Πετρέλαιο

Καθυστερούν τα σχέδια εξαγωγής πετρελαίου της Νιγηρίας εν μέσω συνομιλιών με μεγάλες εταιρείες για τις περικοπές

Καθυστερούν τα σχέδια εξαγωγής πετρελαίου της Νιγηρίας εν μέσω συνομιλιών με μεγάλες εταιρείες για τις περικοπές

Υποχώρηση των OSP αναμένουν οι traders – Αδιάθετα παραμένουν πολλά φορτία αργού

 

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Νιγηρίας καθυστερεί να δημοσιεύσει τα μελλοντικά της σχέδια εξαγωγής πετρελαίου καθώς διαπραγματεύεται με τοπικές και διεθνείς εταιρείες σχετικά με τον τρόπο μείωσης της παραγωγής σύμφωνα με την παγκόσμια συμφωνία για περιορισμό της παραγωγής, ανέφεραν εμπορικές πηγές σύμφωνα με το Reuters.

Οι επίσημες τιμές πώλησης (OSP) για το πετρέλαιο της Νιγηρίας, που συνήθως ανακοινώνονται τη δεύτερη ή τρίτη εβδομάδα κάθε μήνα, δεν είχαν ακόμη δημοσιοποιηθεί τη Δευτέρα 27.4.2020.

Η συμφωνία του ΟΠΕΚ +, θα τεθεί σε ισχύ την 1η Μαΐου.

Οι traders αναμένουν ότι τα OSPs του Μαΐου θα υποχωρήσουν κάτω από τα χαμηλά του Απριλίου που δημοσίευσε η Nigeria National Petroleum Corporation (NNPC).

Οι traders πετρελαίου της Νιγηρίας δήλωσαν στο Reuters ότι η Νιγηρία, μέλος του ΟΠΕΚ, έχει αναθεωρήσει τα προγράμματα του Μαΐου για πετρελαϊκά φορτία και θα έπρεπε επίσης να μειώσει την παραγωγή του τον Ιούνιο, βάσει της συμφωνίας του ΟΠΕΚ +.

"Μπορεί τα φορτία να καθυστερήσουν και τα νέα φορτία του Ιουνίου μπορεί να είναι σχετικά λίγα", ανέφερε μια από τις πηγές.

Ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου, η Ρωσία και άλλοι παραγωγοί συμφώνησαν να μειώσουν τη συνδυασμένη παραγωγή τους κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ή ο καθένας μειώνοντας την παραγωγή του κατά περισσότερο από 20%.

Ο πρώτος γύρος περικοπών θα διεξαχθεί τον Μάιο και τον Ιούνιο.

«Το NNPC επεξεργάζεται τις περικοπές για τις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πρόγραμμα για τον Ιούνιο και το OSP για τον Μάιο δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει », ανέφερε πηγή του .Reutres

Το NNPC, το οποίο δεν έχει εκδώσει καμία δημόσια ειδοποίηση για καθυστερήσεις ή περικοπές παραγωγής, πρέπει να συζητήσει τις μειώσεις με εταιρείες που εργάζονται στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων πετρελαϊκών Royal Dutch Shell, BP, Exxon Mobil, Eni και Chevron.

Σύμφωνα με αξιωματούχο εταιρείας πετρελαίου που δραστηριοποιείται στη Νιγηρία οι συζητήσεις συνεχίζονται, ενώ επεσήμανε ότι η συμφωνία για ακριβείς κατανομές παραγωγής για κάθε εταιρεία παρέμεινε εμπόδιο.

"Αυτό δεν έχει γίνει πριν", πρόσθεσε η πηγή.

Σύμφωνα με το Reuters οι συνομιλίες κυμαίνονταν από μια συνολική μείωση της παραγωγής για όλους τους παίκτες περισσότερο σε υπεράκτια πεδία που δεν διευθύνονται από κοινοπραξία με την NNPC.

Το Brent, το σημείο αναφοράς έναντι του οποίου διαπραγματεύεται το πετρέλαιο της Νιγηρίας στην παγκόσμια αγορά, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών την περασμένη εβδομάδα πριν από τη μέτρια ανάκαμψη. Το Brent διαπραγματεύεται περίπου στα 20 $ το βαρέλι σήμερα Δευτέρα 27.4.2020.

Σύμφωνα με traders το αργό Νιγηρίας Bonny Light προσφέρεται μείον 5 $, σε σύγκριση με ένα ασφάλιστρο 3 $ σε πιο κανονικές συνθήκες της αγοράς.

Τα αυξανόμενα αποθέματα, καθώς η ζήτηση για πετρέλαιο έχει μειωθεί λόγω των παγκόσμιων μέτρων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, ανάγκασαν ορισμένους παραγωγούς να βρουν αγοραστές για το πετρέλαιο τους.

Τουλάχιστον τρεις δωδεκάδες αργού φορτίου Νιγηρίας εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα για εξαγωγή τον Απρίλιο και τον Μάιο και η χώρα διαθέτει ελάχιστη εγχώρια αποθήκευση.

Ο επικεφαλής της NNPC Mele Kyari είπε στα Νιγηριανά μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα έπρεπε να μειώσει την παραγωγή λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας αποθήκευσης.

Επιπλέον, σημαντικές αγορές, όπως η Ευρώπη και η Ασία, απέρριψαν το αργό δυτικής Αφρικής υπέρ του πετρελαίου από παραγωγούς που βρίσκονται πιο κοντά σε αυτούς, μειώνοντας τους χρόνους αποστολής εν μέσω αβεβαιότητας της αγοράς και μειώνοντας το κόστος μεταφοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης