Ηλεκτρισμός

Ολλανδία: 1 δισ. ευρώ διεκδικεί η Uniper για τη διακοπή λειτουργίας ανθρακικής μονάδας το 2030

tags :
Ολλανδία: 1 δισ. ευρώ διεκδικεί η Uniper για τη διακοπή λειτουργίας ανθρακικής μονάδας το 2030
Μετά τον ολλανδικό νόμο για απόσυρση των ανθρακικών σταθμών, η εταιρεία θα πρέπει είτε να θέσει εκτός λειτουργίας τον σταθμό Maasvlakte 3, είτε να αλλάξει το καύσιμο λειτουργίας του
Ανοιχτό έχει αφήσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, το ενδεχόμενο η επιχείρηση να ζητήσει αποζημίωση για το πρόωρο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης στο πλαίσιο της κυβερνητικής επιλογής για επίσπευση της απολιγνιτοποίησης η οποία βεβαίως εδράζεται στην ευρωπαϊκή πολιτική για την ενέργεια και το κλίμα.

Μέχρι στιγμής η ΔΕΗ δεν έχει προχωρήσει σε κάποια σχετική κίνηση αφενός αναμένοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ενδεχομένως εν όψει της διαμόρφωσης του κυβερνητικού master plan για την απολιγνιτοποίηση.

Πάντως στην Ευρώπη φαίνεται να υπάρχει κινητικότητα γύρω από το συγκεκριμένο θέμα και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και εταιρίες ετοιμάζονται να διεκδικήσουν δισεκατομμύρια ευρώ για την απόσυρση ανθρακικών μονάδων, λόγω της νομοθεσίας για το Κλίμα.

Απειλή για μήνυση

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της γερμανικής εταιρίας ηλεκτρισμού Uniper που απειλεί να μηνύσει την ολλανδική κυβέρνηση, διεκδικώντας αποζημίωση της τάξης του 1 δισ. ευρώ, μετά την ψήφιση ενός νόμου που προβλέπει την απόσυρση των ανθρακικών μονάδων ως το 2030, έχει θορυβήσει τις Βρυξέλλες και αρκετές κυβερνήσεις.

Βάσει νόμου που ψήφισε το ολλανδικό κοινοβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο, η γερμανική εταιρία θα πρέπει ως το 2030 να κλείσει τον ανθρακικό σταθμό Maasvlakte 3, κοντά στο Ρότερνταμ, σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 15 ετών από τότε που άνοιξε ή να τον μετατρέψει για να λειτουργεί στο μέλλον με διαφορετικό καύσιμο.

Διασφάλιση των συμφερόντων των μετόχων

Πληροφορίες που επικαλείται το Euractiv αναφέρουν ότι η Uniper σκοπεύει να ζητήσει αποζημίωση ύψους 1 δισ. ευρώ, με βάση τις προβλέψεις του Energy Charter Treaty (ECT) -Συνθήκη Ενεργειακής Χάρτας, μίας συμφωνίας που είχε υπογραφεί τη δεκαετία του 1990 για την προώθηση των επενδυτικών ροών μεταξύ των δυτικών χωρών και των χωρών του πρώην σοβιετικού μπλοκ.

Η Uniper έστειλε επιστολή στην κυβέρνηση της Χάγης στις 18 Δεκεμβρίου ζητώντας μία “φιλική διευθέτηση” του θέματος και δηλώνοντας ότι αν αυτό δεν επιτευχθεί τότε θα προσφύγει στη διεθνή διαιτησία. Ερωτώμενος σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper κ. Andreas Schierenbeck δήλωσε ότι η εταιρία επιφυλάσσεται όλων των νόμιμων δικαιωμάτων της για να διασφαλίσει τα συμφέροντα των μετόχων. “Πιστεύουμε ότι το ολλανδικό πρόγραμμα απόσυρσης στην τρέχουσα μορφή του δεν είναι το κατάλληλο” πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει το ύψος της αποζημίωσης που διεκδικεί.

Ανεξαρτήτως της κατάληξης που θα έχει η υπόθεση της Uniper, το όλο θέμα έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις Βρυξέλλες γιατί άπτεται ενός πολύ σοβαρού ζητήματος, της προστασίας των επενδυτών από κυβερνητικές αποφάσεις που ανατρέπουν την πορεία μίας επένδυσης ή αυξάνουν κατά πολύ το κόστος της.

«Παράθυρο» για υψηλές αποζημιώσεις

Ιδιαίτερα δε οι επιχειρηματικές συμφωνίες που έχουν κλείσει στο πλαίσιο της Χάρτας Ενέργειας (ECT) καλύπτονται από δικλείδες ασφαλείας, μέσω διεθνούς διαιτησίας κλπ, που μπορεί να αναγκάσουν κυβερνήσεις να καταβάλουν εξαιρετικά υψηλές αποζημιώσεις.

Στην περίπτωση της ΔΕΗ το μεγαλύτερο πρόβλημα για την επιχείρηση είναι η υπό κατασκευή μονάδα “Πτολεμαϊδα 5”, ισχύος 660 MW και προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ. Η μονάδα άρχισε να κατασκευάζεται πριν την αυστηρή νομοθεσία για το Κλίμα, θα ολοκληρωθεί το 2021 ή το 2022 και θα πρέπει να κλείσει το 2028. Η εναλλακτική που έχει ανακοινώσει ο κ. Στάσσης, δηλαδή να συνεχίσει να λειτουργεί η μονάδα μετά το 2028 με βιοκαύσιμα, συνιστά μία πρόσθετη επένδυση και ένα πρόσθετο κόστος για τη ΔΕΗ, χωρίς προηγουμένως να έχει αποσβεσθεί το έργο.

Ας σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, μέσω του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα έχει ανακοινώσει ότι όλες οι λιγνιτικές μονάδες θα κλείσουν ως το 2028, ενώ η ΔΕΗ έχει δηλώσει ότι ως το τέλος του 2023 θα έχουν σβήσει όλες οι μονάδες λιγνίτη με μόνη εξαίρεση την “Πτολεμαϊδα 5”, που από το 2028 και μετά θα λειτουργήσει με βιοκαύσιμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης