Φυσικό Αέριο

Η Γερμανία αρνείται την εξαίρεση του αγωγού Nord Stream 2 από τους κανόνες της ΕΕ

Η Γερμανία αρνείται την εξαίρεση του αγωγού Nord Stream 2 από τους κανόνες της ΕΕ
Η ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας Bundesnetzagentur ανακοίνωσε ότι το έργο δεν εξαιρείται από τους λεγόμενους κανόνες διαχωρισμού
Η ενεργειακή ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας αρνήθηκε την Παρασκευή 15/5/2020 να χορηγήσει εξαίρεση από τις οδηγίες για το φυσικό αέριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους φορείς εκμετάλλευσης του αγωγού Nord Stream 2, προκαλώντας νέο χτύπημα στο έργο μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Ο Nord Stream 2, που σχεδιάστηκε από τη Ρωσική Gazprom για να αυξήσει τις απευθείας αποστολές στην Ευρώπη, έχει ήδη καθυστερήσει πολύ και έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις τόσο από την Ουάσινγκτον όσο και από την Ουκρανία και την Πολωνία, μέσω της επικράτειας της οποίας το ρωσικό αέριο αποστέλλεται προς το παρόν στους καταναλωτές στη Δυτική Ευρώπη.

Η ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας Bundesnetzagentur ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το έργο δεν εξαιρείται από τους λεγόμενους κανόνες διαχωρισμού, οι οποίοι συνεπάγονται ότι παραγωγή, μεταφορά και διανομή ενέργειας πρέπει να οργανώνονται ανεξάρτητα, στο τμήμα που διασχίζει τη γερμανική επικράτεια.

Ανέφερε ότι η κοινοπραξία Nord Stream 2 - η οποία περιλαμβάνει επίσης τις Uniper, Wintershall-Dea, Shell, OMV και Engie - δεν πληροί τις προϋποθέσεις για εξαίρεση, επειδή ο αγωγός δεν είχε ολοκληρωθεί τεχνικά μέχρι τις 23 Μαΐου 2019.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση της αρχής, προσθέτοντας ότι το σχετικό τμήμα λήψης αποφάσεων ήταν ανεξάρτητο.

Η διαφορά σχετικά με τη ρύθμιση δεν επηρεάζει τη συνεχιζόμενη κατασκευή του αγωγού, αλλά τη λειτουργία του.
Ο Nord Stream 2 αναμένεται να ανοίξει στα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021.
Ένα ρωσικό πλοίο, το Academic Cherskiy, είναι έτοιμο να ταξιδέψει από το Καλίνινγκραντ στο Bornholm και να ολοκληρώσει τα υπόλοιπα 160 χιλιόμετρα (100 μίλια) αφού ο προκάτοχός του Allseas έπρεπε να εγκαταλείψει τη δουλειά λόγω απειλής κυρώσεων των ΗΠΑ.

Η κοινοπραξία, της οποίας οι πέντε δυτικοί εταίροι διέθεσαν το 50% της χρηματοδότησης για τον αγωγό, υποστήριξε ότι, ενώ δεν ήταν φυσιολογικά ολοκληρωμένο, το έργο ήταν οικονομικά λειτουργικό, με δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν με καλή πίστη.

Δήλωσε ότι έχει ένα μήνα για να αξιολογήσει την απόφαση και να εξετάσει περαιτέρω ενέργειες. Θεωρεί ότι ο ορισμός του «ολοκληρωμένου» μπορεί να αμφισβητηθεί ως σύγκρουση με θεμελιώδη δικαιώματα στο δίκαιο της ΕΕ. Πριν από την τελευταία γερμανική απόφαση, είχε ήδη ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ακυρώσει την τροποποίηση της οδηγίας για το φυσικό αέριο της ΕΕ πέρυσι, ζητώντας κανονισμούς για όλες τις υποδομές που δεν θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 23 Μαΐου του τρέχοντος έτους.

Ζήτησε επίσης διαιτησία βάσει του διεθνούς ενεργειακού χάρτη που προστατεύει τις επενδύσεις.

Ο αναλυτής της αγοράς φυσικού αερίου Wolfgang Peters της εταιρείας GasValueChain δήλωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται επιπλέον φυσικό αέριο σε ανταγωνιστικές τιμές, καθώς η ζήτησή της αυξήθηκε κατά σχεδόν 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ οι δικές της προμήθειες μειώνονται.

Η απόφαση της Παρασκευής συνεπάγεται υψηλότερο κόστος και καθυστερήσεις στην κοινοπραξία, καθώς υποδηλώνει ότι ενδέχεται να χρειαστεί να ιδρύσει μια εταιρεία μεταφοράς μεταφορών και να ζητήσει προσφορές από τρίτους για συμμετοχή σε δημοπρασίες φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης