Σύμφωνα με τον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό, η τιμή θα είναι μηδέν για τέσσερις ώρες
Η αργία της Πρωτομαγιάς σε συνδυασμό με το lockdown της οικονομία λόγω της κρίσης του COVID-19 οδήγησαν σε κατάρρευση την μέση Οριακής Τιμής Συστήματος στα 14,2 ευρώ/MWh για σήμερα 1η Μαΐου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καταγράφηκαν μηδενικές τιμές για τέσσερις ώρες και συγκεκριμένα από τις 3 έως τις 6 το απόγευμα, ενώ νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 12 το μεσημέρι η ΟΤΣ διαμορφώθηκε σε 3,8 ευρώ/MWh στη 1μμ 2,6 ευρώ/MWh και στις 2 μ.μ. 0,50 ευρώ/MWh.
Τις ώρες αυτές η ζήτηση που στο σύνολο της είναι μόλις 91,5 GWh προφανώς καλύπτεται από ΑΠΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΑΠΕ και τα υποχρεωτικά νερά καλύπτουν το 43% της ζήτησης, οι εισαγωγές το 27%, ενώ η παραγωγή από λιγνιτικές μονάδες είναι μόλις 1,1 GWh. Η παραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου ανέρχεται σε 25,8 GWh, από ΑΠΕ 33,9 GWh, από υδροηλεκτρικούς σταθμούς 5,5 GWh και από εισαγωγές 25 GWh.
Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι η καμπύλη φορτίου είναι σχεδόν επίπεδη.
Πρωτόγνωρη «βουτιά»
Η πτώση της μέσης ΟΤΣ στα 14,2 ευρώ/MWh είναι ένα πρωτοφανές γεγονός αφού όλο το προηγούμενο διάστημα που έχουμε μείωση της ζήτησης και μείωση της χονδρικής τιμής του ρεύματος δεν είχε ξαναπέσει σε τόσο χαμηλά επίπεδα. Μάλιστα στη διάρκεια της εβδομάδας φαινόταν μια ανάκαμψη έναντι του προηγούμενου διαστήματος αφού τη Δευτέρα 27/4 η μέση ΟΤΣ διαμορφώθηκε σε 35,1 ευρώ/MWh, την Τρίτη 28/4 στα 33,2 ευρώ/MWh, την Τετάρτη 29/4 στα 24 ευρώ/MWh και την Πέμπτη 30/4 στα 32 ευρώ/MWh.
Πάντως η πτωτική πορεία της ΟΤΣ καταγράφεται σε όλη τη διάρκεια του Απριλίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου (23-29 Μαρτίου) η μέση ΟΤΣ διαμορφώθηκε σε 42,34 ευρώ/MWh, την εβδομάδα από 30 Μαρτίου - 5 Απριλίου καταγράφηκε πτώση στα 34,36 ευρώ/MWh.
Την εβδομάδα 6- 12 Απριλίου, καταγράφηκε νέα πτώση στα 25,78 ευρώ/MWh, ενώ από 13 έως 19 Απριλίου η μέση ΟΤΣ ήταν 28,85 ευρώ/MWh και από 20 έως 26 Απριλίου στα 27,27 ευρώ/MWh.
Σε συμβόλαια διάρκειας 3-4 μηνών καταναλωτές μέσης τάσης
Η μείωση αυτή της χονδρικής τιμής του ρεύματος αναδεικνύει την ανάγκη ευελιξίας των τιμολογίων που πληρώνουν οι τελικοί καταναλωτές, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες ήδη καταγράφεται στην αγορά. Από τον Φεβρουάριο και πριν την έναρξη της κρίσης του COVID-19 μεγάλοι καταναλωτές της μέσης τάσης προχώρησαν στη σύναψη συμβολαίων δίμηνης ή τρίμηνης διάρκειας με προμηθευτές.
Ταυτόχρονα καταγράφονται μεγάλες μετακινήσεις καταναλωτών από προμηθευτή σε προμηθευτή, αναλόγως των προσφορών οι οποίες μάλιστα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις περιλαμβάνουν ακόμη και αρνητική ρήτρα ΟΤΣ, δηλαδή μείωση της τιμής του συμβολαίου εφόσον η ΟΤΣ πέσει κάτω από επίπεδο.
www.worldenergynews.gr