Περιβάλλον

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ο στόχος της ΕΕ για το κλίμα δεν είναι διαπραγματεύσιμος – Καμία αλλαγή λόγω πανδημίας

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ο στόχος της ΕΕ για το κλίμα δεν είναι διαπραγματεύσιμος – Καμία αλλαγή λόγω πανδημίας

Η Επιτροπή έχει προτείνει τη διάθεση 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης από τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, για το 2021-27

 

H πανδημία του κορωνοϊού δεν πρέπει να “μαλακώσει” τους μακροπρόθεσμους στόχους δήλωσαν τη Δευτέρα 4.5.2020 oι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρόλο που ορισμένοι ζήτησαν ένα "ενισχυμένο" ταμείο για να βοηθήσουν τις περιοχές που εξαρτώνται από τον άνθρακα να κινηθούν προς μια πιο πράσινη οικονομία.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ύφεση και οι κυβερνήσεις αντλούν μετρητά για να στηρίξουν τις οικονομίες. Ωστόσο, η εκτελεστική επιτροπή της ΕΕ έχει δεσμευτεί να μην υποχωρήσει στις φιλοδοξίες της για το κλίμα.

Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει την «Πράσινη Συμφωνία» - ένα πακέτο πολιτικής που επικεντρώνεται γύρω από έναν στόχο μείωσης των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο μηδέν έως το 2050 - για να οδηγήσει την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Οι νομοθέτες της ΕΕ διπλασιάσαν τον στόχο του 2050 τη Δευτέρα, σε μια συζήτηση για το προγραμματισμένο Ταμείο Μετάβασης ύ7,5 δισεκατομψου;ςμυρίων ευρώ για να βοηθήσoυν τις περιοχές με άνθρακα να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα.

Ο Alexandr Vondra, ο Τσέχος νομοθέτης που ηγείται των συνομιλιών του κοινοβουλίου για το ταμείο, εκτίμησε ότι η πανδημία θα μπορούσε να απαιτήσει την καθυστέρηση του στόχου για το κλίμα του 2050.

Ο ιός είχε «βαθύ αντίκτυπο» στην ευρωπαϊκή οικονομία, ανέφερε ο Vondra - ο οποίος εκπροσωπεί μια χώρα που δεν είναι ενθουσιώδης για τους κλιματικούς στόχους και ζητά περισσότερη οικονομική υποστήριξη για τη μετάβαση - σε σχέδιο πρότασης για τη θέση του κοινοβουλίου στο ταμείο.

"Μπορεί επομένως να είναι απαραίτητο να αναθεωρηθεί ή να αναβληθεί η ημερομηνία επίτευξης του στόχου για την ουδετερότητα του κλίματος", ανέφερε η πρόταση.

Ωστόσο, η πρόταση για καθυστέρηση δεν βρήκε υποστηρικτές όταν η επιτροπή περιβάλλοντος του κοινοβουλίου το συζήτησε το θέμα τη Δευτέρα.

Νομοθέτες από τις τρεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες στο κοινοβούλιο - 432 από τους συνολικούς 705 νομοθέτες της ΕΕ - μίλησαν υπέρ της διατήρησης του στόχου του 2050.

«Κατανοώ ότι ορισμένοι θα ήθελαν να καθυστερήσουν αυτόν τον στόχο λόγω των οικονομικών προκλήσεων που θέτει η πανδημία COVID-19. Ωστόσο, κατά την άποψή μου, η πανδημία παρέχει μια μοναδική ευκαιρία να μετασχηματίσουμε και να ανοικοδομήσουμε τις οικονομίες μας βάσει της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας », δήλωσε ο ούγρος νομοθέτης Sandor Ronai.

Ορισμένοι υποστήριξαν το αίτημα του Vondra για το ταμείο να είναι σημαντικά μεγαλύτερο, δεδομένου ότι οι στόχοι της ΕΕ για το κλίμα θα κοστίσουν στις χώρες που εξαρτώνται από τον άνθρακα, όπως η Πολωνία εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Επιτροπή ελπίζει ότι το ταμείο δίκαιης μετάβασης μπορεί να κερδίσει στήριξη για τους στόχους για το κλίμα από την Πολωνία, η οποία αναμένεται να υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας στον τομέα του άνθρακα από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ.

Η Πολωνία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που αρνήθηκε να δεσμευτεί για τον στόχο του 2050 για το κλίμα και η κυβέρνησή της δήλωσε ότι η πανδημία θα κάνει τους κλιματικούς στόχους δυσκολότερους να επιτευχθούν.

Η Επιτροπή είχε προτείνει τη διάθεση 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το ταμείο από τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, για το 2021-27.

Από αυτά, 2 δισεκατομμύρια ευρώ προορίζονταν για την Πολωνία.

Η Επιτροπή σκοπεύει να υποβάλει μια νέα πρόταση προϋπολογισμού της ΕΕ αυτόν τον μήνα, τροποποιημένη υπό το πρίσμα της πανδημίας - μετά την οποία, οι ηγέτες της ΕΕ θα αρχίσουν να συζητούν έναν συμβιβασμό για το τελικό ποσό.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης