Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

ΗΠΑ: Εντολή Trump για την προστασία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας

ΗΠΑ: Εντολή Trump για την προστασία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας

Εμπόδια στις εισαγωγές εξοπλισμού από Κίνα και Ρωσία

 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump υπέγραψε εκτελεστική εντολή την Παρασκευή 1.5.2020, η οποία επιδιώκει να προστατεύσει το αμερικανικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας, μια κίνηση που τελικά θα μπορούσε να θέσει εμπόδια σε ορισμένες εισαγωγές από την Κίνα και τη Ρωσία.

"Είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί το σύστημα ενέργειας έναντι της εκμετάλλευσης και των επιθέσεων από ξένες απειλές", δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Dan Brouillette. Η εντολή «θα μειώσει σημαντικά την ικανότητα ξένων αντιπάλων να στοχεύουν την κρίσιμη ηλεκτρική μας υποδομή», επεσήμανε.

Αξιωματούχος του Υπουργείου Ενέργειας δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η απόφαση δεν αφορά κάποια νέα απειλή, αλλά είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας ενίσχυσης του συστήματος ενέργειας.

Το 2019 η Παγκόσμια Αξιολόγηση Απειλών που εκδόθηκε από τον τότε διευθυντή της National Intelligence, Dan Coats ανέφερε ότι η Κίνα και η Ρωσία και άλλες χώρες χρησιμοποιούν τεχνικές στον κυβερνοχώρο για να κατασκοπεύσουν την αμερικανική υποδομή.

Το σύστημα τροφοδοσίας όχι μόνο παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε σπίτια και επιχειρήσεις, αλλά υποστηρίζει τον στρατό και τα συστήματα έκτακτης ανάγκης.

Το Υπουργείο Ενέργειας ανλεφερε ότι οι κυβερνητικοί κανόνες σχετικά με την αγορά εξοπλισμού για το ηλεκτρικό δίκτυο «συχνά έχουν ως αποτέλεσμα την ανάθεση συμβάσεων στις προσφορές χαμηλότερου κόστους, μια ευπάθεια που μπορεί να εκμεταλλευτούν κάποιοι με κακόβουλη πρόθεση».

Η απόφαση επιτρέπει στον Brouillette να συνεργαστεί με το Υπουργικό Συμβούλιο του Trump και την ενεργειακή βιομηχανία για την προστασία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.

Αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας δήλωσε ότι η εντολή καθορίζει ότι η απεριόριστη ξένη προμήθεια εξοπλισμού ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί μια εξαιρετική απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Απαγορεύει μελλοντικές αγορές, εισαγωγές ή μεταφορά εξοπλισμού ηλεκτρικής ενέργειας εάν ο υπουργός Ενέργειας και άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αποφασίσουν ότι «οι συναλλαγές υπόκεινται στην επιρροή ενός ξένου αντιπάλου».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης