Στο περιβαλλοντικό σχέδιο νόμου, εξουσιοδοτείται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας να θεσπίσει και να θέσει σε εφαρμογή το μέτρο
Με νομοθετική ρύθμιση επιχειρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επιλύσει το προβλήματα της ενεργοποίησης του περίφημου πλέον προσωρινού μηχανισμού ευελιξίας, δηλαδή του εργαλείου μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την παροχή ευελιξίας στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας.
Συγκεκριμένα στο τελευταίο άρθρο του περιβαλλοντικού πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στη Βουλή περιλαμβάνεται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας να θεσπίζει και να θέσει σε εφαρμογή νέο μεταβατικό μηχανισμό αποζημίωσης ευελιξίας.
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση σκοπός της ρύθμισης είναι η βραχυπρόθεσμη διασφάλιση της διαθεσιμότητας ευέλικτης ισχύος στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας μέχρι την έναρξη, αλλά και την ωρίμανση της λειτουργίας των νέων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο του (αγορές Target Model).
Διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Πρέπει να σημειωθεί ότι η υιοθέτηση του μηχανισμού ευελιξίας, όπως του μηχανισμού διακοψιμότητας, μέσω του οποίου αμείβονται οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές για την παροχή επάρκειας στο σύστημα, αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και αρκετούς μήνες, χωρίς να έχουν καταλήξει ακόμη.
Μάλιστα στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ βρίσκονται σε επικοινωνία με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινοποίηση του μηχανισμού αποζημίωσης ευελιξίας, ως συνέχεια του παλαιότερου Μεταβατικού Μηχανισμού Αποζημίωσης Ευελιξίας οποίος είχε προβλεφθεί από τον Ν. 4001/2011.
Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος προσωρινός μηχανισμός ευελιξίας, που είχε υιοθετηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λειτούργησε μόνο για τέσσερις μήνες στις αρχές του 2019 και «πάγωσε» στις 31 Μαρτίου, μετά από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και τούτο διότι η Κομισιόν έκρινε ότι ο Μηχανισμός ήταν εκτός ευρωπαϊκών προδιαγραφών αφού δεν προέβλεπε συμμετοχή της ζήτησης με τρόπο που να διασφαλίζει ότι πράγματι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε αυτόν και οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές.
Προκοινοποίηση στην Κομισιόν
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ στις αρχές του έτους προκοινοποίησε στην Κομισιόν νέο βελτιωμένο σχέδιο μηχανισμού ευελιξίας το οποίο αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων παράλληλα με το μηχανισμό της διακοψιμότητας. Στο αίτημα για την επαναφορά του μηχανισμού προβλέπεται ότι το demand θα συμμετέχει με τη μορφή του aggregator όταν θα έχει τη σχετική δυνατότητα.
Σημειώνεται ότι στον μηχανισμό ευελιξίας, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι μονάδες φυσικού αερίου και τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ. Το πλαφόν της προσφερόμενης τιμής στις σχετικές δημοπρασίες είχε οριστεί στα 39.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο MW ετησίως.
Εν όψει της ολοκλήρωσης αυτών των διαπραγματεύσεων μέσα στους επόμενους δυο μήνες και εφόσον τα ελληνικά σχέδια εγκριθούν ο μηχανισμός ευελιξίας που βασίζεται σε προηγούμενο νόμο θα πρέπει να τροποποιηθεί και πάλι με βάση διάταξη νόμου. Αυτός είναι και ο λόγος που συμπεριελήφθη η συγκεκριμένη διάταξη στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο. Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό της διακοψιμότητας, πηγές του ΥΠΕΝ διευκρινίζουν ότι εφόσον εγκριθεί μπορεί να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση χωρίς προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση όπως είχε γίνει και στο παρελθόν.
www.worldenergynews.gr