Διεθνή

Goldman Sachs: Τα οκτώ μεγάλα ζητήματα μετά την επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας

Goldman Sachs: Τα οκτώ μεγάλα ζητήματα μετά την επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας
Οκτώ μεγάλα ζητήματα μετά την άρση των περιορισμών επισημαίνει η Goldman Sachs
Οκτώ μεγάλα ζητήματα θέτει προς επεξεργασία η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Mετά την άρση των lockdowns και τη χαλάρωση των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων που επέβαλαν οι κυβερνήσεις για την αποτροπή της διασποράς της πανδημίας του κορωνοϊού, οι ελπίδες για επιστροφή στην ομαλότητα αναπτερώθηκαν.
Ωστόσο, υπάρχουν ζητήματα που δεν επιτρέπουν πανηγυρισμούς και εφησυχασμό.

1) Η μετάδοση του κορωνοϊού μετά την άρση των lockdowns και τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μπορεί να αυξηθεί.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, συντρέχουν κίνδυνοι ιατρικής φύσεως – οι οποίοι είναι και οι πιο σημαντικοί.
Είναι αδήριτη ανάγκη να εξασφαλιστεί πως ο ιός δεν θα εξαπλωθεί μέσω των χώρων εργασίας.
Ως εκ τούτου, μπορεί προς το παρόν να είναι εφικτή η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, όμως οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία εξακολουθούν να υφίστανται.
Όπως επισημαίνεται σχετικώς, μια σειρά αλλαγών στη συμπεριφορά, όπως η χρήση μάσκας και ο συχνότερος καθαρισμός των χώρων εργασίας, θα βοηθήσουν στη μείωση των ποσοστών μετάδοσης.
Επίσης, μπορεί να διαπιστωθεί ότι οι ρυθμοί μετάδοσης αυξάνονται μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας μόνο σε ευάλωτους στον ιό τομείς, όπως οι κατασκευές.
Οι χώρες που έχουν ήδη χαλαρώσει τους περιορισμούς, όπως η Κίνα, δεν υπέφεραν όπως οι δυτικές χώρες.
Άλλες όπως η Σουηδία μπορεί να βιώσουν μια επιδείνωση της κατάστασης.
Πολύ σημαντικός κρίνεται ο γνωστός αριθμός RΟ.

2) Η αγορά πετρελαίου πρέπει να εξισορροπηθεί.

Η μείωση της παραγωγής αναμένεται να αποκαταστήσει, έως κάποιον βαθμό, τις τιμές και στα περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται άμεσα με το πετρέλαιο.
Το Brent αναμένεται να ανέβει.
Ωστόσο, οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί.
Κατά την εκτίμηση της Goldman Sachs, οι τοποθετήσεις σε προϊόντα που σχετίζονται με το πετρέλαιο πρέπει να αποφεύγονται.

3) Μένει να φανεί τι θα κάνει η Ευρώπη.

Σε αντίθεση με τα commodities, οι κίνδυνοι που ενέχουν τα ευρωπαϊκά ομόλογα έχουν αυξηθεί τον τελευταίο μήνα.
Με τον τρέχοντα ρυθμό αγοράς της ΕΚΤ, εκτιμάται ότι η Ιταλία θα χρειαστεί να αντλήσει από τις αγορές 126 δισ. ευρώ πριν από το τέλος του έτους.
Αυτό το ποσό υπερβαίνει κατά πολύ τον ετήσιο δανεισμό του ιταλικού κράτους.
Οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ -συμπεριλαμβανομένων των PELTRO της περασμένης εβδομάδας- θα πρέπει να ενθαρρύνουν κάποιες εγχώριες συναλλαγές πέρα από την καμπύλη.
Ωστόσο συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες να αποδειχθούν ανεπαρκείς, ενώ υπάρχουν και θεσμικοί κίνδυνοι όπως η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου που θεώρησε αντισυνταγματικές τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ.
Το ερώτημα θα είναι λοιπόν: σε ποιο επίπεδο θα παρέμβουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για να παράσχουν περισσότερη υποστήριξη.
Και παρότι οι εν λόγω κίνδυνοι είναι μερικώς προεξοφλημένοι, οι αναλυτές της τράπεζες ανησυχούν για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και τα χρηματιστήρια.

4) Η ένταση ανάμεσα στην Κίνα και στις ΗΠΑ απειλεί τις αγορές.

Μέχρι στιγμής η Κίνα και γενικά η Ασία παρουσίαζαν μια σταθερότητα, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στη χαλάρωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Ωστόσο, η επιδημία του κορωνοϊού επιδείνωσε την κατάσταση, με τις δύο υπερδυνάμεις να κατηγορούν η μία την άλλη.
Κατά την άποψη της Goldman Sachs, μεγάλο μέρος αυτής της ρητορικής γίνεται για εσωτερική κατανάλωση, εν όψει και των αμερικανικών εκλογών.
Αν και ο κίνδυνος που επισύρει η ένταση με την Κίνα φαίνεται διαχειρίσιμος, η Goldman Sachs ανησυχεί ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ενδέχεται να είναι πρόθυμοι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο, καθώς η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει και ο αγώνας των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ θερμαίνεται.
Όπως είδαμε το 2019, η ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για τις τάσεις της αγοράς, ακόμη και αν ο άμεσος αντίκτυπος των δασμών και άλλων κυρώσεων είναι σχετικά μέτριος.

5) Οι φόροι μπορεί να αυξηθούν, αλλά οι πληγές της ύφεσης πρέπει να είναι διαχειρίσιμες.

O Πρόεδρος της Fed, Powell, εξέφρασε ανησυχία για πιθανή «μακροπρόθεσμη ζημιά στην οικονομία» και μίλησε για την ανάγκη να παραμείνει η πολιτική εστίαση στον περιορισμό αυτής της ζημίας.
Πολλοί επενδυτές ανησυχούν για τις επιπτωσεις που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός στα εταιρικά κέρδη και στις αγορές.
Από την άλλη, η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ πρέπει να μειωθεί.
Οπότε θα πρέπει να ακολουθήσουν σημαντικές αυξήσεις στους φόρους.
Οι πτωχεύσεις μπορεί να αποτελέσουν μεγάλο εμπόδιο, καθώς η Goldman Sachs δεν μπορεί να αποτιμήσει με σιγουριά τα καθαρά αποτελέσματα του απότομου υφεσιακού σοκ που προκάλεσε ο κορωνοϊός.
Οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν πως η ύφεση ενδέχεται να είναι σχετικά μικρή σε σχέση με τις προβλέψεις και σε σύγκριση με την αναταραχή που έχει προκληθεί, χάρη στις νομισματικές και δημοσιονομικές παρεμβάσεις.
Από την άποψη της αγοράς, τονίζεται ότι το μακροπρόθεσμο κόστος θα απλωθεί σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα - οπότε ενώ ορισμένα από αυτά τα ζητήματα μπορεί να είναι ανησυχητικά, ενδέχεται να μην αποτελεσουν επαρκείς λόγους για την πτώση των αγορών τα επόμενα τρίμηνα.
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα της φορολογίας πρέπει να συναρτάται με τη διαχείριση των πληγών που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

6) Πρέπει να γίνουν ενέργειες για παράπλευρα ζητήματα που συναρτώνται με τους βασικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες.

Με την αγορά πετρελαίου να έχει υποστεί τις απαραίτητες προσαρμογές για την εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης, οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας βλέπουν βελτιωμένη κατανομή των τιμών, καθώς μάλιστα το πετρέλαιο αποτελεί πηγή κινδύνου για άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Επειδή οι αγορές φαίνεται να είναι τουλάχιστον δύο χρόνια μπροστά, αναμένεται ότι τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία είναι σχετικά ευαίσθητα σε ό,τι αφορά το μέγεθος της ύφεσης.

7) Πολλά εξαρτώνται τώρα από μια «δύσκολη» ισορροπία κινδύνων.

Αν και οι μεγαλύτερο δείκτες έχουν ανακάμψει, οι κυκλικοί τομείς έχουν χαμηλή απόδοση.
Εάν εκτιμηθεί ως πιθανότερο ενδεχόμενο η ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και προβλεφθεί μια επανεκκίνηση της οικονομίας χωρίς νέα κρούσματα, αυτό πιθανότατα θα αποτελέσει προάγγελο μιας ανοδικής πορείας.
Πρόσθετα καλά νέα σχετικά με τη θεραπεία / το εμβόλιο θα ενισχύσουν αυτό το σενάριο.
Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ακόμη.
Οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν 2-3 εβδομάδες για να διαπιστωθεί αν θα υπάρξει νέα έξαρση κρουσμάτων.

8) Ο κυκλικός κίνδυνος παραμένει.

Οι προοπτικές για τη δημόσια υγεία είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες.
Ωστόσο, βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου είναι ανεκτές - μια ομαλή διαδικασία ανοίγματος είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο που πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Μία προσέγγιση μπορεί να είναι μέσω των μακροχρόνιων περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με το πετρέλαιο, δεδομένης της καλύτερης κατανομής των κινδύνων σε αυτές τις αγορές.
Οι επενδυτές πρέπει να επιλέγουν σε κάθε περίπτωση αντισταθμιστικά προϊόντα, π.χ. οι αγορές συναλλάγματος είναι καλή επιλογή.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης