Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Mε -8% την ΜΟΗ και - 4% τη ΔΕΗ κάτω από τις 600 μονάδες ο ΓΔ - Στο -2% ο DAX και στο -0,9% τα futures της Wall

tags :
Mε -8% την ΜΟΗ και - 4% τη ΔΕΗ κάτω από τις 600 μονάδες ο ΓΔ - Στο -2% ο DAX και στο -0,9% τα futures της Wall
Υπό πίεση διαπραγματεύονται οι διεθνείς αγορές, μετά την ιστορική βουτιά στις τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου
Με πτώση άνω του 2% στις 592 μονάδες έχει ξεκινήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών με τις μετοχές των διυλιστηρίων Motor Oil και ΕΛΠΕ να αποτυπώνουν τις αναμενόμενες επιπτώσεις από την πρωτοφανή πίεση που ασκείται στις τιμές του πετρελαίου.
Η ΜΟΗ στο -8,6% στα 12,08 ευρώ, ΕΛΠΕ -4,8% στα 5,77 ευρώ.
Παράλληλα, με απώλειες 4,4% στα 2,43 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ ενώ καλύτερη συμπεριφορά έχει ο ΑΔΜΗΕ που κρατά το επίπεδο των 2 ευρώ με πτώση -2%.
Ανοδικά η Βιοχάλκο στα 2,13 ευρώ, πτώση στον Μυτιληναίο -3,4% στα 6,5 ευρώ και κάτω από τα 8 ευρώ (7,95) με -3% η ΤΕΝΕΡΓΑ.

ΑΓΟΡΑ: Η χθεσινή αργία έκανε πολλούς να δουν από τα σπίτια τους ιστορικές εξελίξεις. Η πορεία του συμβολαίου WTI Μαΐου προκάλεσε σοκ. Αρνητικές τιμές καθώς κανείς δεν ήθελε φυσική παράδοση, ενώ υπάρχουν τεράστια θέματα στην αποθήκευση. Σχεδόν έχουν εξαντληθεί οι χώροι. Οι άλλες σειρές είναι βέβαια πάνω από 20 δολάρια.

Στις μέρες που ζούμε οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες και υπάρχουν μεγάλες στρεβλώσεις. Γι΄ αυτό σε τέτοιες εποχές οι χασούρες ή τα κέρδη είναι μεγάλα. Θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και να προσπαθούμε να διασφαλίσουμε το κεφάλαιό μας σε τέτοιες εποχές.

Από την άλλη είχαμε από νωρίς χθες μία ανάρτηση στο τουίτερ από τη γνωστή QCM, η οποία με Ελληνική σημαία έλεγε πως θα «χτυπήσει» Ελλάδα. Τελικά αναφερόταν σε μία ελληνικών συμφερόντων εταιρεία εισηγμένη στο Nasdaq και μικρού μεγέθους. Άρχισαν πάλι οι φήμες μέχρι να βγει ποια είναι η εταιρεία.

Θα πρέπει να πούμε πως οι διαδικασίες εισαγωγής εταιρειών στις αγορές δεν είναι όλες ίδιες. Υπάρχουν τρόποι να εισαχθεί εταιρεία χωρίς πολλούς ελέγχους. Μία τέτοια περίπτωση ήταν και η Akazoo. Ευτυχώς που η αγορά ήταν κλειστή γιατί θα μπορούσε να είχε παρασύρει αρκετές μετοχές χαμηλότερα λόγω των φημών.

ΑΓΟΡΕΣ: Με σημαντικές απώλειες άνοιξαν οι αγορές της Ευρώπης και το ΧΑ ακολουθεί και βρίσκεται κάτω από τις 600 μονάδες. Άνω του 2% χάνει ο DAX. Πτωτικά κινούνται και τα αμερικανικά παράγωγα. Οι απώλειες είναι σημαντικές στο ξεκίνημα και ο τζίρος σε συγκεκριμένες μετοχές είναι αυξημένος.

Η Coca Cola ξεκίνησε με άνοδο και η Τιτάν, αν και η απόσταση αγοραστή με πωλητή στην Τιτάν είναι αξιόλογη. Πολλές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοιξαν με καθυστέρηση.

MOTOR OIL: Άνοιξε με απώλειες 5,8% και στα 13,21 ευρώ. Πτωτικά κινούνται και τα ΕΛΠΕ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με αξιόλογες απώλειες το άνοιγμα. Άνω του 4% οι απώλειες για Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα. Πάνω από 3% χάνει η Alpha Bank.

JUMBO: Υποχωρεί άνω του 2% και είναι στα 13,50 ευρώ.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ (απάντηση): Αυτό που γράψαμε ήταν πως η καθαρή θέση της Τεχνικής Ολυμπιακής θα είναι αρνητική. Τα κεφάλαια είναι από τις θυγατρικές, οι οποίες θα φύγουν. Όμως κάποια αξία θα περάσει στη μητρική και θα μείνουν και λίγα περιουσιακά στοιχεία. Θα δούμε που θα διαμορφωθεί τελικά η καθαρή θέση γιατί η άσκηση δεν είναι εύκολη. Συνολικά δε θα είναι αρνητική.

Το ενδιαφέρον όπως έχουμε γράψει από την πρώτη στιγμή που βγήκε είναι τι θα κάνει τα κεφάλαια που εμείς τα υπολογίζουμε μεταξύ 100-120 εκατ. ευρώ (πάλι είναι κάποιες συναλλαγές που δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα δώσουν). Θα μοιράσει κεφάλαια στους μετόχους ή θα κάνει επενδύσεις; Πάντως τα κεφάλαια είναι περισσότερα από την αποτίμηση στο ταμπλό.

Προφανώς κάποιος ή κάποιοι μεγάλοι επενδυτές αποφάσισαν να αποχωρήσουν για λόγους που μας δίνουν την εντύπωση ότι δε σχετίζονται με το ταμείο ή το μέλλον της εταιρείας, αλλά λόγω συνολικά της πορείας της αγοράς και των συγκριτικών αποτιμήσεων που έχουν διαμορφωθεί. Δηλαδή έφτασε η ΟΛΥΜΠ να μη χάνει ή να χάνει ελάχιστα από την αρχή της κρίσης την ώρα που άλλες μετοχές είναι στο -50%.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Διορθώνει και αυτή μετά την πρόσφατη σημαντική αντίδραση. Στα 0,91 ευρώ και στο -4,21% με όγκο περίπου 100 χιλ. τεμάχια. Η εκκίνηση μεγάλων έργων θα βοηθήσει και τις εταιρείες και τη χώρα. Πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.

Ευρωαγορές

O DAX υποχωρεί 2% στις 10.470 μονάδες, ο S&P 0,45% και ο DOW 0,90%.

Υπό πίεση διαπραγματεύονται οι διεθνείς αγορές, μετά την ιστορική βουτιά στις τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου.
Μετά την κατάρρευση των τιμών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει τη διακοπή των εισαγωγών αργού πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να βοηθήσει τη βιομηχανία γεωτρήσεων της χώρας.
Ωστόσο, οι αναλυτές θεωρούν ότι ο όγκος των περικοπών δεν είναι αρκετός ώστε να ισορροπήσει την αγορά ενέργειας, καθώς η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να υποχωρήσει ακόμα και κατά 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Αργότερα εντός της ημέρας, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου αναμένεται να δημοσιεύσει τα προκαταρκτικά στοιχεία που αφορούν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, με τους αναλυτές να προβλέπουν νέα άνοδο κατά 16,1 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 17 Απριλίου.
Tα futures των δεικτών της Wall Street υποχωρούν έως 1%.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, ενισχύεται στις 44,95 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί 2,3% στις 10.430 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει πτώση 1,95% στις 16.732 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί 2% στις 5.695 μονάδες.
Στις 4.419 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με απώλειες 2,4%.
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 καταγράφει απώλειες 1,8% στις 6.711 μονάδες.

Παραμένει σε αρνητικό έδαφος το αμερικανικό αργό WTI, στα -4,55 δολ. ανά βαρέλι – Στο -8,68% και τα 23,35 δολ. ανά βαρέλι το Brent

Σε αρνητικό έδαφος παραμενει σήμερα Τρίτη 21/4 η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου WTI (West Texaw Intermediate), παρά το γεγονός ότι καταγράφει άνοδο, ύστερα από την ιστορική χθεσινή βύθιση του να κλείσει στα -37,63 δολάρια ανά βαρέλι στη Νέα Υόρκη.
Η τιμή του West Texas Intermediate (WTI) προς παράδοση τον Μάιο του 2020 διαμορφώνεται στα-4,55 δολάρια ανά βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο της τάξης των 33 δολαρίων έναντι του χθεσινού κλεισίματος στη Νέα  Υόρκη, έχοντας φτάσει ενδοσυνεδριακά ακόμα και τα 1,37 δολάρια ανά βαρέλι.
Σημειώνεται ότι διαπραγμάτευση των συμβολαίων παράδοσης για τον Μάιο τερματίζεται σήμερα 21/4.
Παράλληλα, η τιμή του West Texas Intermediate (WTI) προς παράδοση τον Ιούνιο του 2020 καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,69% στα 20,29 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή για το Brent παραδόσεως Ιουνίου 2020 υποχωρεί κατά -8,68% στα 23,35 δολάρια ανά βαρέλι.

Image
Image

«Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το WTI κατάφερε να διατηρθεί στα επίπεδα των 20 δολαρίων ανά βαρέλι και καταγράφει μία μέτρια άνοδο μετά την οδυνηρή ανατροπή για το συμβόλαιο Μαΐου», αναφέρει η αμερικανική εταιρεία OANDA, εκτιμώντας ότι η επόμενη περίοδος θα είναι ιδιαίτερα υποτονική για τις τιμές του πετρελαίου.
Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και τα lockdown παγκοσμίως έχουν μειώσει σημαντικά τη χρήση καυσίμων, με τη ζήτηση να καταγράφει πτώση της τάξεως του -30%, αυξάνοντας τα παγκόσμια αποθέματα και μειώνοντας τους διαθέσιμους αποθηκευτικούς χώρους για τον «μαύρο χρυσό».
Πλέον, ο κυριότερος κόμβος αποθήκευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Crushing στην Πολιτεία της Οκλαχόμα, το οποίο αποτελεί και σημείο παράδοσης για το αμερικανικό αργό, αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να φτάσει τη μέγιστη αποθηκευτική της ικανότητα.
Μετά την κατάρρευση των τιμών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει τη διακοπή των εισαγωγών αργού πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να βοηθήσει τη βιομηχανία γεωτρήσεων της χώρας.
«Είναι ιδιαίτερα σαφές πλέον ότι ένα σημαντικό πρόβλημα για τις αγορές είναι η υπερπροσφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες και η έλλειψη αποθηκευτικού χώρου», υπογραμμίζουν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της CMC Markets στην Αυστραλία.
Προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάστατη που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην αγορά ενέργειας, οι χώρες του ΟΠΕΚ μαζί με τη Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία για μείωση της παραγωγής τους κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ξεκινώντας από τον επόμενο μήνα.
Ωστόσο, οι αναλυτές θεωρούν ότι ο όγκος των περικοπών δεν είναι αρκετός ώστε να ισορροπήσει την αγορά ενέργειας, καθώς η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να υποχωρήσει ακόμα και κατά 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Αργότερα εντός της ημέρας, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου αναμένεται να δημοσιεύσει τα προκατακρτικά στοιχεία που αφορούν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, με τους αναλυτές να προβλέπουν νέα άνοδο κατά 16,1 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 17 Απριλίου.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα τα αποθέματα αμερικανικού αργού κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει σημειωθεί ποτέ, και συγκεκριμένα κατά 19,2 εκατ. βαρέλια, γεγονός που άσκησε περαιτέρω πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου.

«Στο κόκκινο» η Ασία

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν σήμερα Τρίτη (21/4) οι αγορές στην Ασία, μετά την ιστορική πτώση που σημειώθηκε στις τιμές του αμερικανικού πετρελαίου, λόγω της έλλειψης αποθηκευτικού χώρου και της συνεχούς μείωσης στην παγκόσμια ζήτηση.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -1,97% στις 19.280,78 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο -2,46% και τις 5.221,30 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε πτώση της τάξεως του -1% στις 1.879,38 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία υποχωρεί κατά -1,88% στις 4.489,98 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -2,15% στις 23.807 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη είναι η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted, ο οποίος έκλεισε στο -2,82% και τις 10.288,42 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -0,90% στις 2.827,01 μονάδες, την ίδια που ο δείκτης SZSE Component έκλεισε στο -1,06% και τις 10.508,94 μονάδες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης