Φυσικό Αέριο

Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος: Ελάφρυνση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στο φυσικό αέριο

Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος: Ελάφρυνση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στο φυσικό αέριο
Επιστολή στα υπουργεία Ανάπτυξης και Ενέργειας, για ελαφρύνσεις στις Πάγιες Χρεώσεις Μεταφοράς και Διανομής των βιομηχανικών τιμολογίων
Μέτρα για τη μείωση της επιβάρυνσης των βιομηχανικών καταναλωτών φυσικού αερίου, από τις πάγιες ρυθμιζόμενες χρεώσεις των συμβάσεων, προτείνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ), με επιστολή που απέστειλε στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων Ανάπτυξης και Ενέργειας, καθώς και στον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, στόχος των «ειδικευμένων και επείγοντων μέτρων», όπως τα χαρακτηρίζει, είναι να στηριχθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας στη δύσκολη συγκυρία που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού. Έτσι, κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει ήδη λάβει η ελληνική πολιτεία, για την ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Πάγια Χρέωση Μεταφοράς

Η πρώτη ρύθμιση αφορά την Πάγια Χρέωση Μεταφοράς φυσικού αερίου (ΔΜΙ) ΔΕΣΦΑ, με τον ΣΒΘΣΕ να εισηγείται τη δυνατότητα των βιομηχανικών καταναλωτών να αναπροσαρμόσουν την ετήσια δυναμικότητα που έχουν δεσμεύσει. Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος, στην αρχή κάθε έτους οι βιομηχανίες που καταναλώνουν φυσικό αέριο δεσμεύουν χωρητικότητα (δυναμικότητα-μεταφορική ικανότητα-ΔΜΙ) στους αγωγούς φυσικού αέριου υψηλής πίεσης (ΔΕΣΦΑ) ώστε να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους σε ετήσια βάση, είτε άμεσα οι ίδιες, είτε μέσω των προμηθευτών τους.

Η χρέωση αυτή είναι ρυθμιζόμενη (εγκρίνεται από τη ΡΑΕ μέσω του Κανονισμού Τιμολόγησης ΕΣΦΑ) και το μεγαλύτερο μέρος της χρέωσης είναι πάγιο και εισπράττεται μέσω των τιμολογίων του ΔΕΣΦΑ μηνιαίως, ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Ωστόσο, λόγω της υφιστάμενης κατάστασης της οικονομίας, ενώ οι παραγωγές έχουν μηδενιστεί, οι χρεώσεις αυτές παραμένουν και αντιστοιχούν σε προγραμματισμό για πλήρη λειτουργία.

«Κατά συνέπεια, όπως γίνεται αντιληπτό, με βάση τα νέα δεδομένα της πανδημίας, οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται με το κόστος αυτό, το οποίο δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστικότητα τους και δεν ανταποκρίνεται στις νέες αυτές συνθήκες που επήλθαν λόγω ανωτέρας βίας», σημειώνει ο Σύνδεσμος. Έτσι, προτείνει να εξετασθεί ως αναγκαία ρύθμιση για την αντιμετώπιση αυτής της πίεσης, η παροχή της δυνατότητας σε εταιρείες που έχουν ενταχθεί στις πληττόμενες επιχειρήσεις, με δήλωση τους προς τον προμηθευτή τους και κοινοποίηση στον ΔΕΣΦΑ να μεταβάλουν την ετήσια δυναμικότητα τους, κατά το διάστημα που θα συντρέχουν οι ιδιαίτερες συνθήκες από τις συνέπειες της πανδημίας.

Πάγια Χρέωση Διανομής

Σύμφωνα με τον ΣΒΘΣΕ, σημαντική επιβάρυνση για τις Βιομηχανίες αποτελεί και η Πάγια Χρέωση Διανομής φυσικού αερίου, δηλαδή η χρέωση από τις εταιρείες Διανομής Μέσης & Χαμηλής Πίεσης. «Η συγκεκριμένη ρυθμιζόμενη χρέωση, η οποία προκύπτει από τα εγκεκριμένα τιμολόγια Διανομής, υπολογίζεται με βάση τη μέγιστη ωριαία κατανάλωση εντός του έτους και χρεώνεται βάσει αυτής», τονίζει.

Για όσες επιχειρήσεις είναι πληττόμενες, αυτή η χρέωση οφείλει, όπως υποστηρίζει ο Σύνδεσμος, να μεταβληθεί και να χρεώνεται ανά μέρα, με βάση την πραγματική μέγιστη ωριαία δυναμικότητα εντός της ημέρας, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται με πάγιες χρεώσεις επιχειρήσεις χωρίς, ή με ελάχιστη, παραγωγική λειτουργία. Έτσι, προτείνει ως αναγκαία ρύθμιση η χρέωση δυναμικότητας Διανομής να υπολογίζεται ανά ημέρα, με βάση την πραγματική ωριαία μέγιστη τιμή της ημέρας, κατά το διάστημα που θα συντρέχουν οι ιδιαίτερες συνθήκες από τις συνέπειες της πανδημίας.

Κλείνοντας την επιστολή του, ο Σύνδεσμος ζητά να εξεταστούν και να υιοθετηθούν τα αιτήματα των επιχειρήσεων, καθώς τα μέτρα αυτά, εκτιμάται ότι αποτελούν την ελάχιστη δυνατή συμβολή για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Κ.Δ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης