Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Εξέπνευσε η διορία έφεσης της Botas για την επιστροφή των 230 εκατ. ευρώ στη ΔΕΠΑ

tags :
Εξέπνευσε η διορία έφεσης της Botas για την επιστροφή των 230 εκατ. ευρώ στη ΔΕΠΑ
Περί τα 50 εκατ. ευρώ επεστράφησαν στη ΔΕΗ, ενώ 17 εκατ. αναλογούν στη Μυτιληναίος
Εκλεισε οριστικά η διαμάχη ΔΕΠΑ- Βοtας για την τιμολόγηση του αζέρικου φυσικού αερίου. Η τουρκική εταιρία δεν αξιοποίησε την προθεσμία που δίνει ο νόμος για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου της Στοκχόλμης που δικαίωσε τη ΔΕΠΑ.

Η εξέλιξη έφερε ανακούφιση στη ΔΕΠΑ και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφού απομακρύνεται οριστικά το ενδεχόμενο επιστροφής των χρημάτων ύψους 230 εκατ. ευρώ που πλήρωσε η Botas στη ΔΕΠΑ σε εφαρμογή της διαιτητικής απόφασης. Οπως είναι ήδη γνωστό, από τα 230 εκατ. ευρώ η ΔΕΠΑ επέστρεψε τα 120 εκατ. ευρώ στους πελάτες της (ηλεκτροπαραγωγούς και ΕΠΑ) κατ’ αντιστοιχία των καταναλώσεων και των συμβάσεων που έχει μαζί τους, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς σε μια κρίσιμη συγκυρία.

50-60 εκατ. ευρώ το «καθαρό» όφελος της ΔΕΠΑ

Το μεγαλύτερο ποσό των 120 εκατ., περί τα 50 εκατ., πήγαν στη ΔΕΗ που είναι και ο μεγαλύτερος πελάτης της ΔΕΠΑ. Περί τα 17 εκατ. αναλογούν στη Μυτιληναίος και τα υπόλοιπα μοιράστηκαν Elpedison, Ηρων και οι δύο ΕΠΑ (Αττικής και Θεσσαλονίκης- Θεσσαλίας).

Το αρχικό όφελος για τη ΔΕΠΑ των 110 εκατ. ευρώ θα περιοριστεί κατά το ήμισυ σχεδόν, αφού ποσό 50-60 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί σε φόρους που θα πρέπει να καταβληθούν.

Αξιοποίηση των ταμειακών διαθέσιμων

Υπενθυμίζεται ότι με την από 10 Ιανουαρίου 2020 απόφασή του, το ICC δικαίωσε τη ΔΕΠΑ έναντι της τουρκικής εταιρείας φυσικού αερίου, αναφορικά με το αίτημα της πρώτης για μείωση τιμής. Παράλληλα με την ένεση ρευστότητας στην ελληνική αγορά ενέργειας, η ενίσχυση των διαθέσιμων κεφαλαίων της ΔΕΠΑ, έρχεται σε μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο όπου είναι σε πλήρη εξέλιξη ο εταιρικός μετασχηματισμός.
Έχει ήδη δρομολογηθεί η αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων τόσο από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας για την ολοκλήρωση του επενδυτικού πλάνου της, όσο και από τη ΔΕΔΑ για επιτάχυνση που πλάνου επέκτασης δικτύου και σύνδεσης περισσότερων περιοχών της ελληνικής περιφέρειας στο δίκτυο φυσικού αερίου, αλλά και από την υπό σύσταση ΔΕΠΑ Διεθνών έργων η οποία - μεταξύ άλλων – θα αναλάβει να υλοποιήσει τις δρομολογημένες μελέτες για τον αγωγό EastMed.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης