Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Μ.Τσάκας: Η ΔΕΔΑ έτοιμη να προκηρύξει τα έργα φυσικού αερίου σε Στερεά Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη

Μ.Τσάκας: Η ΔΕΔΑ έτοιμη να προκηρύξει τα έργα φυσικού αερίου σε Στερεά Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη
Το αργότερο εντός Οκτωβρίου-Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι ανάδοχοι την κατασκευή των δικτύων διανομής - Το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας για τις υπόλοιπες τέσσερις Περιφέρειες
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προκηρύξεις από τη ΔΕΔΑ των πρώτων διαγωνισμών κατασκευής δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα, ώστε να ξεκινήσει να υλοποιείται η επέκταση του καυσίμου στις 18 πόλεις αυτών των τριών Περιφερειών.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο WorldEnergyNews του κ. Μάριου Τσάκα, διευθύνοντα σύμβουλου της ΔΕΔΑ, μόνη προϋπόθεση είναι πλέον να δοθεί το «πράσινο φως» από τις Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών, αφού η εταιρεία είναι απολύτως έτοιμη να προχωρήσει στις προκηρύξεις. Έτσι, όταν ληφθούν οι εγκρίσεις από τις Διαχειριστικές Αρχές, οι διαγωνισμοί μπορεί να προκηρυχθούν ακόμη και την επόμενη ημέρα.

Όπως συμπληρώνει ο κ. Τσάκας, μία σημαντική εκκρεμότητα, που έχει πλέον διευθετηθεί, αποτελούσε η έγκριση των τευχών δημοπράτησης από την Ειδική Υπηρεσία Θεσμικής Υποστήριξης (ΕΥΘΥ) του υπουργείου Ανάπτυξης. Ωστόσο, η ΔΕΔΑ έχει λάβει πλέον τη θετική γνωμοδότηση της ΕΥΘΥ, με βάση την οποία η Υπηρεσία συναινεί στην προϋπόθεση προηγούμενης εμπειρίας στην κατασκευή έργων φυσικού αερίου που προβλέπεται στις προκηρύξεις, για τις εργολαβικές εταιρείες που θα μπορούν να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς.

Υλοποίηση 30.800 συνδέσεων

Με την άμεση δρομολόγηση των διαγωνισμών, όπως αναφέρει το στέλεχος της ΔΕΔΑ, εκτιμάται πως η κατασκευή των δικτύων θα ξεκινήσει το αργότερο εντός Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, από τους ανάδοχους που θα προκύψουν. Κάτι που σημαίνει πως, παρά και την κρίση του κορωνοϊού, θα υπάρξει πολύ μικρή παρέκκλιση από το αρχικό πρόγραμμα της εταιρείας, το οποίο προέβλεπε την έναρξη των εργασιών τον Σεπτέμβριο.

Όπως είναι γνωστό, οι τρεις παραπάνω Περιφέρειες περιλαμβάνονται στην α’ φάση του προγράμματος ανάπτυξης της εταιρείας, με σκοπό την κατασκευή 1.130 χιλιομέτρων δικτύου και την υλοποίηση 30.800 συνδέσεων. Έτσι, με ορίζοντα ολοκλήρωσης των έργων τον Δεκέμβριο του 2023, θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο οι Θήβα - Άμφισσα, Λαμία - Καρπενήσι, Λειβαδιά, Χαλκίδα (στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος), σε Αλεξάνδρεια - Γιαννιτσά, Βέροια, Κατερίνη, Κιλκίς - Σέρρες (στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), καθώς και σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Ορεστιάδα (στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης).

«Πρεμιέρα» με πέντε διαγωνισμούς στις τρεις Περιφέρειες

Σύμφωνα με τον κ. Τσάκα, για κάθε μία από τις τρεις Περιφέρειες, τα έργα θα «σπάσουν» σε περισσότερους από έναν διαγωνισμούς, προϋπολογισμού έως 20 εκατ. ευρώ ο καθένας, ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός. Σε πρώτη φάση θα προκηρυχθούν δύο διαγωνισμοί για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, ένας για την Κεντρική Μακεδονία, και δύο για τη Στερεά Ελλάδα.

Σε δεύτερο χρόνο, θα «βγουν στον αέρα» οι προκηρύξεις για τις περιοχές όπου η ανάπτυξη των δικτύων εξαρτάται είτε από την κατασκευή από τον ΔΕΣΦΑ «εξόδων» στο δίκτυο μεταφοράς, είτε από την ανάπτυξη υποδομών CNG. Ωστόσο, το δεύτερο «κύμα» διαγωνισμών θα ολοκληρωθεί πιο γρήγορα, με συνέπεια να μην προκληθεί χρονική καθυστέρηση.

Συνολικές επενδύσεις άνω των 250 εκατ. ευρώ

Συνολικά, το πρόγραμμα της ΔΕΔΑ προβλέπει την επέκταση της χρήσης φυσικού αερίου σε 39 πόλεις σε επτά Περιφέρειες της χώρας, με τις επενδύσεις να ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ. Κατά την υλοποίησή του, θα κατασκευασθούν συνολικά 1.800 χλμ. δικτύου διανομής φυσικού
αερίου, μέσω του οποίου θα συνδεθούν στο καύσιμο περισσότεροι από 57.000 οικιακοί, βιομηχανικοί και εμπορικοί καταναλωτές.

Στη β’ φάση του προγράμματος, εντάσσονται τέσσερις Περιφέρειες (Δυτική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρος και Πελοπόννησος), ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο αέριο 21 ακόμη πόλεις. Και στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας και της Δυτικής Ελλάδας τα έργα θα συγχρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι ο ορίζοντας ολοκλήρωσής τους είναι και πάλι ο Δεκέμβριος του 2023, δηλαδή η λήξη της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Σε δύο «κύματα» τα έργα στη Δυτική Μακεδονία

Όσον αφορά τη Δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ, το πρόγραμμα ανάπτυξης θα υλοποιηθεί σε δύο «κύματα», ξεκινώντας από τους μη ενεργειακούς Δήμους (Καστοριά, Άργος Ορεστικό, Μανιάκι, Γρεβενά), για τους οποίους πρόκειται να δημοσιευθεί άμεσα η πρόσκληση ένταξης των έργων στο ΕΣΠΑ.

Ο σχεδιασμός της ΔΕΔΑ προβλέπει την έναρξη των εργασιών στα τέλη του 2021, δηλαδή περίπου ένα χρόνο νωρίτερα από την ολοκλήρωση της «εξόδου» του ΔΕΣΦΑ στην περιοχή της Πόρειας, από την οποία θα ανεφοδιάζονται τα αντίστοιχα δίκτυα. Έτσι στόχος είναι, όταν είναι έτοιμη η «έξοδος», τα δίκτυα της ΔΕΔΑ να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, ώστε να εκκρεμούν μόνο οι συνδέσεις των τελικών καταναλωτών (κατοικιών και επιχειρήσεων).

Όπως αναφέρει ο κ. Τσάκας, αν υπάρξει καλός συντονισμός, τότε μπορεί να είναι πλήρως έτοιμο έως το τέλος του 2023 το τμήμα των έργων που θα απομένει. Ωστόσο, το καλύτερο θα ήταν να ολοκληρωθεί πιο σύντομα η «έξοδος» του ΔΕΣΦΑ στην Πόρεια, ώστε οι εργασίες να ξεκινήσουν νωρίτερα.

Λειτουργία των υφιστάμενων δικτύων τηλεθέρμανσης σε Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο, Κοζάνη

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εκτιμά πως η «μάχη με τον χρόνο» θα κερδηθεί και στην περίπτωση των ενεργειακών Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο, Κοζάνη), ακόμη κι αν δεν υπάρξει γι’ αυτούς, λόγω της απολιγνιτοποίησης, κάποια παράταση από τον Δεκεμβρίου του 2023. Στην περίπτωση των ενεργειακών Δήμων, η «έλευση» του φυσικού αερίου θα πρέπει να συμβαδίσει επίσης με το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Έτσι, η Διυπουργική Επιτροπή για την απολιγνιτοποίηση έχει αποφασίσει ότι, στις πόλεις που υπάρχει ήδη σύστημα τηλεθέρμανσης (Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο, Κοζάνη), το φυσικό αέριο θα αναλάβει τη λειτουργία του συστήματος, στη θέση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ΔΕΔΑ, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις τα απαραίτητα έργα μπορούν να «τρέξουν» σχετικά γρήγορα, καθώς δεν θα χρειαστεί να αναπτυχθούν δίκτυα διανομής φυσικού αερίου μέσα στις πόλεις, καθώς και συνδέσεις τελικών καταναλωτών.

Αυτό που εκκρεμεί να αποφασίσει η Διυπουργική είναι αν θα υιοθετηθεί η ίδια λύση στη Φλώρινα, και επομένως θα ολοκληρωθεί το ημιτελές σύστημα τηλεθέρμανσης που αναπτύσσεται στην πόλη, ή αν αντίθετα θα υλοποιηθούν δίκτυα διανομής αερίου μέσα στον αστικό ιστό.

Με ίδιους πόρους η χρηματοδότηση των έργων σε Ήπειρο και Πελοπόννησο

Άμεσα αναμένεται επίσης η πρόσκληση ένταξης των έργων στο ΕΣΠΑ και για τη Δυτική Ελλάδα, δρομολογώντας έτσι την ανάπτυξη των υποδομών, ώστε αυτές να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του 2023. Στον αντίποδα, με ίδιους πόρους της ΔΕΔΑ θα χρηματοδοτηθούν οι υποδομές στις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου, με την έναρξη των εργασιών να προγραμματίζεται το 2022 και στις αρχές του 2023, αντίστοιχα.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης