Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γαλλικό Δικαστήριο: Η EDF να αποδεχτεί την αναστολή της σύμβασης προμήθειας με την Total

Γαλλικό Δικαστήριο: Η EDF να αποδεχτεί την αναστολή της σύμβασης προμήθειας με την Total
Πρόστιμο 50.000 ευρώ επιβλήθηκε στη γαλλική εταιρεία
Το εμπορικό δικαστήριο του Παρισιού διέταξε την Τετάρτη την γαλλική EDF να αποδεχτεί την αναστολή των συμβάσεων προμήθειας με την Total.

Η Total, με άλλους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, είχαν επικαλεστεί τη ρήτρα ανωτέρας βίας στις συμβάσεις λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, η οποία είχε ωθήσει τις τιμές στη γαλλική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πολύ χαμηλότερα από εκείνη που καθορίζεται στις υπάρχουσες συμφωνίες των εταιρειών.

Στην απόφασή του σύμφωνα με το Reuters, ο πρόεδρος του δικαστηρίου επεσήμανε ότι οι προϋποθέσεις ανωτέρας βίας στις λεγόμενες συμβάσεις ARENH μεταξύ των δύο εταιρειών «προφανώς πληρούνται».

Διέταξε την EDF, η οποία λειτουργεί 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες που αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, να πληρώσει συνολικά πρόστιμο 50.000 ευρώ.

Εκπρόσωπος της EDF είπε ότι η εταιρεία θα ασκήσει έφεση για την απόφαση.

Η ρήτρα ανωτέρας βίας επιτρέπει σε ορισμένους όρους μιας κατά τα άλλα νομικά δεσμευτικής συμφωνίας να αγνοείται λόγω αναπόφευκτων περιστάσεων.

Η EDF, η ρυθμιστική αρχή της αγοράς ενέργειας της Γαλλίας και το Κρατικό Συμβούλιο, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, απέρριψαν το αίτημα των εταιρειών.

Σύμφωνα με τον μηχανισμό ARENH, οι αντίπαλοι της EDF μπορούν να αγοράσουν έως και 100 terawatt ώρες (TWh), ή περίπου το ένα τέταρτο της ετήσιας πυρηνικής τους παραγωγής, σε σταθερή τιμή 42 ευρώ μεγαβάτ ανά ώρα (MWh).

Ωστόσο, το ξέσπασμα του κορωνοϊού και το γενικό lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση οδήγησαν σε πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 15% έως 20%, σύμφωνα με τη γαλλική εταιρεία ηλεκτρικού δικτύου RTE, και οι τιμές χονδρικής απέχουν πολύ από τα 42 ευρώ / MWh που πληρώθηκαν από τους προμηθευτές για τη σύμβαση ARENH.

Το δικαστήριο είπε ότι η διαδικασία από την AFIEG - λόμπι που εκπροσωπεί εταιρείες ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των Enel, Vattenfall, Alpiq, Endesa και GazelEnergie που ενώθηκαν με την Total - ήταν παραδεκτή.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης