Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

ΥΠΕΝ: Κονδύλι στον ΔΕΔΔΗΕ για την επανασύνδεση ρεύματος σε 300 ευάλωτα νοικοκυριά

ΥΠΕΝ: Κονδύλι στον ΔΕΔΔΗΕ για την επανασύνδεση ρεύματος σε 300 ευάλωτα νοικοκυριά
Το ποσό θα εισρεύσει στον ειδικό λογαριασμό του Διαχειριστή, για την άρση αποκοπών σε καταναλωτές από ευπαθείς ομάδες
Την επανασύνδεση ρεύματος σε περίπου 300 ευάλωτα νοικοκυριά θα δρομολογήσει άμεσα το ΥΠΕΝ, με υπουργική απόφαση του Κ.Χατζηδάκη η οποία θα μεταφέρει το απαιτούμενο ποσό από τον κρατικό προϋπολογισμό στον ειδικό λογαριασμό που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ. Ο ειδικός λογαριασμός συστάθηκε το 2018, για την άρση αποκοπών καταναλωτών από οικονομικά ασθενείς ομάδες.

Στα εν λόγω νοικοκυριά έχει γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης εδώ και έναν χρόνο, ενώ έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις που έχουν υποβάλει στον ΔΕΔΔΗΕ, για επανασύνδεση. Ωστόσο, καθώς έχει εξαντληθεί το υπόλοιπο του ειδικού λογαριασμού, δεν κατέστη εφικτή η επιδότηση του κόστους επανηλεκτροδότησής τους.

Υπενθυμίζεται ότι το ύψος της επιδότησης κυμαίνεται από 30 έως 100%, με το υπόλοιπο της οφειλής που δεν καλύπτεται από το Δημόσιο να ρυθμίζεται σε άτοκες δόσεις. Ο ΔΕΔΔΗΕ καταβάλλει το ειδικό βοήθημα απευθείας στον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας όπου εκκρεμούν οι οφειλές. Στη συνέχεια υλοποιεί την επανασύνδεση, χωρίς να χρεώνει τα σχετικά τέλη.

Κριτήρια υπαγωγής στο ΚΟΤ

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων κρίνονται από Επιτροπές που έχουν συσταθεί στους Δήμους, οι οποίες αξιολογούν την πραγματική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση των αιτούντων και χορηγούν το ειδικό βοήθημα. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, ενώ η αποσύνδεση να αφορά την κύρια κατοικία τους.

Όσον αφορά το ύψος της επιδότησης, για συνολικές οφειλές έως έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ, καταβάλλεται εφάπαξ το σύνολο της οφειλής, για συνολικές οφειλές άνω των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ και έως εννέα χιλιάδες (9.000) ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ το 75% της οφειλής, για συνολικές οφειλές άνω των εννέα χιλιάδων (9.000) ευρώ και έως δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ το 50% της οφειλής και για συνολικές οφειλές άνω των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ το 30% της οφειλής.

Οι καταναλωτές εντάσσονται σε πρόγραμμα διακανονισμού και το εναπομείναν ποσό εξοφλείται από τους ίδιους σε άτοκες μηνιαίες δόσεις. Το ποσό και ο αριθμός των δόσεων θα ορίζονται από τον εκάστοτε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.


Κ.Δ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης