Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τον Ιούνιο η συμβασιοποίηση του Κρήτη – Αττική – Στη ΡΑΕ το σχέδιο διαγωνισμού για επενδυτή μειοψηφίας στην Αριάδνη

Τον Ιούνιο η συμβασιοποίηση του Κρήτη – Αττική – Στη ΡΑΕ το σχέδιο διαγωνισμού για επενδυτή μειοψηφίας στην Αριάδνη
Έως το φθινόπωρο του 2020 η πόντιση του υποθαλάσσιου καλωδίου του Κρήτη - Πελοπόννησος

Τον Ιούνιο στην Κρήτη θα υπογραφούν οι συμβάσεις για τα έργα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη – Αττική, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκη, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Market Watch» του Action 24 και τους δημοσιογράφους Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη και Σοφία Ροδοπούλου.

Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, οι συμβάσεις θα προβλέπουν τριετή διάρκεια για την ολοκλήρωση των έργων. Κάτι που σημαίνει ότι περί τα μέσα του 2023, θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως η υποδομή, δίνοντας έτσι οριστική λύση στο πρόβλημα της ενεργειακής ασφάλειας του νησιού.

Ο  κ. Μανουσάκης σημείωσε ότι βρίσκονται πολύ κοντά στη σύναψη του τραπεζικού δανεισμού, ύψους 400-500 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση του έργου. Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα προέλθουν από ίδια χρηματοδότηση, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Επίσης, το έργο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με κονδύλια του ΕΣΠΑ ύψους περίπου 300-400 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με την είσοδο επενδυτών μειοψηφίας στην Αριάδνη Interconnection, φορέα υλοποίησης του Κρήτη – Αττικής, σημείωσε ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη υποβάλλει στην ΡΑΕ το σχέδιο για την διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού. Υπενθύμισε ότι ενδιαφέρον για συμμετοχή στην μετοχική σύνθεση της Αριάδνης έχει εκφράσει η State Grid, μέτοχος μειοψηφίας στον ΑΔΜΗΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, έως το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί το Κρήτη – Πελοπόννησος, το οποίο θα καλύψει μερικώς την τοπική ζήτηση σε ρεύμα. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, έως το φθινόπωρο θα ποντιστεί το υποθαλάσσιο καλώδιο της διασύνδεσης, το οποίο είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως στην συγκεκριμένη τεχνολογία.

Νωρίτερα, σε ερώτημα για τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία αντιμετώπισε την πανδημία του κορωνοϊού, ο κ. Μανουσάκης υπογράμμισε ότι: «Από την πρώτη στιγμή είχαμε να ξεκινήσει να προετοιμαζόμαστε σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ για την πρόληψη. Πήραμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία όλων των εργαζομένων της εταιρείας, των υποδομών μας, καθώς και τη διασφάλιση του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας».
Σε ερώτημα σε σχέση με τα επόμενα έργα που δρομολογεί ο ΑΔΜΗΕ, υπογράμμισε ότι μέσα στο 2020 θα ξεκινήσει η 4η φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, με το καλώδιο Νάξου – Σαντορίνης.

Επιπλέον, έκανε αναφορά στην 4η διασύνδεση Νάξου – Σαντορίνης, η οποία ξεκινά μέσα στο 2020 και θα είναι έτοιμη μέχρι το 2024, ώστε πλέον το νησί να καλύπτει τις ανάγκες τις της σε ρεύμα από το συγκεκριμένο δίκτυο και τις ΑΠΕ.

Όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, υποστήριξε ότι με το πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ κατέστη σαφές πως υπάρχει πολιτική βούληση για την περαιτέρω εκχώρηση του ποσοστού του Δημοσίου. Όπως συμπλήρωσε, τα τελευταία χρόνια ο Διαχειριστής έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες  και η πορεία της εταιρείας είναι διασφαλισμένη ανεξαρτήτως της μετοχικής σύνθεσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης