Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Κρήτη: Αίτημα ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ για ματαίωση του διαγωνισμού πρόσθετης ισχύος 25 MW μέσω powerboat ή αεριοστροβίλων

Κρήτη: Αίτημα ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ για ματαίωση του διαγωνισμού πρόσθετης ισχύος 25 MW μέσω powerboat ή αεριοστροβίλων
Η αναμενόμενη συρρίκνωση της τουριστικής κίνησης, λόγω του κορωνοϊού, αναθεωρεί προς τα κάτω το έλλειμμα ισχύος στο νησί για το φετινό καλοκαίρι
Η επίπτωση που θα έχει στην τουριστική κίνηση η κρίση του κορωνοϊού, και επομένως το «ψαλίδισμα» στην αναμενόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια στην Κρήτη αυτό το καλοκαίρι, κάνουν τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ να αναθεωρούν προς το κάτω την κλίμακα των απαιτούμενων μέτρων για την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από την γενίκευση της πανδημίας, το έλλειμμα της Κρήτης για το φετινό καλοκαίρι εκτιμάτο περί τα 80 MW, από τα οποία σκοπός ήταν τα 25 MW να καλυφθούν είτε μέσω της εγκατάστασης αεριοστροβιλικών μονάδων, είτε μέσω powerboat (πλωτών μονάδων παραγωγής ρεύματος).

Έτσι, σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, η εταιρεία μαζί με τον Διαχειριστή πρόκειται να αποταθούν άμεσα στη ΡΑΕ, για να ζητήσουν ματαίωση αυτού του διαγωνισμού για την πρόσκαιρη ενίσχυση της ηλεκτροπαραγωγικής βάσης της Κρήτης κατά 25 MW.

Λύση αποκλειστικά μέσω Η/Ζ

Όπως συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές της εταιρείας, μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία, θα προκρινόταν εκείνη η τεχνολογική λύση που θα διασφάλιζε τη βέλτιστη οικονομικότητα, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα άμεσης εφαρμογής. Μάλιστα, αν δεν ενέσκηπτε η πανδημία, τότε η δεύτερη παράμετρος θα αποκτούσε ιδιαίτερη σημασία, με δεδομένο ότι η διαδικασία επιλογής δεν είχε ξεκινήσει να δρομολογείται τουλάχιστον από τις αρχές της χρονιάς.

Σε κάθε περίπτωση, τα νέα δεδομένα σημαίνουν πως το έλλειμμα ισχύος θα καλυφθεί με τη λύση που χρησιμοποιείται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια, δηλαδή την ενοικίαση ηλεκτροπαραγωγικών ζευγών. Έτσι, η λύση θα δοθεί με τα 40 MW Η/Ζ που θα εγκαταστήσει στο νησί η ΔΕΗ μέσω διαγωνισμού, με την εταιρεία να διαθέτει option για τη μεταφορά στην Κρήτη επιπλέον Η/Ζ συνολικής ισχύος 35 περίπου ΜW, στην περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης