Αγωνία για το εάν η μετάβαση στην επόμενη ημέρα, αναζωπυρώσει κρούσματα και θανάτους και επιβάλλει νέο γύρο … lockdowns
Με την πανδημία του κορωνοϊού να εμφανίζει σαφή σημάδια επιβάρυνσης τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, οι περισσότερες κυβερνήσεις προχωρούν στην επόμενη ημέρα, η οποία προβλέπει τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και το μερικό άνοιγμα της οικονομίας.
Στην Ευρώπη, μια σειρά από χώρες – ανάμεσα στις οποίες και οι ιδιαίτερα πληττόμενες Ιταλία και Ισπανία, αλλά και η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα κα – προχωρούν στην περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών, ενώ στις ΗΠΑ, ήδη οι μισές Πολιτείες αίρουν τα μέτρα και επιτρέπουν την επαναλειτουργία μέρους της οικονομικής δραστηριότητας.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα περίπλοκη και δύσκολη εξίσωση, καθώς κυβερνήσεις και επιστήμονες παρακολουθούν με ιδιαίτερη αγωνία το κάθε βήμα «χαλάρωσης», επισημαίνοντας ότι η επαναφορά μέτρων και περιορισμών δεν θα πρέπει να αποκλείεται, εάν αυξηθούν και πάλι οι καμπύλες των θανάτων και των κρουσμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, η οριστική λύση θα έρθει από την επιστημονική κοινότητα.
Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα τόσο για τη φαρμακευτική αγωγή όσο και για το εμβόλιο, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump να δηλώνει μάλιστα βέβαιος ότι το εμβόλιο θα είναι έτοιμο και διαθέσιμο έως τα τέλη του 2020.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερες από 130 θεραπείες μελετώνται στο πλαίσιο της έρευνας κατά του κορωνοϊού (εκ των οποίων οι 68 αφορούν νέα φάρμακα, και οι υπόλοιπες παλαιότερες θεραπείες ) ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει περισσότερες από 25 κλινικές δοκιμές, τη στιγμή που περισσότερα από 90 εμβόλια είναι υπό διερεύνηση έναντι του ιού SARS-CoV-2 ανά την υφήλιο, εκ των οποίων έξι εμβόλια έχουν ήδη προχωρήσει σε στάδια κλινικών δοκιμών σε εθελοντές προκειμένου να ελεγχθεί η ασφάλεια τους, ενώ σε άλλα έχουν αρχίσει δοκιμές σε πειραματόζωα.
Και ενώ η ανθρωπότητα οργανώνει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα τα επόμενα βήματά της για την επιστροφή στην κανονικότητα, ο ιός εξακολουθεί να διασπείρεται.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 3,5 εκατομμύρια, οι θάνατοι προσεγγίζουν τους 248.000 ενώ οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και έχουν θεραπευτεί, ξεπερνούν τα 1,13 εκατομμύρια.
Βάσει αυτών των δεδομένων, οι θάνατοι ως προς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπολογίζονται στο 7,03% ενώ όσοι θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται στο 32,09%.
Η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 3.526.178
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 247.971 ενώ θεραπεύτηκαν 1.133.079 άνθρωποι
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.159.245 και σε νεκρούς με 67.686
- Δεύτερη σε νεκρούς η Ιταλία με 28.884 – Στα 210.717 τα κρούσματα
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 218.011 και 25.428 νεκρούς
- Στους 24.864 οι νεκροί στη Γαλλία, 168.925 τα κρούσματα
- Στη Βρετανία οι νεκροί έφτασαν τους 28.446 (τρίτο υψηλότερο παγκοσμίως) και τα κρούσματα σε 187.842
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 163.175και οι νεκροί σε 6.692
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 6.203 και τα κρούσματα σε 97.424
- Στη Βραζιλία οι νεκροί ανέρχονται σε 7.051 και τα κρούσματα σε 101.826
- Στη Ρωσία οι νεκροί ανέρχονται σε 1.280 και τα κρούσματα σε 134.687
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 252 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10.801
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 82.880 κρούσματα και 4.633 θάνατοι
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 14.877 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 487
- Στους 7.844 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 49.906 τα κρούσματα
- Στα 6.823 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 29.905 στην Ελβετία που μετρά και 1.762 θανάτους
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 145 οι νεκροί
- Στους 3.397 οι νεκροί στην Τουρκία, πάνω από 126.045 τα κρούσματα
ΗΠΑ: Στους 67.682 οι νεκροί από τον κορωνοϊό
Τους 68.000 προσεγγίζουν οι νεκροί στις ΗΠΑ από την επιδημία του κορωνοϊού, την ώρα που ο πρόεδρος Donald Trump υποστηρίζει πως είναι πιθανό ο αριθμός των θυμάτων να φτάσει τις 100.000 και ότι έως τα τέλη του 2020 θα υπάρχει εμβόλιο κατά της πανδημίας.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι νεκροί στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 67.682, καθώς το τελευταίο 24ωρο προστέθηκαν άλλοι 1.450 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό.
Επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ είναι η Νέα Υόρκη, όπου έχουν υποκύψει στην ασθένεια σχεδόν 19.000 άνθρωποι.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 1,15 εκατομμύρια, αριθμός που είναι μακράν ο μεγαλύτερος σε όλο τον πλανήτη ενώ οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει περισσότερα από 7 εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ.
Trump: Εμβόλιο έως τα τέλη του 2020, πιθανόν 100 χιλ θάνατοι
Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες Κυριακή 3/5 ο πρόεδρος Trump υποστήριξε ότι είναι πιθανό οι νεκροί στις ΗΠΑ να φτάσουν τις 100.000 ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει εμβόλιο κατά του κορωνοϊού έως τα τέλη του 2020.
Μιλώντας στο Fox News ο Trump εκτίμησε πως θα υπάρξει μια ταχεία ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας ενώ για ακόμα μια φορά απέδωσε την ευθύνη για την πανδημία στην Κίνα.
«Πρόκειται να χάσουμε 75, 80 έως 100 χιλιάδες ανθρώπους.
Είναι τρομακτικό» είπε ο Trump, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή υποστήριζε πως λιγότεροι από 100 χιλιάδες Αμερικάνους θα χάσουν τη ζωή τους από την πανδημία ενώ πριν λίγες ημέρες υπολόγιζε τα θύματα σε 60 με 70 χιλιάδες.
«Θεωρούμε πως θα έχουμε εμβόλιο ως το τέλος αυτής της χρονιάς.
Οι γιατροί θα πουν: δεν θα έπρεπε να το λέτε αυτό.
Λέω αυτό που νομίζω.
Πιέζουμε πολύ δυνατά (...) πολλοί όμιλοι (της φαρμακευτικής βιομηχανίας) είναι, νομίζω, πολύ κοντά στο να αναπτύξουν εμβόλιο» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος ερωτηθεί για το ποια θα ήταν η αντίδρασή του αν κάποια χώρα ανέπτυσσε εμβόλιο πριν από τις ΗΠΑ υποστήριξε ότι είναι κάτι που δεν τον ενδιαφέρει.
«Θέλω απλά να έχουμε εμβόλιο που να φέρνει αποτέλεσμα έναντι του SARS-CoV-2» υπογράμμισε ο Trump, τονίζοντας πως θέλει κατά τρόπο συνετό και το γρηγορότερο δυνατό να ανοίξει την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ
«Το 2021 θα είναι απίστευτο» είπε ο Trump, ο οποίος υπεραμύνθηκε των αποφάσεων που έλαβε αφότου ξέσπασε η πανδημία, τονίζοντας πως «νομίζω πως σώσαμε εκατομμύρια ζωές».
Σημειώνεται πως σχεδόν οι μισές Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν άρει μέρος των περιοριστικών τους μέτρων καθώς μειώνονται σταδιακά τα κρούσματα και οι θάνατοι.
Ιταλία: Από σήμερα 4/5 στη δεύτερη φάση – Οι κλάδοι που επαναλειτουργούν
Στη «δεύτερη φάση», με μερική επιστροφή στην καθημερινότητα, μπαίνει από σήμερα Δευτέρα 4/5 η Ιταλία, καθώς θα «ξανασηκώσουν ρολά» ο οικοδομικός τομέας, η βιομηχανία της μόδας και των αυτοκινήτων και η επιπλοποιεία.
Επιπλέον, τα καφέ και τα εστιατόρια θα μπορούν να δίνουν στους πελάτες έτοιμο φαγητό και ροφήματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταναλώνονται μόνο στο σπίτι.
Σημειώνεται ότι η επιστροφή στην πλήρη λειτουργία τους θα γίνει την 1η Ιουνίου, χωρίς να αποκλείεται σε περιοχές της χώρας που έχουν περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων (κυρίως στον Νότο) το σύνολο των καταστημάτων να επαναλειτουργήσει νωρίτερα απ΄ ότι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης της Ρώμης.
Από σήμερα 4/5 στα επαγγελματικά τους καθήκοντα θα επιστρέψουν περίπου 4,4 εκατομμύρια πολίτες.
Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι σε ισχύ η υπεύθυνη δήλωση, την οποία οι πολίτες της χώρας πρέπει να υπογράφουν σε κάθε αστυνομικό έλεγχο.
Πλέον, οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν από την οικίας του για να πηγαίνουν στην δουλειά, για λόγους υγείας, για έκτακτες και σοβαρές ανάγκες, αλλά και για να επισκέπτονται ανθρώπους με τους οποίους διατηρούν «μόνιμη αισθηματική σχέση», καθώς αποσαφηνίσθηκε ότι θα επιτρέπεται η συνάντηση με συζύγους, συντρόφους, συγγενείς μέχρι και έκτου βαθμού, αρραβωνιαστικές και αρραβωνιαστικούς, όχι όμως με φίλους.
Πάντως, έκκληση απευθύνει η ιταλική κυβέρνηση όποιοι μπορούν να συνεχίσουν την τήλε-εργασία, να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και εάν είναι εφικτό να μετακινούνται με τα πόδια, ποδήλατο ή και με πατίνι.
Βρετανία: Σταδιακή άρση του lockdown εντός της εβδομάδας – Τρίτη σε θανάτους παγκοσμίως
Το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο την 1η Ιουνίου μελετά η κυβέρνηση Johnson με το Βρετανό πρωθυπουργό να ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» για την άρση των μέτρων περιορισμού σε διάγγελμά του προς το έθνος την ερχόμενη Κυριακή.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η βρετανική κυβέρνηση θα αρχίσει να χαλαρώνει κάποιους από τους περιορισμούς εντός της εβδομάδας, ενθαρρύνοντας την επανέναρξη της δραστηριότητας στον τομέα των κατασκευών, επιτρέποντας στους πολίτες να βγαίνουν έξω, αλλά προτρέποντας τους να καλύπτουν τα πρόσωπά τους όταν χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σημειώνεται πως η Μ. Βρετανία είναι τρίτη σε θανάτους παγκοσμίως.
Η ελπίδα επιστρέφει στην Ισπανία
Αισιόδοξα είναι τα νέα δεδομένα της πανδημίας του κορωνοϊό για την Ισπανία η οποία ανέφερε 164 θανάτους το τελευταίο 24ωρο, την χαμηλότερη ημερήσια αύξηση που έχει αναφερθεί από τη 18η Μαρτίου.
Όπως όλα δείχνουν η χώρα βρίσκεται σε καθοδική πορεία την ώρα που ο συνολικός αριθμός των θανάτων έχει φτάσει ήδη τους 25.428.
Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ανέρχονται σε 545, επί συνόλου 218.011 περιστατικών, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Γερμανία: Μεγάλη μείωση θυμάτων και κρουσμάτων από τον κορωνοϊό – Στους 6.692 οι νεκροί
Μείωση καταγράφουν οι θάνατοι και τα κρούσματα από την επιδημία του κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο.
Το Ινστιτούτο Robert Koch ανακοίνωσε πως σε 43 ανήλθε ο αριθμός των θανάτων στη Γερμανία το τελευταίο 24ωρο με το σύνολο των θανάτων να ανέρχεται σε 6.692.
Ο αριθμός των θυμάτων κατέγραψε μείωση για τρίτη συνεχόμενη ημέρα — ανερχόταν σε 74 χθες Κυριακή 3/5 και σε 94 το Σάββατο 2/5 — ενώ είναι πάνω από 4,5 φορές χαμηλότερος από αυτόν που καταγράφηκε την περασμένη Παρασκευή 1/5 (193).
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων μόλυνσης το τελευταίο 24ωρο ανήλθε σε 679 με το σύνολο να υπολογίζεται στα 163.175.
Τα κρούσματα μειώνονται σε σύγκριση με την Κυριακή και το Σάββατο (793 και 945 αντίστοιχα), ενώ είναι σχεδόν 2,5 φορές λιγότερα από εκείνα που καταγράφονταν την Παρασκευή (1.639).
Ρεκόρ κρουσμάτων στη Ρωσία
Νέο ρεκόρ κρουσμάτων της Covid -19 κατέγραψε την Κυριακή (3/5/2020) η Ρωσία, καθώς ανακοινώθηκαν περισσότερα από 10.000 νέα κρούσματα.
Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων αυξήθηκε σε 134.687, εκ των οποίων οι μισές από τις νέες περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικές.
Οι νεκροί ανέρχονται σε 1.280.
Ο δήμαρχος της Μόσχας ανέφερε ότι έως και το 2% του πληθυσμού της πόλης ενδέχεται να έχει μολυνθεί, στοιχείο που σημαίνει πως έχουν μολυνθεί περισσότεροι από 240.000 Μοσχοβίτες.
Άρση lockdown σε πολλές χώρες – Που και πότε
Η Ευρώπη επιπεδώνει σταδιακά την επιδημική καμπύλη του κορωνοϊού, ελπίζοντας πως δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
Στην Ελβετία, ξεκίνησε από την Δευτέρα 27/4 η πρώτη φάση της χαλάρωσης των περιορισμών, με την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων, των ανθοπωλείων και των καταστημάτων με είδη κήπου, ενώ στη Σουηδία ανοιχτά είναι τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι καταναλωτές μπορούν να πηγαίνουν στα καταστήματα και τα παιδιά να κάνουν υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες.
Στην Αυστρία, όπου το lockdown έληξε στις 30/4, επιτρέπεται η συγκέντρωση έως και 10 ατόμων σε δημόσιο χώρο ενώ από τις 15/5 θα ανοίξουν τα εστιατόρια και από τις 18/5 θα ανοίξουν σχολεία και γυμνάσια, στο Βέλγιο στις 4/5 θα ανοίξουν τα καταστήματα υφασμάτων, στις 11/5 τα καταστήματα και από τις 18/5 τα σχολεία ενώ στην Ολλανδία από τις 11/5 θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, σε μια πρώτη χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν από τις 15 Μαρτίου.
Στην Κύπρο, στις 4 Μαΐου αναμένεται η πρώτη από τις 4 φάσεις για τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά την οποία αναμένεται να αυξηθούν οι επιτρεπόμενες μετακινήσεις των πολιτών, να ανοίξουν μικρά υπαίθρια εργοτάξια και καταστήματα λιανικού εμπορίου, όπως και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στην Τσεχία, ήδη έχει αρθεί η απαγόρευση των ελεύθερων μετακινήσεων και πλέον οι πολίτες μπορούν να συγκεντρώνονται υπαιθρίως σε ομάδες μέχρι δέκα ανθρώπων, να βγαίνουν ελεύθερα από το σπίτι τους, τηρώντας όμως τους κανόνες κοινωνικής απόστασης και την χρήση μάσκας, ενώ η Πολωνία, στις 4 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει και πάλι τους υπαίθριους χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων και στα τέλη Μαΐου να επιτρέψει τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων της κορυφαίας κατηγορίας.
Στην Ουγγαρία, στις αρχές Μαΐου η κυβέρνησή του Orban σχεδιάζει να αντικαταστήσει την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, που ισχύει σήμερα, με μια πιο προσαρμοσμένη στα δεδομένα εκδοχή του lockdown, ενώ στην Πορτογαλίαη κατάσταση έκτακτης ανάγκης αίρεται από τις 3 Μαΐου, αλλά το άνοιγμα της οικονομίας θα γίνει με αργούς ρυθμούς ανά 15 ημέρες.
Μετά τις 15 Μαΐου η Ρουμανία θα άρει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, υπό προϋποθέσεις σχετικά με την αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας και την αποφυγή συνωστισμού, ενώ στη Σερβία από τις 27/4 επιτράπηκε η λειτουργία των κομμωτηρίων και των γυμναστηρίων.
Επιπλέον, η Βουλγαρία προγραμματίζει να άρει την Τετάρτη (6/5) την απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών της, εκτός των τοπικών κοινοτήτων τους.
Η Νότια Κορέα από τις 6 Μαΐου προχωρά σε περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων κοινωνικής απόστασης, επιτρέποντας τη σταδιακή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.
Κίνα: Κανείς θάνατος και μόλις 3 κρούσματα από τον κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο
Κανείς θάνατος και μόλις 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέφεραν το τελευταίο 24ωρο οι κινεζικές Αρχές.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή 3/5 δεν της αναφέρθηκε κανένα νέο κρούσμα μετάδοσης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα και ότι εντοπίστηκαν 3 κρούσματα μεταξύ ταξιδιωτών που έφθασαν από το εξωτερικό στην ηπειρωτική Κίνα.
Την προηγουμένη, είχε κάνει λόγο για δύο κρούσματα.
Δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας κατέγραψε 13 περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του κορωνοϊού, από 1 την προηγουμένη.
Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό ανήλθε έτσι σε 82.880, ενώ το σύνολο των θυμάτων της COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα παρέμεινε αμετάβλητος στα 4.633, πάντα κατά τον επίσημο απολογισμό των αρχών.
Ιαπωνία: Προς παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω κορωνοϊού έως τις 31/5
Την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού έως τα τέλη Μαΐου αναμένεται ανακοινώσει σήμερα 4/5 ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe.
Σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ, ο Abe θα ανακοινώσει την απόφαση του για την παράταση της έκτακτης κατάστασης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Πάντως, την πρόθεση της ιαπωνικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομίας ενώ την απόφαση αυτή αναμένεται να επικυρώσει και το ιαπωνικό Κοινοβούλιο.
Επιπλέον, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση του Abe να χαλαρώσει κάποια μέτρα που πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα, επιτρέποντας να επαναλειτουργήσουν επιχειρήσεις όταν ο κίνδυνος μόλυνσης θεωρείται χαμηλός, ακόμη και σε περιοχές που έχουν υποστεί βαριά πλήγματα από την πανδημία.
Σημειώνεται ότι το κοινοβούλιο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα συμπληρωματικό προϋπολογισμό που περιλαμβάνει ένα πακέτο δημόσιων δαπανών ύψους-ρεκόρ, 1,1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, για την τόνωση της οικονομίας.
«Το Remdesivir είναι ένα φάρμακο πιθανότατα άχρηστο»
Οι αγορές ενθουσιάστηκαν ίσως βιαστικά για μια μελέτη σχετικά με ένα φάρμακο της Gilead Sciences, που βοηθά τους ασθενείς με κορωνοϊό να αναρρώσουν ταχύτερα.
Όμως το μόνο που αποκαλύφθηκε κατά τις δοκιμές ήταν το εξής: το remdesivir δεν είναι η θαυματουργή θεραπεία που θα μας βγάλει όλους από την καραντίνα
Ακόμη χειρότερα, όπως γράφει το Bloomberg, η δοκιμή του που έσπευσε να πάρει γρήγορη έγκριση από την FDA (Οργανισμός ασφάλειας φαρμάκων και τροφίμων στις ΗΠΑ), χωρίς την ύπαρξη απαραίτητων πληροφοριών για το είδος των ασθενών που βοηθά ή επιβαρύνει, στερεί από τους γιατρούς τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν καλύτερα τέτοιου είδους ιούς.
Όλα αυτά εγείρουν σημαντικό αριθμό ερωτημάτων και ο καθηγητής χειρουργικής Mark Hoofnagle προειδοποιεί: «Λυπάμαι πραγματικά που λέω, αλλά το remdesivir είναι μάλλον άχρηστο».
Ο ίδιος εξηγεί ότι, η επίδραση του φαρμάκου σε έναν ασθενή είναι χαμηλή και δεν βελτιώνει τη θνησιμότητα.
Δυστυχώς, τα αντιιικά συστατικά του δεν λειτουργούν επαρκώς σε οξεία νόσο.
«Αυτό έχει να κάνει με τον μηχανισμό δράσης τους και την απόκριση του ξενιστή», σημειώνει.
Τα αντιιικά στοχεύουν συνήθως κάποια πτυχή του μηχανισμού μετάδοσης του ιού.
Το remdesivir είναι ένα έξυπνο φάρμακο που αναστέλλει ένα βασικό κομμάτι ιών RNA που δεν έχουν τα θηλαστικά και καθυστερεί την εξάπλωση του ιού.
Δυστυχώς, τη στιγμή που κάποιος έχει συμπτώματα, συνήθως έχει ήδη υψηλό ικό φορτίο.
Έτσι, όταν χορηγείται ένα αντιικό φάρμακο σε κάποιον που είναι ήδη άρρωστος, η ζημιά από τον ιό μεγιστοποιείται.
Ευτυχώς, οι ανεπιθύμητες ενέργειες του remdesivir δεν φαίνονται να είναι σοβαρές και το μόνο που κληροδοτεί σε ασθενείς είναι μερικά εξανθήματα και τίποτα απειλητικό για τη ζωή.
Δεν είναι μόνο ο Αμερικανός επιστήμονας που μιλά αρνητικά για το συγκεκριμένο φάρμακο.
Πολλοί συνάδελφοί του ανά τον κόσμο, επισημαίνουν ότι, πρόκειται μάλλον για ένα φάρμακο, που δεν μειώνει καθόλου τους θανάτους και την βαριά έκταση της νόσου.
Μάλιστα αποδίδουν τον όλο θόρυβο πιθανότατα σε οικονομικούς λόγους και όχι πραγματικούς ή επιστημονικούς.
Ο FDA ενέκρινε το Remdesivir για επείγουσα χρήση
To φάρμακο κατά του κορωνοϊού Remdesivir εγκρίθηκε από τον FDA, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump
Το πολλά υποσχόμενο φάρμακο της εταιρείας Gilead κατά του κορωνοϊού, Remdesivir, έλαβε έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump.
Πιο συγκεκριμένα, το αντιιικό φάρμακο της Gilead Sciences Inc. εγκρίθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για επείγουσα χρήση σε ασθενείς Covid-19, δήλωσε ο Πρόεδρος Donald Trump σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή 1 Μαΐου.
«Το φάρμακο Remdesivir έδωσε θετικά δείγματα, καθώς βοήθησε ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονταν να ανακάμψουν γρήγορα.
Έτσι, ο FDA ενέκρινε το φάρμακο για έκτακτα περιστατικά, περιορίζοντας τη γραφειοκρατική διαδικασία.
Bill Gates: Υπάρχουν 8 πολλά υποσχόμενα εμβόλια, ένα θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο
Περίπου 8 με 10 εμβόλια παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες να είναι πολύ αποτελεσματικά απέναντι στον κορωνοϊό, ενώ ένα από αυτά θα είναι έτοιμο μέχρι τέλη Δεκεμβρίου ή στις αρχές του 2021, υποστηρίζει ο ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates.
Να επισημανθεί ότι περίπου 100 ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο διεξάγουν έρευνες για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά της πανδημίας.
Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft έχει διαθέσει εκατομμύρια δολάρια, μέσω του ιδρύματος Bill & Melinda Gates Foundation, για τη δημιουργία ενός εμβολίου.
Μάλιστα, το ίδρυμα μέχρι στιγμής έχει δεσμεύσει 250 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Gates ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο οργανισμός σχεδιάζει να διαθέσει όλους του πόρους που έχει στη διάθεσή του για την αντιμετώπιση της νόσου.
Την Πέμπτη 30 Απριλίου, ο Bill Gates ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού του blog ότι ένα εμβόλιο κανονικά χρειάζεται περί τους 18 μήνες για να αναπτυχθεί.
Ωστόσο, μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει από εννέα μήνες έως δύο χρόνια.
www.worldenergynews.gr
Στην Ευρώπη, μια σειρά από χώρες – ανάμεσα στις οποίες και οι ιδιαίτερα πληττόμενες Ιταλία και Ισπανία, αλλά και η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα κα – προχωρούν στην περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών, ενώ στις ΗΠΑ, ήδη οι μισές Πολιτείες αίρουν τα μέτρα και επιτρέπουν την επαναλειτουργία μέρους της οικονομικής δραστηριότητας.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα περίπλοκη και δύσκολη εξίσωση, καθώς κυβερνήσεις και επιστήμονες παρακολουθούν με ιδιαίτερη αγωνία το κάθε βήμα «χαλάρωσης», επισημαίνοντας ότι η επαναφορά μέτρων και περιορισμών δεν θα πρέπει να αποκλείεται, εάν αυξηθούν και πάλι οι καμπύλες των θανάτων και των κρουσμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, η οριστική λύση θα έρθει από την επιστημονική κοινότητα.
Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα τόσο για τη φαρμακευτική αγωγή όσο και για το εμβόλιο, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump να δηλώνει μάλιστα βέβαιος ότι το εμβόλιο θα είναι έτοιμο και διαθέσιμο έως τα τέλη του 2020.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερες από 130 θεραπείες μελετώνται στο πλαίσιο της έρευνας κατά του κορωνοϊού (εκ των οποίων οι 68 αφορούν νέα φάρμακα, και οι υπόλοιπες παλαιότερες θεραπείες ) ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει περισσότερες από 25 κλινικές δοκιμές, τη στιγμή που περισσότερα από 90 εμβόλια είναι υπό διερεύνηση έναντι του ιού SARS-CoV-2 ανά την υφήλιο, εκ των οποίων έξι εμβόλια έχουν ήδη προχωρήσει σε στάδια κλινικών δοκιμών σε εθελοντές προκειμένου να ελεγχθεί η ασφάλεια τους, ενώ σε άλλα έχουν αρχίσει δοκιμές σε πειραματόζωα.
Και ενώ η ανθρωπότητα οργανώνει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα τα επόμενα βήματά της για την επιστροφή στην κανονικότητα, ο ιός εξακολουθεί να διασπείρεται.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 3,5 εκατομμύρια, οι θάνατοι προσεγγίζουν τους 248.000 ενώ οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και έχουν θεραπευτεί, ξεπερνούν τα 1,13 εκατομμύρια.
Βάσει αυτών των δεδομένων, οι θάνατοι ως προς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπολογίζονται στο 7,03% ενώ όσοι θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται στο 32,09%.
Η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 3.526.178
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 247.971 ενώ θεραπεύτηκαν 1.133.079 άνθρωποι
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.159.245 και σε νεκρούς με 67.686
- Δεύτερη σε νεκρούς η Ιταλία με 28.884 – Στα 210.717 τα κρούσματα
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 218.011 και 25.428 νεκρούς
- Στους 24.864 οι νεκροί στη Γαλλία, 168.925 τα κρούσματα
- Στη Βρετανία οι νεκροί έφτασαν τους 28.446 (τρίτο υψηλότερο παγκοσμίως) και τα κρούσματα σε 187.842
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 163.175και οι νεκροί σε 6.692
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 6.203 και τα κρούσματα σε 97.424
- Στη Βραζιλία οι νεκροί ανέρχονται σε 7.051 και τα κρούσματα σε 101.826
- Στη Ρωσία οι νεκροί ανέρχονται σε 1.280 και τα κρούσματα σε 134.687
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 252 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10.801
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 82.880 κρούσματα και 4.633 θάνατοι
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 14.877 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 487
- Στους 7.844 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 49.906 τα κρούσματα
- Στα 6.823 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 29.905 στην Ελβετία που μετρά και 1.762 θανάτους
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 145 οι νεκροί
- Στους 3.397 οι νεκροί στην Τουρκία, πάνω από 126.045 τα κρούσματα
ΗΠΑ: Στους 67.682 οι νεκροί από τον κορωνοϊό
Τους 68.000 προσεγγίζουν οι νεκροί στις ΗΠΑ από την επιδημία του κορωνοϊού, την ώρα που ο πρόεδρος Donald Trump υποστηρίζει πως είναι πιθανό ο αριθμός των θυμάτων να φτάσει τις 100.000 και ότι έως τα τέλη του 2020 θα υπάρχει εμβόλιο κατά της πανδημίας.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι νεκροί στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 67.682, καθώς το τελευταίο 24ωρο προστέθηκαν άλλοι 1.450 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό.
Επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ είναι η Νέα Υόρκη, όπου έχουν υποκύψει στην ασθένεια σχεδόν 19.000 άνθρωποι.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 1,15 εκατομμύρια, αριθμός που είναι μακράν ο μεγαλύτερος σε όλο τον πλανήτη ενώ οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει περισσότερα από 7 εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ.
Trump: Εμβόλιο έως τα τέλη του 2020, πιθανόν 100 χιλ θάνατοι
Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες Κυριακή 3/5 ο πρόεδρος Trump υποστήριξε ότι είναι πιθανό οι νεκροί στις ΗΠΑ να φτάσουν τις 100.000 ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει εμβόλιο κατά του κορωνοϊού έως τα τέλη του 2020.
Μιλώντας στο Fox News ο Trump εκτίμησε πως θα υπάρξει μια ταχεία ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας ενώ για ακόμα μια φορά απέδωσε την ευθύνη για την πανδημία στην Κίνα.
«Πρόκειται να χάσουμε 75, 80 έως 100 χιλιάδες ανθρώπους.
Είναι τρομακτικό» είπε ο Trump, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή υποστήριζε πως λιγότεροι από 100 χιλιάδες Αμερικάνους θα χάσουν τη ζωή τους από την πανδημία ενώ πριν λίγες ημέρες υπολόγιζε τα θύματα σε 60 με 70 χιλιάδες.
«Θεωρούμε πως θα έχουμε εμβόλιο ως το τέλος αυτής της χρονιάς.
Οι γιατροί θα πουν: δεν θα έπρεπε να το λέτε αυτό.
Λέω αυτό που νομίζω.
Πιέζουμε πολύ δυνατά (...) πολλοί όμιλοι (της φαρμακευτικής βιομηχανίας) είναι, νομίζω, πολύ κοντά στο να αναπτύξουν εμβόλιο» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος ερωτηθεί για το ποια θα ήταν η αντίδρασή του αν κάποια χώρα ανέπτυσσε εμβόλιο πριν από τις ΗΠΑ υποστήριξε ότι είναι κάτι που δεν τον ενδιαφέρει.
«Θέλω απλά να έχουμε εμβόλιο που να φέρνει αποτέλεσμα έναντι του SARS-CoV-2» υπογράμμισε ο Trump, τονίζοντας πως θέλει κατά τρόπο συνετό και το γρηγορότερο δυνατό να ανοίξει την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ
«Το 2021 θα είναι απίστευτο» είπε ο Trump, ο οποίος υπεραμύνθηκε των αποφάσεων που έλαβε αφότου ξέσπασε η πανδημία, τονίζοντας πως «νομίζω πως σώσαμε εκατομμύρια ζωές».
Σημειώνεται πως σχεδόν οι μισές Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν άρει μέρος των περιοριστικών τους μέτρων καθώς μειώνονται σταδιακά τα κρούσματα και οι θάνατοι.
Ιταλία: Από σήμερα 4/5 στη δεύτερη φάση – Οι κλάδοι που επαναλειτουργούν
Στη «δεύτερη φάση», με μερική επιστροφή στην καθημερινότητα, μπαίνει από σήμερα Δευτέρα 4/5 η Ιταλία, καθώς θα «ξανασηκώσουν ρολά» ο οικοδομικός τομέας, η βιομηχανία της μόδας και των αυτοκινήτων και η επιπλοποιεία.
Επιπλέον, τα καφέ και τα εστιατόρια θα μπορούν να δίνουν στους πελάτες έτοιμο φαγητό και ροφήματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταναλώνονται μόνο στο σπίτι.
Σημειώνεται ότι η επιστροφή στην πλήρη λειτουργία τους θα γίνει την 1η Ιουνίου, χωρίς να αποκλείεται σε περιοχές της χώρας που έχουν περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων (κυρίως στον Νότο) το σύνολο των καταστημάτων να επαναλειτουργήσει νωρίτερα απ΄ ότι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης της Ρώμης.
Από σήμερα 4/5 στα επαγγελματικά τους καθήκοντα θα επιστρέψουν περίπου 4,4 εκατομμύρια πολίτες.
Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι σε ισχύ η υπεύθυνη δήλωση, την οποία οι πολίτες της χώρας πρέπει να υπογράφουν σε κάθε αστυνομικό έλεγχο.
Πλέον, οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν από την οικίας του για να πηγαίνουν στην δουλειά, για λόγους υγείας, για έκτακτες και σοβαρές ανάγκες, αλλά και για να επισκέπτονται ανθρώπους με τους οποίους διατηρούν «μόνιμη αισθηματική σχέση», καθώς αποσαφηνίσθηκε ότι θα επιτρέπεται η συνάντηση με συζύγους, συντρόφους, συγγενείς μέχρι και έκτου βαθμού, αρραβωνιαστικές και αρραβωνιαστικούς, όχι όμως με φίλους.
Πάντως, έκκληση απευθύνει η ιταλική κυβέρνηση όποιοι μπορούν να συνεχίσουν την τήλε-εργασία, να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και εάν είναι εφικτό να μετακινούνται με τα πόδια, ποδήλατο ή και με πατίνι.
Βρετανία: Σταδιακή άρση του lockdown εντός της εβδομάδας – Τρίτη σε θανάτους παγκοσμίως
Το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο την 1η Ιουνίου μελετά η κυβέρνηση Johnson με το Βρετανό πρωθυπουργό να ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» για την άρση των μέτρων περιορισμού σε διάγγελμά του προς το έθνος την ερχόμενη Κυριακή.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η βρετανική κυβέρνηση θα αρχίσει να χαλαρώνει κάποιους από τους περιορισμούς εντός της εβδομάδας, ενθαρρύνοντας την επανέναρξη της δραστηριότητας στον τομέα των κατασκευών, επιτρέποντας στους πολίτες να βγαίνουν έξω, αλλά προτρέποντας τους να καλύπτουν τα πρόσωπά τους όταν χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σημειώνεται πως η Μ. Βρετανία είναι τρίτη σε θανάτους παγκοσμίως.
Η ελπίδα επιστρέφει στην Ισπανία
Αισιόδοξα είναι τα νέα δεδομένα της πανδημίας του κορωνοϊό για την Ισπανία η οποία ανέφερε 164 θανάτους το τελευταίο 24ωρο, την χαμηλότερη ημερήσια αύξηση που έχει αναφερθεί από τη 18η Μαρτίου.
Όπως όλα δείχνουν η χώρα βρίσκεται σε καθοδική πορεία την ώρα που ο συνολικός αριθμός των θανάτων έχει φτάσει ήδη τους 25.428.
Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ανέρχονται σε 545, επί συνόλου 218.011 περιστατικών, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Γερμανία: Μεγάλη μείωση θυμάτων και κρουσμάτων από τον κορωνοϊό – Στους 6.692 οι νεκροί
Μείωση καταγράφουν οι θάνατοι και τα κρούσματα από την επιδημία του κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο.
Το Ινστιτούτο Robert Koch ανακοίνωσε πως σε 43 ανήλθε ο αριθμός των θανάτων στη Γερμανία το τελευταίο 24ωρο με το σύνολο των θανάτων να ανέρχεται σε 6.692.
Ο αριθμός των θυμάτων κατέγραψε μείωση για τρίτη συνεχόμενη ημέρα — ανερχόταν σε 74 χθες Κυριακή 3/5 και σε 94 το Σάββατο 2/5 — ενώ είναι πάνω από 4,5 φορές χαμηλότερος από αυτόν που καταγράφηκε την περασμένη Παρασκευή 1/5 (193).
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων μόλυνσης το τελευταίο 24ωρο ανήλθε σε 679 με το σύνολο να υπολογίζεται στα 163.175.
Τα κρούσματα μειώνονται σε σύγκριση με την Κυριακή και το Σάββατο (793 και 945 αντίστοιχα), ενώ είναι σχεδόν 2,5 φορές λιγότερα από εκείνα που καταγράφονταν την Παρασκευή (1.639).
Ρεκόρ κρουσμάτων στη Ρωσία
Νέο ρεκόρ κρουσμάτων της Covid -19 κατέγραψε την Κυριακή (3/5/2020) η Ρωσία, καθώς ανακοινώθηκαν περισσότερα από 10.000 νέα κρούσματα.
Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων αυξήθηκε σε 134.687, εκ των οποίων οι μισές από τις νέες περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικές.
Οι νεκροί ανέρχονται σε 1.280.
Ο δήμαρχος της Μόσχας ανέφερε ότι έως και το 2% του πληθυσμού της πόλης ενδέχεται να έχει μολυνθεί, στοιχείο που σημαίνει πως έχουν μολυνθεί περισσότεροι από 240.000 Μοσχοβίτες.
Άρση lockdown σε πολλές χώρες – Που και πότε
Η Ευρώπη επιπεδώνει σταδιακά την επιδημική καμπύλη του κορωνοϊού, ελπίζοντας πως δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
Στην Ελβετία, ξεκίνησε από την Δευτέρα 27/4 η πρώτη φάση της χαλάρωσης των περιορισμών, με την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων, των ανθοπωλείων και των καταστημάτων με είδη κήπου, ενώ στη Σουηδία ανοιχτά είναι τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι καταναλωτές μπορούν να πηγαίνουν στα καταστήματα και τα παιδιά να κάνουν υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες.
Στην Αυστρία, όπου το lockdown έληξε στις 30/4, επιτρέπεται η συγκέντρωση έως και 10 ατόμων σε δημόσιο χώρο ενώ από τις 15/5 θα ανοίξουν τα εστιατόρια και από τις 18/5 θα ανοίξουν σχολεία και γυμνάσια, στο Βέλγιο στις 4/5 θα ανοίξουν τα καταστήματα υφασμάτων, στις 11/5 τα καταστήματα και από τις 18/5 τα σχολεία ενώ στην Ολλανδία από τις 11/5 θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, σε μια πρώτη χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν από τις 15 Μαρτίου.
Στην Κύπρο, στις 4 Μαΐου αναμένεται η πρώτη από τις 4 φάσεις για τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά την οποία αναμένεται να αυξηθούν οι επιτρεπόμενες μετακινήσεις των πολιτών, να ανοίξουν μικρά υπαίθρια εργοτάξια και καταστήματα λιανικού εμπορίου, όπως και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στην Τσεχία, ήδη έχει αρθεί η απαγόρευση των ελεύθερων μετακινήσεων και πλέον οι πολίτες μπορούν να συγκεντρώνονται υπαιθρίως σε ομάδες μέχρι δέκα ανθρώπων, να βγαίνουν ελεύθερα από το σπίτι τους, τηρώντας όμως τους κανόνες κοινωνικής απόστασης και την χρήση μάσκας, ενώ η Πολωνία, στις 4 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει και πάλι τους υπαίθριους χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων και στα τέλη Μαΐου να επιτρέψει τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων της κορυφαίας κατηγορίας.
Στην Ουγγαρία, στις αρχές Μαΐου η κυβέρνησή του Orban σχεδιάζει να αντικαταστήσει την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, που ισχύει σήμερα, με μια πιο προσαρμοσμένη στα δεδομένα εκδοχή του lockdown, ενώ στην Πορτογαλίαη κατάσταση έκτακτης ανάγκης αίρεται από τις 3 Μαΐου, αλλά το άνοιγμα της οικονομίας θα γίνει με αργούς ρυθμούς ανά 15 ημέρες.
Μετά τις 15 Μαΐου η Ρουμανία θα άρει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, υπό προϋποθέσεις σχετικά με την αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας και την αποφυγή συνωστισμού, ενώ στη Σερβία από τις 27/4 επιτράπηκε η λειτουργία των κομμωτηρίων και των γυμναστηρίων.
Επιπλέον, η Βουλγαρία προγραμματίζει να άρει την Τετάρτη (6/5) την απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών της, εκτός των τοπικών κοινοτήτων τους.
Η Νότια Κορέα από τις 6 Μαΐου προχωρά σε περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων κοινωνικής απόστασης, επιτρέποντας τη σταδιακή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.
Κίνα: Κανείς θάνατος και μόλις 3 κρούσματα από τον κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο
Κανείς θάνατος και μόλις 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέφεραν το τελευταίο 24ωρο οι κινεζικές Αρχές.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή 3/5 δεν της αναφέρθηκε κανένα νέο κρούσμα μετάδοσης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα και ότι εντοπίστηκαν 3 κρούσματα μεταξύ ταξιδιωτών που έφθασαν από το εξωτερικό στην ηπειρωτική Κίνα.
Την προηγουμένη, είχε κάνει λόγο για δύο κρούσματα.
Δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας κατέγραψε 13 περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του κορωνοϊού, από 1 την προηγουμένη.
Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό ανήλθε έτσι σε 82.880, ενώ το σύνολο των θυμάτων της COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα παρέμεινε αμετάβλητος στα 4.633, πάντα κατά τον επίσημο απολογισμό των αρχών.
Ιαπωνία: Προς παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω κορωνοϊού έως τις 31/5
Την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού έως τα τέλη Μαΐου αναμένεται ανακοινώσει σήμερα 4/5 ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe.
Σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ, ο Abe θα ανακοινώσει την απόφαση του για την παράταση της έκτακτης κατάστασης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Πάντως, την πρόθεση της ιαπωνικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομίας ενώ την απόφαση αυτή αναμένεται να επικυρώσει και το ιαπωνικό Κοινοβούλιο.
Επιπλέον, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση του Abe να χαλαρώσει κάποια μέτρα που πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα, επιτρέποντας να επαναλειτουργήσουν επιχειρήσεις όταν ο κίνδυνος μόλυνσης θεωρείται χαμηλός, ακόμη και σε περιοχές που έχουν υποστεί βαριά πλήγματα από την πανδημία.
Σημειώνεται ότι το κοινοβούλιο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα συμπληρωματικό προϋπολογισμό που περιλαμβάνει ένα πακέτο δημόσιων δαπανών ύψους-ρεκόρ, 1,1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, για την τόνωση της οικονομίας.
«Το Remdesivir είναι ένα φάρμακο πιθανότατα άχρηστο»
Οι αγορές ενθουσιάστηκαν ίσως βιαστικά για μια μελέτη σχετικά με ένα φάρμακο της Gilead Sciences, που βοηθά τους ασθενείς με κορωνοϊό να αναρρώσουν ταχύτερα.
Όμως το μόνο που αποκαλύφθηκε κατά τις δοκιμές ήταν το εξής: το remdesivir δεν είναι η θαυματουργή θεραπεία που θα μας βγάλει όλους από την καραντίνα
Ακόμη χειρότερα, όπως γράφει το Bloomberg, η δοκιμή του που έσπευσε να πάρει γρήγορη έγκριση από την FDA (Οργανισμός ασφάλειας φαρμάκων και τροφίμων στις ΗΠΑ), χωρίς την ύπαρξη απαραίτητων πληροφοριών για το είδος των ασθενών που βοηθά ή επιβαρύνει, στερεί από τους γιατρούς τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν καλύτερα τέτοιου είδους ιούς.
Όλα αυτά εγείρουν σημαντικό αριθμό ερωτημάτων και ο καθηγητής χειρουργικής Mark Hoofnagle προειδοποιεί: «Λυπάμαι πραγματικά που λέω, αλλά το remdesivir είναι μάλλον άχρηστο».
Ο ίδιος εξηγεί ότι, η επίδραση του φαρμάκου σε έναν ασθενή είναι χαμηλή και δεν βελτιώνει τη θνησιμότητα.
Δυστυχώς, τα αντιιικά συστατικά του δεν λειτουργούν επαρκώς σε οξεία νόσο.
«Αυτό έχει να κάνει με τον μηχανισμό δράσης τους και την απόκριση του ξενιστή», σημειώνει.
Τα αντιιικά στοχεύουν συνήθως κάποια πτυχή του μηχανισμού μετάδοσης του ιού.
Το remdesivir είναι ένα έξυπνο φάρμακο που αναστέλλει ένα βασικό κομμάτι ιών RNA που δεν έχουν τα θηλαστικά και καθυστερεί την εξάπλωση του ιού.
Δυστυχώς, τη στιγμή που κάποιος έχει συμπτώματα, συνήθως έχει ήδη υψηλό ικό φορτίο.
Έτσι, όταν χορηγείται ένα αντιικό φάρμακο σε κάποιον που είναι ήδη άρρωστος, η ζημιά από τον ιό μεγιστοποιείται.
Ευτυχώς, οι ανεπιθύμητες ενέργειες του remdesivir δεν φαίνονται να είναι σοβαρές και το μόνο που κληροδοτεί σε ασθενείς είναι μερικά εξανθήματα και τίποτα απειλητικό για τη ζωή.
Δεν είναι μόνο ο Αμερικανός επιστήμονας που μιλά αρνητικά για το συγκεκριμένο φάρμακο.
Πολλοί συνάδελφοί του ανά τον κόσμο, επισημαίνουν ότι, πρόκειται μάλλον για ένα φάρμακο, που δεν μειώνει καθόλου τους θανάτους και την βαριά έκταση της νόσου.
Μάλιστα αποδίδουν τον όλο θόρυβο πιθανότατα σε οικονομικούς λόγους και όχι πραγματικούς ή επιστημονικούς.
Ο FDA ενέκρινε το Remdesivir για επείγουσα χρήση
To φάρμακο κατά του κορωνοϊού Remdesivir εγκρίθηκε από τον FDA, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump
Το πολλά υποσχόμενο φάρμακο της εταιρείας Gilead κατά του κορωνοϊού, Remdesivir, έλαβε έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump.
Πιο συγκεκριμένα, το αντιιικό φάρμακο της Gilead Sciences Inc. εγκρίθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για επείγουσα χρήση σε ασθενείς Covid-19, δήλωσε ο Πρόεδρος Donald Trump σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή 1 Μαΐου.
«Το φάρμακο Remdesivir έδωσε θετικά δείγματα, καθώς βοήθησε ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονταν να ανακάμψουν γρήγορα.
Έτσι, ο FDA ενέκρινε το φάρμακο για έκτακτα περιστατικά, περιορίζοντας τη γραφειοκρατική διαδικασία.
Bill Gates: Υπάρχουν 8 πολλά υποσχόμενα εμβόλια, ένα θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο
Περίπου 8 με 10 εμβόλια παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες να είναι πολύ αποτελεσματικά απέναντι στον κορωνοϊό, ενώ ένα από αυτά θα είναι έτοιμο μέχρι τέλη Δεκεμβρίου ή στις αρχές του 2021, υποστηρίζει ο ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates.
Να επισημανθεί ότι περίπου 100 ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο διεξάγουν έρευνες για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά της πανδημίας.
Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft έχει διαθέσει εκατομμύρια δολάρια, μέσω του ιδρύματος Bill & Melinda Gates Foundation, για τη δημιουργία ενός εμβολίου.
Μάλιστα, το ίδρυμα μέχρι στιγμής έχει δεσμεύσει 250 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Gates ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο οργανισμός σχεδιάζει να διαθέσει όλους του πόρους που έχει στη διάθεσή του για την αντιμετώπιση της νόσου.
Την Πέμπτη 30 Απριλίου, ο Bill Gates ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού του blog ότι ένα εμβόλιο κανονικά χρειάζεται περί τους 18 μήνες για να αναπτυχθεί.
Ωστόσο, μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει από εννέα μήνες έως δύο χρόνια.
www.worldenergynews.gr