Αναλύσεις

Η Ελλάδα προνομοθετεί μέτρα 3,6 δισ., χωρίς ελάφρυνση χρέους και QE

Η Ελλάδα προνομοθετεί μέτρα  3,6 δισ., χωρίς ελάφρυνση χρέους και QE
Η Ελλάδα αποδέχθηκε να προνομοθετήσει τα πάντα να προνομοθετήσει μέτρα λιτότητας 3,6 δισεκ. και έναντι αυτών δεν πήρε απολύτως τίποτε.
Σε φιάσκο – όπως ήταν απόλυτα αναμενόμενο – κατέληξε το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου του 2017 για την Ελλάδα.
Πρόκειται για μια πολύ κακή εξέλιξη καθώς απέτυχε η προσπάθεια πολιτικής συμφωνίας.
Από τις ανακοινώσεις των θεσμών ειδικά του Dijsselbloem του επικεφαλής του Eurogroup και του ΔΝΤ εξάγονται ορισμένα πολύ δυσάρεστα συμπεράσματα.
Το κυριότερο επιβεβαιώθηκε παλαιότερο ρεπορτάζ του bankingnews που ανέφερε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με τριπλή ήττα δηλαδή να ψηφίσει προκαταβολικά όλα τα μέτρα (πρώτη ήττα), χωρίς να πάρει λύση για το χρέος (δεύτερη ήττα) και χωρίς να πάρει ποσοτική χαλάρωση (τρίτη ήττα).

1) Δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και δανειστών.
Ο Dijsselbloem ο επικεφαλής του Eurogroup ήταν ξεκάθαρος.
Δεν έχει επιτευχθεί πολιτική συμφωνία, ωστόσο θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να βρεθεί μια λύση…

2) Δεν έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση.
Μπορεί τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών να επιστρέφουν στην Ελλάδα για να επιβάλλουν τα μέτρα που ζητάνε οι δανειστές και για να εκτονωθεί η πίεση ειδικά στα ομόλογα αλλά η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει.
Όπως έγκαιρα έχει τονίσει το bankingnews η αξιολόγηση δεν μπορεί να κλείσει – εάν κλείσει – πριν τις 7 Απριλίου του 2017.

3) Η Ελλάδα αποδέχθηκε να προνομοθετήσει τα μέτρα ύψους 3,6 δισεκ. συμπεριλαμβανομένων συντάξεων, εργασιακών κ.α.
Η ελληνική κυβέρνηση θα προνομοθετήσει μέτρα τώρα για το 2019.

4) Το κεφαλαιώδες ζήτημα του χρέους όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκε αλλά κατέληξε στις καλένδες καθώς ο επικεφαλής του Eurogroup ήταν σαφής θα εξεταστεί μετά το πέρας του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

5) Η Ελλάδα δεν πήρε καμία υποσχετική για την ποσοτική χαλάρωση καθώς χωρίς βιώσιμο χρέος και χωρίς μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αποκλείεται να δοθεί ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ.

6) Το εντυπωσιακό είναι ότι η Ελλάδα δεν διασφαλίζει ότι θα πάρει σύντομα ούτε την δόση… καθώς θα προηγηθεί η συμφωνία και το κλείσιμο της αξιολόγησης και ακολούθως θα πάρει την δόση για να πληρώσει υποχρεώσεις 7,4 δισεκ. τον Ιούλιο του 2017.

7) Το ακόμη χειρότερο είναι ότι το ΔΝΤ δεν βλέπει φως ούτε υπήρξε κάποια ξεκάθαρη θέση για τον ρόλο του Ταμείου.
Ο ρόλος του ταμείου θα καθοριστεί στην συνάντηση στις 22 Φεβρουαρίου του 2017 ωστόσο είναι προφανές ότι το ΔΝΤ εκφράζει έντονο προβληματισμό εάν μπορεί και με ποια φόρμουλα να υπάρξει συμφωνία και κλείσιμο αξιολόγησης.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης