Ηλεκτρισμός

Διαγωνισμός της ΡΑΕ για διετή παροχή της Καθολικής Υπηρεσίας

Διαγωνισμός της ΡΑΕ για διετή παροχή της Καθολικής Υπηρεσίας
Σε περίπτωση που η διαδικασία αποβεί άκαρπη, τότε ως πάροχοι της Καθολικής Υπηρεσίας θα ορισθούν οι πέντε προμηθευτές με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς
Στην εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου που θεσπίστηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον περασμένο Νοέμβριο, σε ότι αφορά την επιλογή του προμηθευτή ή των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας που θα παρέχει την λεγόμενη Καθολική Υπηρεσία προχωρεί η ΡΑΕ με τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Η Καθολική Υπηρεσία που όλα τα προηγούμενα χρόνια παρέχεται από τη ΔΕΗ αφορά τους οικιακούς και επαγγελματίες καταναλωτές ρεύματος που δεν εκπροσωπούνται από κάποιο προμηθευτή μετά από καταγγελία της σύμβασης, και οι οποίοι αδρανούν στην αλλαγή ή την εύρεση προμηθευτή ρεύματος.

Καταφύγιο στρατηγικών κακοπληρωτών

Για την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας η οποία αυτή τη στιγμή αφορά περισσότερους από 100.000 καταναλωτές προβλέπεται υψηλότερο, κατά 12%, τιμολόγιο εγκεκριμένο από τη ΡΑΕ.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει λειτουργήσει ως καταφύγιο στρατηγικών κακοπληρωτών αφού δεν υπάρχει θεσπισμένο χρονικό διάστημα παραμονής σε αυτήν. Στην καθολική υπηρεσία βρίσκουν καταφύγιο στρατηγικοί κακοπληρωτές όλων των εταιρειών προμήθειας ρεύματος, για τους οποίους αν και έχουν εκδοθεί εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης (στους δύο μήνες καθυστέρησης πληρωμής λογαριασμού, ο πάροχος ζητά την αποκοπή και στον τρίτο μήνα μπορεί να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης), εντούτοις αυτές καθυστερούν να εκτελεστούν.

Προσφορές εντός 35 ημερών

Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο η Καθολική Υπηρεσία αναλαμβάνεται από κάποιον προμηθευτή ή προμηθευτές μετά από διαγωνισμό. Σε περίπτωση όμως που ο διαγωνισμός αποβεί άγονος, ως πάροχοι της Καθολικής Υπηρεσίας ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι πέντε Προμηθευτές με το μεγαλύτερο συνολικό μερίδιο της αγοράς στο διασυνδεδεμένο σύστημα, βάσει των δηλώσεων φορτίου που έχουν υποβάλει οι Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελληνικό Χρηματιστήριο Α.Ε. κατά τον προηγούμενο μήνα της έκδοσης της σχετικής απόφασης.

Η διάταξη αυτή είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ιδιωτών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι ζητούσαν μεταξύ άλλων ως έσχατη λύση τον επιμερισμό των καταναλωτών Καθολικής Υπηρεσίας στο σύνολο των προμηθευτών κατ΄ αναλογία των μετρητών που εκπροσωπούν. Λύση η οποία δεν υιοθετήθηκε.

Έτσι η ΡΑΕ προχωρεί στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού με βάση όσα προβλέπονται στον Ν 4643/2019 και καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν τις προσφορές τους εντός 35 ημερών. Σύμφωνα με την προκήρυξη ο Προμηθευτής ή οι Προμηθευτές, που θα επιλεγούν θα παρέχουν τις υπηρεσίες Καθολικής Υπηρεσίας για περίοδο δύο ετών από την κατακύρωση σε περίπτωση που εκδηλωθεί ενδιαφέρον.

Σε διαφορετική περίπτωση η παροχή της Καθολικής Υπηρεσίας θα μοιραστεί στους πέντε πρώτους προμηθευτές με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η διάρκεια της υποχρέωσης θα είναι και πάλι δυο έτη από την υπογραφή της απόφασης.

Σημειώνεται ότι η επιλογή του Προμηθευτή που θα παρέχει την Καθολική Υπηρεσία Ηλεκτρικής Ενέργειας αφορά περίοδο δύο ετών από την Τρίτη 23.06.2020.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης