Ενέργεια

Τα προβλήματα που αφήνει ο κορωνοϊός στους ενεργειακούς σχεδιασμούς

Τα προβλήματα που αφήνει ο κορωνοϊός στους ενεργειακούς σχεδιασμούς
Το ΥΠΕΝ μιλά για επιτάχυνση των πρωτοβουλιών που αφορούν την απολιγνιτοποίηση
Σχέδιο ανασυγκρότησης του ενεργειακού τομέα της χώρας, προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού και το lockdown που επιβλήθηκε στην οικονομία καλείται να διαμορφώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εν όψει της σταδιακής άρσης των μέτρων αποκλεισμού.

Στην πρώτη φάση της κρίσης τόσο το υπουργείο όσο και οι εταιρίες πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, δημόσιες και ιδιωτικές, επικέντρωσαν τις προσπάθειες τους στη διασφάλιση της ομαλής τροφοδοσίας της χώρας με παράλληλη προστασία της υγείας των εργαζομένων. Ο στόχος επετεύχθη καθώς δεν υπήρξε ο παραμικρός κλυδωνισμός, βοηθούντος βεβαίως του γεγονότος ότι η ζήτηση μειώθηκε κατακόρυφα σε όλα τα ενεργειακά προϊόντα.

Σήμερα πλέον, το βλέμμα είναι όλων είναι στραμμένο στην επόμενη ημέρα. Όμως η αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς, εξαιτίας της πανδημίας καθιστά αυτό το σχεδιασμό εξαιρετικά δύσκολο, αφού παραμένει άγνωστο το βάθος και η έκταση των πληγών που θα αφήσει πίσω της η πανδημία.

Κυρίαρχο πρόβλημα η ρευστότητα

Στην αγορά ενέργειας ως κυρίαρχο πρόβλημα αναδεικνύεται η ρευστότητα. Για την αντιμετώπιση του ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε τη διάθεση 500-550 εκατ. ευρώ, με τα οποία αναμένεται να ενισχυθεί η αγορά το προσεχές διάστημα μέσω δανείων, πίστωσης χρόνου στις εταιρείες προμήθειας για την πληρωμή των υποχρεώσεων τους προς τους διαχειριστές, εγγυήσεις, κλπ. Όμως, είναι αρκετά αυτά τα χρήματα για να επανέλθει η αγορά στην κατάσταση που βρισκόταν στην αρχή του έτους;

Η ανησυχία είναι διάχυτη όχι μόνο για τη ΔΕΗ που δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα σε μια στιγμή που προσπαθούσε να ισορροπήσει από τα προβλήματα του παρελθόντος και να σχεδιάσει ένα διαφορετικό μέλλον, αλλά και για τις μικρές εταιρείες που θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα ρευστότητας.

Επιτάχυνση των πρωτοβουλιών για την απολιγνιτοποίηση

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιδιώκει να επαναφέρει το σχεδιασμό εκεί που βρισκόταν πριν την κρίση του COVID - 19 μιλώντας για επιτάχυνση των πρωτοβουλιών που αφορούν την απολιγνιτοποίηση. Ένα σχέδιο που είναι στηριγμένο στα χρήματα που θα διατεθούν από την ΕΕ μέσω του περίφημου Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

Σε μια Ευρώπη όμως που αναζητεί τρόπους να επανακατανείμει κονδύλια για να κλείσει τις πληγές του κορωνοιού και φαίνεται να βάζει σε δεύτερη μοίρα την «πράσινη ατζέντα» πως θα χρηματοδοτηθεί η απολιγνιτοποίηση και πως θα γίνει η μετάβαση της οικονομίας της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης στη νέα εποχή;

Η ΔΕΗ από την πλευρά της δηλώνει ότι θα παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην στροφή της προς τις ΑΠΕ, αλλά με ποιο τρόπο θα χρηματοδοτήσει τις τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται;

Η ηγεσία του υπουργείου επιδιώκει επίσης να διατηρήσει ζωντανές αποκρατικοποιήσεις όπως της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ή ακόμη και του ΔΕΔΔΗΕ, όμως μέσα σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας μπορούν να ληφθούν μείζονες επενδυτικές αποφάσεις;
Όσον αφορά την Υπόγεια Αποθήκη της Καβάλας εκεί το πλαίσιο ιδιωτικοποίησης σε συνδυαστικό πλαίσιο με κάποια μορφή επιδότησης για αποθήκευση και παράλληλα εμπορική εκμετάλλευση φαίνεται λίγο ασύμβατο σε σχέση με τα ισχύοντα ευρωπαϊκά πλαίσια.

Εφαλτήριο τα μεγάλα έργα υποδομών

Αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη ελπίδα φαίνεται να προέρχεται από τα μεγάλα έργα υποδομών όπως οι επενδύσεις ύψους άνω των 4 δισ ευρώ που προγραμματίζει ο ΑΔΜΗΕ, δηλαδή οι διασυνδέσεις της Κρήτης, των Νοτίων, Δυτικών και Βορείων Κυκλάδων.

Ίσως τελικά το στοίχημα να μπορεί να κερδηθεί μέσω των μεγάλων έργων τόσο στον ηλεκτρισμό όσο και στο φυσικό αέριο ώστε να πέσουν χρήματα στην αγορά και να την αναθερμάνουν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης