Ηλεκτρισμός

Carbon Brief: Μείωση 14% στη ζήτηση ηλεκτρισμού στην Ευρώπη λόγω πανδημίας

tags :
Carbon Brief: Μείωση 14% στη ζήτηση ηλεκτρισμού στην Ευρώπη λόγω πανδημίας
Σύμφωνα με έρευνα για τον Απρίλιο, ρεκόρ καταγράφηκε για την αιολική και την φωτοβολταϊκή παραγωγή, το μερίδιο της οποίας έφθασε στο 23%
Μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 14%, αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ, πτώση των εκπομπών CO2 από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και κατακόρυφη πτώση της χρήσης του άνθρακα ήταν οι κυριότερες από τις επιπτώσεις του Covid-19 και του lockdown που επέβαλε η πανδημία, στο ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης σύμφωνα με έρευνα του Carbon Brief που αφορά στοιχεία του Απριλίου 2020 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Σύμφωνα με την έρευνα στο διάστημα από 28 Μαρτίου ως 26 Απριλίου η ζήτηση ηλεκτρισμού στην Ευρώπη υποχώρησε σημαντικά εξαιτίας του lockdown και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στο -14% κατά μέσο όρο στο σύνολο της ΕΕ, με την Ιταλία να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση -23% και να ακολουθούν η Ισπανία και η Γαλλία, δηλαδή οι χώρες που κτυπήθηκαν περισσότερο από τον κορωνοϊό. Στην Ελλάδα η πτώση ήταν 12% και στη Βρετανία 15%.

Υποχώρηση κατά 43% του λιγνίτη

Το καύσιμο που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα ήταν ο άνθρακας. Η ανθρακική παραγωγή ηλεκτρισμού μειώθηκε περισσότερο από 40%, αφού με τα νέα δεδομένα ο άνθρακας συμπεριλαμβανομένου και του λιγνίτη είναι το ακριβότερο καύσιμο.

Η παραγωγή από λιγνίτη έπεσε κατά 43%, καθώς το άλλοτε φθηνότερο καύσιμο έφθασε σήμερα να είναι ακριβότερο από το φυσικό αέριο με ένα κόστος γύρω στα 20-26 ευρώ/Mwh, ίσα -ίσα για καλύψει το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής CO2. Αντίθετα, το κόστος κατά μέσον όρο για το αέριο συν τα δικαιώματα CO2 για μία μονάδα φυσικού αερίου μεσαίας αποτελεσματικότητας διαμορφώθηκε σε περίπου 20 ευρώ/MWh.

Στη Γερμανία παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη πτώση παραγωγής ηλεκτρισμού από άνθρακα τις τελευταίες 30 ημέρες. Η παραγωγή από λιγνίτη έπεσε κατά 55% και η παραγωγή από λιθάνθρακα κατά 65%.

Παράλληλα σταμάτησαν και οι εξαγωγές της Γερμανίας στις γειτονικές της χώρες, με αποτέλεσμα ενώ εγχώρια ζήτηση μειώθηκε κατά 9%, η παραγωγή να υποχωρήσει κατά 17%. Μείωση κατά 30% κατέγραψε και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Μείωση των εκπομπών CO2

Η μείωση της παραγωγής από τις μονάδες άνθρακα και φυσικού αερίου οδήγησε σε μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες κατά 39%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου. Συνολικά οι εκπομπές CO2 τον Απρίλιο δεν ξεπέρασαν τους 48 εκατ. τόνους έναντι 78 εκατ. τόνων, του Απριλίου 2019. Ας σημειωθεί ότι τον προηγούμενο χρόνο οι συνολικές εκπομπές CO2 από τον τομέα ηλεκτρισμού της Ευρώπης ήταν 844 εκατ. τόνοι, 29% κάτω σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα πριν από έξι χρόνια.

Η συμμετοχή του άνθρακα στο ηλεκτροπαραγωγικό μίγμα της ΕΕ τον Απρίλιο υποχώρησε στο 11%, από 16% κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους. Η Πορτογαλία δεν “έκαψε” άνθρακα για περισσότερο από ένα μήνα, στη Βρετανία επί 18 ημέρες δεν υπήρξε ανθρακική παραγωγή, στην Ισπανία μόνον το 3% του ηλεκτρισμού προήλθε από τον άνθρακα, ενώ σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα έπεσε και στην Ελλάδα και την Ρουμανία, κοντά στο 11%.

Στη Γερμανία έπεσε στο 16% από περίπου 30% πριν από ένα χρόνο. Εν τω μεταξύ η Αυστρία και η Σουηδία ανακοίνωσαν το κλείσιμο και του τελευταίου ανθρακικού εργοστασίου τους, ανεβάζοντας σε 6 τον συνολικό αριθμό των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν αποσύρει πλήρως τον άνθρακα από το ενεργειακό τους μείγμα.

Η Δανία το υψηλότερο μερίδιο συμμετοχής ΑΠΕ

Ρεκόρ καταγράφηκε για την αιολική και την φωτοβολταϊκή παραγωγή, που έφθασε να αντιστοιχεί στο 23% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρισμού της ΕΕ και της Βρετανίας τις τελευταίες 30 ημέρες. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ για συνεχή περίοδο 30 ημερών.

Το υψηλότερο μερίδιο συμμετοχής των ΑΠΕ στο σύστημα κατέγραψε η Δανία με 65%, έναντι 57% τον περασμένο χρόνο, ακολουθούμενη από τη Γερμανία με 45% από 34% πέρυσι και την Ελλάδα με 41% από 28% πέρυσι.

Η ανάλυση των στοιχείων των προηγούμενων 30 ημερών δείχνει ότι στην ΕΕ και στη Βρετανία η παραγωγή των φωτοβολταϊκών αυξήθηκε κατά 28%, λόγω της αυξημένης ηλιοφάνειας και των νέων εγκαταστάσεων που λειτούργησαν τον τελευταίο χρόνο. Σε συνδυασμό με την πτώση της ζήτησης ο Απρίλιος στις περισσότερες χώρες κατέγραψε σημαντική αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα. Η παραγωγή ηλεκτρισμού από αιολικά και ηλιακά συστήματα κάλυψε περίπου το 23% της συνολικής ζήτησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης