Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Θετική για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών η βουτιά του «μαύρου χρυσού»

Θετική για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών η βουτιά του «μαύρου χρυσού»
Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν για όλο το 2020 σε μάλλον χαμηλά επίπεδα, ακόμη και αν γίνουν κινήσεις για περαιτέρω μείωση της παραγωγής
Οι τιμές του πετρελαίου στις ΗΠΑ έπεσαν τη Δευτέρα (20/4) σε αρνητική επίπεδα για πρώτη φορά στην ιστορία, καθώς η κατάρρευση της ζήτησης που προκλήθηκε από την πανδημία κορωνοϊού, πλημμύρισε την αγορά με πετρέλαιο την ίδια ώρα που δεν υπήρχαν διαθέσιμοι αρκετοί αποθηκευτικοί χώροι.

Η κατάρρευση της τιμής του WTI, του αμερικάνικου πετρελαίου αναφοράς, άσκησε πιέσεις στην τιμή και του παγκόσμιου benchmark του Brent, παρά το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζει ζητήματα αποθήκευσης αφού «ταξιδεύει» δια θαλάσσης στις αγορές όπου υπάρχει ζήτηση.

Οι αρνητικές τιμές είναι η τελευταία ένδειξη του βάθους της κρίσης που πλήττει τον πετρελαϊκό τομέα μετά το lockdown που επιβλήθηκε σε πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και το οποίο έχει προκαλέσει πτώση της ζήτησης αργού κατά περίπου 30%. Αποτέλεσμα είναι οι αναλυτές να μιλούν για «ζοφερή μακροοικονομική προοπτική του πετρελαίου».

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο το Brent όσο και το WTI τον Ιανουάριο διαπραγματεύονταν πάνω από 65 δολ το βαρέλι και μετά τα τελευταία πρωτοφανή γεγονότα το μεν Brent κινείται στην περιοχή των 20 δολ, ενώ WTI συνεχίζει να φλερτάρει με τις αρνητικές τιμές.
Σημαντικό όφελος για την Ελλάδα

Μέσα σε αυτό το διεθνές περιβάλλον αστάθειας και φόβου το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο και με ποιο τρόπο επηρεάζεται η ελληνική οικονομία και βεβαίως η ελληνική πετρελαϊκή αγορά.

Όλα δείχνουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν για όλη τη διάρκεια του 2020 σε μάλλον χαμηλά επίπεδα, ακόμη και αν γίνουν κινήσεις για περαιτέρω μείωση της παραγωγής τόσο από τον OPEC+ όσο και από τις και τις ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό σε επίπεδο οικονομίας είναι μάλλον θετικό, κυρίως σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα ως καθαρός εισαγωγέας πετρελαίου θα έχει σημαντικό όφελος αφού θα χρειάζεται να εκταμιεύει μικρότερα ποσά για να αγοράσει πετρέλαιο.
Α. Σιάμισιης: Χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές

Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ Ανδρέα Σιαμισίη ο οποίος προέβλεψε κατ΄αρχήν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε μάλλον χαμηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 και σημείωσε ότι «ως χώρα θα έχουμε τα οφέλη ενός χαμηλού περιβάλλοντος τιμών πετρελαίου ενώ και οι καταναλωτές θα έχουν χαμηλότερες τιμές».

Σε ό,τι αφορά τις τελικές τιμές πάντως όλη η πετρελαϊκή αγορά υπενθυμίζει με κάθε ευκαιρία πως η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου αντικατοπτρίζεται μόνο στο 30% τα τιμής των τελικών προϊόντων που αγοράζουμε όλοι καταναλωτές στα πρατήρια, αφού το υπόλοιπο 70% είναι φόροι και τέλη.

Βεβαίως αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου. Από την άλλη πλευρά βρίσκεται η μείωση της ζήτησης που σε παγκόσμιο επίπεδο έχει πέσει κατά το 1/3 εξαιτίας των lockdown που επιβλήθηκαν λόγω του κορωνοιού.
Μείωση 80% της ζήτησης

Σε ό,τι αφορά τη εγχώρια αγορά η ζήτηση των καυσίμων έχει μειωθεί ακόμη και κατά 80% και βεβαίως αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των επιχειρήσεων της πετρελαϊκής αλυσίδας δέχεται ισχυρότατες πιέσεις τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και διαθέσιμης ρευστότητας για να χρηματοδοτήσουν τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Και οι δυο εταιρίες διύλισης ΕΛ-ΠΕ και Μότορ Οιλ, παρά το γεγονός ότι δεν το ανακοινώνουν, είναι βέβαιο ότι έχουν προχωρήσει σε δραστική μείωση της παραγωγής τους, αφού η μείωση της ζήτησης λόγω του lockdown δεν αφορά μόνο την εγχώρια αγορά, αλλά έχει πλήξει και τις εξαγωγές.
Λογιστικές ζημίες

O κ. Σιάμισιης στη συνέντευξη του δήλωσε ότι τα ΕΛ-ΠΕ έχουν αυξήσει τα αποθέματα προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας στις συνθήκες της υγειονομικής κρίσης λόγω του κορωνοιού

Αυτό όμως σημαίνει καταγραφή λογιστικών ζημιών για τα ΕΛΠΕ τα οποία έχουν αποθεματοποιήσει σε πολύ υψηλότερες τιμές από τη σημερινή αποτίμηση των αποθεμάτων τους.

Πάντως τα ΕΛΠΕ στο βαθμό που δεν είναι παραγωγός πετρελαίου δεν υφίστανται τους κλυδωνισμούς των παραγωγών. Όπως είπε ο κ. Σιαμισίης οι εταιρείες που έχουν επενδύσει στην εξόρυξη πετρελαίου, στο βαθμό που δεν θα διαφοροποιηθεί ουσιαστικά η τιμή, θα γράφουν μεγάλες ζημιές».

Τέλος για την επίπτωση των χαμηλών τιμών στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων ο κ. Σιάμισιης είπε ότι οι δραστηριότητες της εξόρυξης πετρελαίου στο Ιόνιο για την Κρήτη, όπου τα ΕΛΠΕ έχουν άδειες για έρευνα και εκμετάλλευση μαζί με την TOTAL και την EXXON «δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, οπότε θεωρητικά δε μας επηρεάζει η πτώση της τιμής».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης