Ενέργεια

Βουλή: Κυρώθηκε με πλειοψηφία η συμφωνία για τον EastMed

Βουλή: Κυρώθηκε με πλειοψηφία η συμφωνία για τον EastMed
Η Συμφωνία Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ-Ιταλίας υπερψηφίστηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση
Με ευρύτατη συναίνεση και με τη στήριξη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια, η Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ-Ιταλίας, για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.
ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την κύρωση της Διακρατικής Συμφωνίας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του που η Βουλή, όπως είπε, «κυρώνει, μέσα σε κλίμα ευρύτατης συναίνεσης, μια ιστορική συμφωνία, από τις πιο σημαντικές, η οποία συμπληρώνει τα βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια και τους τελευταίους μήνες ενισχύοντας την ενεργειακή γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της χώρας».

«Είναι πολύ σημαντικό που στην Ελλάδα κατορθώσαμε να συμφωνήσουμε πάνω σε ένα μεγάλο εθνικό ζήτημα και αυτό στέλνει στη κοινωνία ένα θετικό μήνυμα», είπε, ενώ αναγνώρισε τη θετική συμβολή των προηγούμενων κυβερνήσεων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή η συμφωνία δεν είναι δική μου. Εγώ ήμουν ο δρομέας στα τελευταία μέτρα. Ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με υπουργό τον Γιάννη Μανιάτη και συνέχισε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με Γιάννη Σταθάκη και Πάνο Σκουρλέτη».

Απαντώντας στις αμφισβητήσεις της αντιπολίτευσης για την ολοκλήρωση και τη βιωσιμότητα του έργου, ο κ. Χατζηδάκης αναγνώρισε ότι υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες, ωστόσο τόνισε ότι η κατασκευή και λειτουργία του δεν είναι ασκήσεις επί χάρτου. «Δεν είναι διακηρυκτικού περιεχομένου που θα μείνει στα χαρτιά. Όλες οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά,. Η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου είναι στο πυρήνα του σχεδιασμού της ΕΕ, για αυτό και συγχρηματοδοτεί το έργο, όπως και την εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας», είπε και προσέθεσε:

«Πράγματι, τεχνικά υπάρχουν δυσκολίες, αλλά υπάρχει και το φυσικό αέριο και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει, και κυρίως ότι αναμένεται να υπάρξουν πολύ περισσότερα αποθέματα κοιτασμάτων. Δεν υποτιμώ τις τεχνικές δυσκολίες που υπάρχουν αλλά δεν πρέπει να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα».

Απαντώντας σχετικά με την στάση της Ιταλίας ο κ. Χατζηδάκης, αφού υπενθύμισε ότι συν-διαπραγματεύτηκε για τη Συμφωνία, εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύντομα θα απαντήσει θετικά, έσπευσε όμως να συμπληρώσει ότι στο σχεδιασμό του έργου δεν αποκλείεται η συμμετοχή άλλων χωρών.

«Όπως ήρθε η σύμβαση έτσι θα κυρωθεί, με την Ιταλία στο τίτλο, γιατί συν-διαπραγματεύτηκε όχι μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με εμάς. Το τι θα κάνει είναι δικό της θέμα. Υπήρξε πράγματι μια επιστολή του Ιταλού υπουργού Ανάπτυξης που λέει ότι λάβει όποτε νομίζει τις αποφάσεις της η Ιταλία. Πιστεύω ότι θα είναι θετικές. Επαναλαμβάνω όμως ότι δεν είναι μόνο η Ιταλία στο σχεδιασμό. Θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα γιατί υπάρχει και η αγορά της κεντρικής Ευρώπης» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

«Η Συμφωνία ενισχύει περαιτέρω τις σχέσεις μας με Κύπρο και Ισραήλ», επισήμανε ο υπουργός ενώ τόνισε ότι η κατασκευή του EastMed είναι και ένα μήνυμα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

«Δεν στρέφεται εναντίον κανενός αλλά είναι ένα έμμεσο μήνυμα στην τουρκική προκλητικότητα και στον Ερντογάν που αμφισβήτησε ευθέως την κατασκευή τού αγωγού. Είναι ένα μήνυμα από τις τρεις χώρες που συνεργάζονται, ότι προχωρούμε μπροστά, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της ειρήνης. Και καλό είναι η Τουρκία να εγκαταλείψει τον αναθεωρητισμό και τη προκλητικότητα της και να συνειδητοποιήσει ότι βρισκόμαστε στο σύγχρονο 21ο αιώνα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στο άρθρο 10 αναφέρεται η προστασία του αγωγού τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία του. Δεν είναι αγωγός που έχει σχεδιαστεί επί χάρτου και οι συμβαλλόμενες χώρες είναι αποφασισμένες να τον προστατεύσουν», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ακόμα ότι «η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που την κυρώνει και δείχνει τη δέσμευση και αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει». «Από τη, κύρωση της Συμφωνίας συνεπάγονται μεγάλες νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας, καλύτερο ανταγωνισμό στο επίπεδο φυσικού αερίου και καλύτερες τιμές για τον καταναλωτή και τις επιχειρήσεις. Η χώρα μας με αυτή τη Συμφωνία εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και τις στοχεύσεις της», σημείωσε.

Απαντώντας στις αιτιάσεις για περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ο κ. Χατζηδάκης αντέτεινε ότι «το άρθρο 8 προβλέπει τη προστασία του περιβάλλοντος και υποχρεώνει τα συμβαλλόμενα κράτη να το προστατεύσουν». «Αυτό δεν είναι αυτονόητο για τις συμβάσεις και αυτή η πρόβλεψη δείχνει ότι υπάρχει μια καινούργια αντίληψη πλέον», συμπλήρωσε.

Έντονα αντέδρασε ο κ. Χατζηδάκης στην κριτική που δέχτηκε για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κάποιοι δεν θέλουν το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο. Κάποιοι δεν θέλουν ούτε τις ΑΠΕ γιατί δήθεν καταστρέφεται το περιβάλλον. Ορισμένοι από εσάς θέλετε μόνο κεριά. Θέλετε να εγκαταλείψουμε τα πάντα και να μοιράζω κεριά όπως στην Ανάσταση για την οικονομία».

«Όλα τα έργα που κάνουμε καθιστούν την Ελλάδα τόσο ως πολύ σημαντικό παίκτη στο φυσικό αέριο όσο και ως ενεργειακό σταυροδρόμι και την ενισχύουν όχι μόνο οικονομικά αλλά και ενεργειακά», κατέληξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Για ένα σημαντικό έργο υψίστης εθνικής σημασίας, που σφραγίζεται μετά από διαχρονικές διπλωματικές και πολιτικές προσπάθειες όλων των κυβερνήσεων και ενισχύει τα ενεργειακά και γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας, έκανε λόγο η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, τόσο η γενική εισηγήτρια Χαρά Καφαντάρη όσο και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μίλησαν για ασάφειες της Συμφωνίας.

Παράλληλα, ζήτησαν να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση ποια είναι η προοπτική του έργου και με ποια φιλοσοφία προχωρεί, σημειώνοντας ότι η Ιταλία δεν έχει υπογράψει ακόμα τη Συμφωνία, αλλά και πώς εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα και η ολοκλήρωση του.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου, καταλόγισε «εμμονή της κυβέρνησης στο νεοφιλελεύθερο αφήγημα της για το περιβάλλον αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις», ενώ χαρακτήρισε άκαιρη την ενεργειακή πολιτική της.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ αυτής της στρατηγικής συμφωνίας, την οποία στήριξε και ενίσχυσε με σημαντικές διπλωματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες, όμως θα παρακολουθεί τα βήματα που θα γίνονται ως προς τη βιωσιμότητα, την ολοκλήρωση του έργου και τη διασφάλιση τόσο της χρηματοδότησης όσο και των εθνικών συμφερόντων», υπογράμμισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

ΚΙΝΑΛ: Εξασφαλίζει ενεργειακά τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη

Το ΚΙΝΑΛ, έδωσε έμφαση στις προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τη δρομολόγηση της Συμφωνίας που έχει, όπως τονίστηκε, «σημαντική εθνική, γεωστρατηγική και ενεργειακή σημασία για τη χώρα».

Τόσο ο ειδικός αγορητής, Χρήστος Γκόκας, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος και ο βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης, έκαναν λόγο για ένα «πολύ σημαντικό έργο, υψίστης γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής σημασίας που εξασφαλίζει ενεργειακά τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, δήλωσε την αντίθεση του κόμματος του, «σε ένα νομοσχέδιο που έχει τη σφραγίδα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και μετατρέπει την Ανατολική Μεσόγειο σε ορμητήριο των επιδιώξεων τους ενώ ωφελεί μόνο τους επιχειρηματικούς ομίλους».

Παράλληλα, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι δεν έχει καθορίσει την ΑΟΖ, αφήνοντας ανοικτά τα σύνορα της χώρας και δημιουργώντας κινδύνους στα εδαφικά κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για την ολοκλήρωση του έργου ενώ χαρακτήρισε προσχηματική τη συζήτηση του νομοσχεδίου «το οποίο η κυβέρνηση έχει αναγάγει ως άγιο δισκοπότηρο», όπως είπε.

Ο εισηγητής του ΜεΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου κάνοντας λόγο για καταστροφική περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης, υπογράμμισε ότι «το έργο είναι τεχνικά δυνατό και βιώσιμο, για αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ενέταξε στον ενεργειακό της σχεδιασμό», και τόνισε ότι «με την κύρωση της Συμφωνίας ανοίγει το δρόμο για νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας».



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης