Πετρέλαιο

Goldman Sachs: Θα εξαντληθούν σε 3-4 εβδομάδες οι αποθηκευτικοί χώροι για πετρέλαιο

tags :
Goldman Sachs: Θα εξαντληθούν  σε 3-4 εβδομάδες οι αποθηκευτικοί χώροι για πετρέλαιο
Δεδομένου ότι η προσφορά είναι πολύ μεγαλύτερη από τη ζήτηση, μάλλον βρισκόμαστε ακόμη στη δίνη του κυκλώνα, υποστηρίζουν οι αναλυτές της τράπεζας
Σε μόλις τέσσερις εβδομάδες οι δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου θα είναι υπερπλήρεις, εκτιμά σε ανάλυσή της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Παρότι είναι κοινή η πεποίθηση πως τα χειρότερα είναι πίσω μας σε ό,τι αφορά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου, μετά το κραχ που σημειώθηκε στις τιμές στις αρχές της εβδομάδας και την ανάκαμψη ιδιαίτερα του αμερικανικού αργού (WTI), η Goldman Sachs επισημαίνει στους επενδυτές πως είναι καλό να θυμούνται ότι, σε αντίθεση με τις μετοχές και την αγορά ομολόγων, τα εμπορεύματα είναι spot assets και λειτουργούν προεξοφλητικά.
Ως εκ τούτου, επηρεάζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης και ειδικά την τρέχουσα περίοδο η μεταβλητότητα είναι πολύ μεγάλη.
Δεδομένου δε ότι η προσφορά είναι πολύ μεγαλύτερη από τη ζήτηση, μάλλον βρισκόμαστε ακόμη στη δίνη του κυκλώνα, υποστηρίζουν οι αναλυτές της τράπεζας – τουλάχιστον μέχρι τη λήξη του αμερικανικού αργού παραδόσεως Ιουνίου.
Μάλιστα, η αγορά πετρελαίου θα δοκιμαστεί σε άνευ προηγουμένου βαθμό τις επόμενες τρεις ή τέσσερις εβδομάδες, όταν όλες οι δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου θα είναι γεμάτες.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως το πετρέλαιο που ξέμεινε στο Cushing της Oklahoma, με αποτέλεσμα να πάρει αρνητικές τιμές για πρώτη φορά στην ιστορία, ήταν μεμονωμένο.
Φανταστείτε, λοιπόν, τι θα συμβεί σε περίπτωση που συμβεί κάτι ανάλογο σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο.
Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να σταματήσουν οι εξορύξεις και οι μεταφορές.
Διαφορετικά, οι αγορές θα βιώσουν μια «Μαύρη Δευτέρα», όπως αυτή της 20ής Απριλίου, με τους παραγωγούς να πληρώνουν για να πάρουν πίσω το εμπόρευμά τους.
Παρά, βέβαια, τα κακά νέα, υπάρχουν και κάποια καλά, καθώς η αγορά εμφανίζει σημάδια εξισορρόπησης.
Η πιθανότητα αντιστροφής των τιμών δεν είναι αμελητέα. 
Ωστόσο, οι επόμενες τέσσερις εβδομάδες είναι κρίσιμες, τονίζει η Goldman Sachs.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης