβάλας.

Ψηφιακή αρχειοθέτηση των στοιχείων

Το πλαίσιο θα πρέπει να καθιστά διακριτούς τους ρόλους της χρήσης της υποδομής για αποθήκευση και εμπορική εκμετάλλευση. Ο τεχνικός σύμβουλος έχει ξεκινήσει την ψηφιακή αρχειοθέτηση των στοιχείων που βρίσκονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να στήσει τα data rooms για την πρόσβαση σε αυτά των ενδιαφερόμενων επενδυτών όταν θα βγει ο διαγωνισμός στον αέρα με το αρμόδιο υπουργείο και το ΤΑΙΠΕΔ να επιδιώκουν την ταχύτερη δυνατή έναρξη του διαγωνισμού.

Η εκπόνηση λεπτομερούς τεχνικοοικονομικής μελέτης και η προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης για τον διαγωνισμό αποτελούν τα επόμενα κρίσιμα βήματα στον σχεδιασμό για την κατασκευή της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη νότια Καβάλα.

Η μελέτη αναμένεται να οριστικοποιήσει τις τεχνικές παραμέτρους, όπως τον αποθηκευτικό χώρο του κοιτάσματος, τον ρυθμό πλήρωσής του, τον ρυθμό έγχυσης αερίου από την αποθήκη στο εθνικό σύστημα, καθώς και τις τεχνικές προδιαγραφές της εγκατάστασης. Θα προσδιορίσει, επίσης, το κόστος της επένδυσης, το κόστος για το μη αντλήσιμο αέριο και το λειτουργικό κόστος της εγκατάστασης.

Τα οικονομικοτεχνικά αυτά μεγέθη είναι απαραίτητα για την κατάρτιση επιχειρησιακού πλάνου για την υποδομή της υπόγειας αποθήκης και τον καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής.

Καθοριστική συμβολή στην ασφάλεια εφοδιασμού

Η υλοποίηση του σχεδίου υπόγειας αποθήκης Καβάλας αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά τόσο στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας σε φυσικό αέριο όσο και στην ενίσχυση του ρόλου της ως διαμετακομιστικού κέντρου. Το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου στηρίζεται σήμερα σε ποσοστό 75% στην τροφοδοσία του από αέριο που διέρχεται από αγωγούς, ενώ οι εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας μπορούν να διασφαλίσουν αποθέματα για περιορισμένες ημέρες.

Η υπόγεια αποθήκη της Καβάλας μπορεί να εξασφαλίσει στρατηγικά αποθέματα για τη χώρα και να ενισχύσει τη λειτουργία της Ρεβυθούσας και μελλοντικά του τερματικού σταθμού Αλεξανδρούπολης και τον στρατηγικό τους ρόλο για την τροφοδοσία των Βαλκανίων, αφού θα μπορούν να διαθέτουν μέσω των νέων αγωγών μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου.

Ανακάλυψη του κοιτάσματος στις αρχές του ‘70

Το υποθαλάσσιο κοίτασμα της νότιας Καβάλας ανακαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, στο πλαίσιο των ερευνών και των γεωτρήσεων της ευρύτερης περιοχής του Πρίνου. Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος ξεκίνησε το 1981 και το μέγιστο της παραγωγής του έφθασε τα 250.000 κυβικά μέτρα/ ημέρα την περίοδο 1989-1991. Η παραγωγή ήταν προσαρμοσμένη στις ανάγκες του τοπικού εργοστασίου λιπασμάτων της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, αφού μέχρι τότε δεν υπήρχαν υποδομές και αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Οι πρώτες συζητήσεις για την αξιοποίησή του ως αποθήκης φυσικού αερίου ξεκίνησαν το 2010 μεταξύ υπουργείου Ενέργειας και Εnergean Oil, η οποία διαθέτει άδεια εκμεταλλεύσεως βάσει σύμβασης παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο από το 1999, οπότε τα κοιτάσματα Πρίνου και νότιας Καβάλας παραχωρήθηκαν στην Kαβάλα Οϊλ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης