Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Εκτίναξη εξαγωγών φυσικού αερίου το α' τρίμηνο - Ανεπηρέαστη προς ώρας η αγορά από την κρίση του κορωνοϊού

Εκτίναξη εξαγωγών φυσικού αερίου το α' τρίμηνο - Ανεπηρέαστη προς ώρας η αγορά από την κρίση του κορωνοϊού
Οι ποσότητες προς Βουλγαρία άγγιξαν περίπου το 50% της κατανάλωσης των οικιακών δικτύων και ξεπέρασαν την κατανάλωση των εγχώριων βιομηχανιών
Ο περιορισμός των οικονομικών δραστηριοτήτων, λόγω του κορωνοϊού, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει προκαλέσει κραδασμούς στον κλάδο φυσικού αερίου. Αυτό σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς, προσθέτοντας ότι, από τη στιγμή που τέθηκαν σε εφαρμογή τα περιοριστικά μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας και έως σήμερα, η σημαντική ενίσχυση της κατανάλωσης καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή προστάτευσε τον κλάδο από τις όποιες επιπτώσεις.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, η κατακόρυφη «βουτιά» των διεθνών τιμών LNG άνοιξε τον δρόμο για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των μονάδων φυσικού αερίου. Μία θετική συγκυρία που έσπευσαν να αξιοποιήσουν οι εγχώριοι ηλεκτροπαραγωγοί, με συνέπεια το φυσικό αέριο να αυξήσει το μερίδιό του στο εγχώριο μίγμα καυσίμων για παραγωγή ρεύματος.

Διαφορετική εικόνα τον Μάρτιο από το πρώτο δίμηνο

Μάλιστα, η «προέλαση» του φυσικού αερίου, έναντι των υπόλοιπων καυσίμων, υπεραναπλήρωσε τη μείωση της ζήτησης σε ρεύμα που προκάλεσαν τα περιοριστικά μέτρα. Ως αποτέλεσμα, τον μήνα Μάρτιο παρουσιάστηκε σημαντική αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή, έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα, ενώ η αύξηση αυτή φαίνεται επίσης να συνεχίζεται και στο πρώτο διάστημα του Απριλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή αντέστρεψε την εικόνα που είχε διαμορφωθεί στο διάστημα Ιανουάριος-Φεβρουάριος. Κι αυτό γιατί το εν λόγω δίμηνο η ζήτηση αερίου για ηλεκτροπαραγωγή ήταν μικρότερη απ’ ό,τι την αντίστοιχη χρονική περίοδο του προηγούμενου έτους.

Όσον αφορά τις καταναλώσεις του Μαρτίου, θετικά λειτούργησε επίσης η αύξηση της ζήτησης στα οικιακά δίκτυα, γεγονός που θα πρέπει να αποδοθεί στις αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν σε ένα σημαντικό μέρος της επικράτειας. Παράλληλα, τον ίδιο μήνα δεν υπήρξε ουσιαστική μεταβολή στη ζήτηση από τον βιομηχανικό τομέα.

Έκτακτα μέτρα από ΡΑΕ και ΔΕΣΦΑ αν χρειαστεί

Απόδειξη της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποτελεί εξάλλου το γεγονός ότι ο σταθμός LNG του ΔΕΣΦΑ συνεχίζει να δέχεται κανονικά τα προγραμματισμένα φορτία. Κάτι που είναι αξιοσημείωτο, εάν λάβει κανείς υπόψη τις εξαιρετικά υψηλές δηλώσεις που υπέβαλαν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, κατά τη σύνταξη του ετήσιου προγραμματισμού εκφορτώσεων τον Δεκέμβριο από τον Διαχειριστή.

Όπως συμπληρώνουν, παρά το γεγονός ότι παρατηρούνται λίγες εκφορτώσεις κατά τον Μάρτιο, θα πρέπει να σημειωθεί πως οι δεξαμενές (αποθήκες) LNG στη Ρεβυθούσα ήταν γεμάτες λόγω του μεγάλου όγκου εκφορτώσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο.

Οι παράγοντες της αγοράς υπογραμμίζουν επίσης ότι οι τάσεις που έχουν διαμορφωθεί από την έναρξη της κρίσης στην ηλεκτροπαραγωγή καθιστούν βάσιμη την εκτίμηση πως η κρίση δεν θα επηρεάσει σημαντικά τον κλάδο. Ωστόσο, όπως προσθέτουν, η ΡΑΕ και ο ΔΕΣΦΑ έχουν διαβεβαιώσει πως θα παρέμβουν με έκτακτα μέτρα, στην περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ελαφρά αύξηση της κατανάλωσης βιομηχανιών και νοικοκυριών το α’ τρίμηνο

Κάνοντας έναν απολογισμό του πρώτου τριμήνου του 2020, τα στελέχη του κλάδου κάνουν ιδιαίτερη μνεία στη ραγδαία αύξηση των εξαγωγών μέσω του Σιδηροκάστρου.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν, οι ποσότητες που εξήχθησαν ξεπερνούν τη ζήτηση των εγχώριων βιομηχανιών, ενώ κινούνται περίπου στο 50% της κατανάλωσης των οικιακών δικτύων στο εν λόγω χρονικό διάστημα. Κάτι που επιβεβαιώνει με απτό τρόπο το γεγονός ότι η χώρα μας ήδη εξελίσσεται σε κόμβο διαμετακόμισης καυσίμου στην ευρύτερη περιοχή.

Όσον αφορά τις εισαγωγές, σημαντική άνοδος παρατηρήθηκε στην «έλευση» φορτίων LNG, όπως ήταν αναμενόμενο με βάση τον ετήσιο προγραμματισμό εκφορτώσεων. Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές αερίου αγωγού (από το Σιδηρόκαστρο και τους Κήπους) κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Όσον αφορά τις καταναλώσεις, το πρώτο τρίμηνο παρατηρείται μία ελαφρά αύξηση στα οικιακά δίκτυα και τις μεγάλες βιομηχανίες, συγκριτικά με το 2019. Την ίδια στιγμή, η αισθητή αύξηση της ζήτησης για ηλεκτροπαραγωγή δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει την πτώση των δύο προηγούμενων μηνών. Έτσι, σε επίπεδο τριμήνου, καταγράφεται οριακή μείωση στον συγκεκριμένα τομέα, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.


Κώστας Δεληγιάννης

deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης