Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Μειώθηκαν κατά 38% οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο του 2020

Μειώθηκαν κατά 38% οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο του 2020

Οι όγκοι μειώθηκαν 5% το 2019, η αγοραία αξία  κατά 20%

Το χονδρικό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας στις κύριες αγορές της Ευρώπης επηρεάσθηκε  από την αστάθεια κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού  τους τρεις πρώτους μήνες του 2020  και  ώθησε τους traders να προσαρμόσουν τις θέσεις καθώς κατέρρευσαν οι τιμές και η ζήτηση, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη 23.4.2020.

Η ερευνητική εταιρεία Prospex ανέφερε σε μια έκθεση ότι οι όγκοι συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας OTC σημείωσαν άνοδο κατά το ένα τρίτο κατά τον Ιανουάριο-Μάρτιο του 2020 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι ανταλλαγές ενέργειας ανέφεραν κατέγραψαν σημαντικά αυξημένες συναλλαγές.

Η διαπραγμάτευση ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει βασικό συστατικό των εμπορικών δραστηριοτήτων για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, εμπορικούς οίκους εμπορευμάτων και επενδυτικά κεφάλαια.

Το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας (EEX), ανακοίνωσε ότι ο όγκος των προθεσμιακών συμβολαίων ισχύος αυξήθηκε 54% τον Μάρτιο, τον μήνα που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ξεκίνησαν lockdowns που έκλεισαν τις επιχειρήσεις και κράτησαν τους καταναλωτές στο σπίτι τους, σημείωσε η Prospex.

Η Rival Nasdaq Commodities ανέφερε αύξηση 39% στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των σκανδιναβικών συναλλαγών τον Μάρτιο.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές της Δυτικής Ευρώπης μειώθηκαν κατά 38% κατά την περίοδο των τριών μηνών, καθώς οι αυξήσεις του όγκου δεν υπερέβησαν τις φθίνουσες χρηματοοικονομικές αξίες.

Τα στοιχεία της Refinitiv Eikon έδειξαν ότι το συμβόλαιο Cal ‘21 για παράδοση ισχύος βασικού φορτίου στην πιο ρευστή αγορά, την Γερμανία, ανέρχεται σήμερα στα 38 ευρώ ανά μεγαβάτ ώρα (MWh), 0,8% την ημέρα αλλά 14% κάτω από την αρχή του έτους.

Όσον αφορά   το 2019, η Prospex ανέφερε ότι οι όγκοι της Δυτικής Ευρώπης μειώθηκαν κατά 5% σε 8.744 terawatt ώρες (TWh) το έτος, ενώ η πτώση των τιμών μετά από ένα έντονο 2018 οδήγησε σε υποχώρησησ την ονομαστική αξία της αγοράς κατά 20%.

Η αγορά ανέτρεψε πάνω από 364 δισεκατομμύρια ευρώ (392 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2019, από 459 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018 και πολύ κάτω από την κορυφή της ιστορικής αξίας των 616 δισεκατομμυρίων το 2008, όταν οι τιμές χονδρικής ήταν πολύ υψηλές.

Η αγορά εξωχρηματιστηριακών προϊόντων χάνει σταδιακά την κυριαρχία της καθώς οι φορείς εκμετάλλευσης στρέφονται σε ρυθμιζόμενες αγορές για συμμόρφωση με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μείωση των κινδύνων αντισυμβαλλομένου, επεσήμανε η Prospex.

Το OTC αντιπροσώπευε το 61% των συνολικών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και των spot, το 2019, μειωμένο 2 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση.

Η EEX ανέτρεψε 4.288 TWh, διεκδικώντας την πρώτη θέση τόσο σε spot όσο και σε futures και πολύ πάνω από τους Nord Pool και Nasdaq.

Άλλες σημαντικές αγορές ενέργειας είναι το Nord Pool της Νορβηγίας, το OMIE της Ισπανίας, το GME της Ιταλίας και ένας αμερικανικός παγκόσμιος πάροχος, το ICE.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης