Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Η μοναχική μάχη του Trump κόντρα στην ύφεση κρίνει τον χρόνο εξόδου από τη νέα κρίση - Του Π.Μπουσμπουρέλη

Η μοναχική  μάχη του Trump κόντρα στην ύφεση κρίνει τον χρόνο εξόδου από τη νέα κρίση - Του Π.Μπουσμπουρέλη
Η σημασία της επιτυχίας της αμερικανικής στρατηγικής για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας
O πολεμικός αγώνας για την μείωση της διασποράς του Κορωνοϊού σταδιακά δίνει την θέση του στην μάχη, που είναι στην δεύτερη σκάλα της επιβίωσης, την οικονομική.
Και καθώς σύσσωμη η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται ένα βάθος στην ύφεση, που προδιαγράφεται από 5% και πάνω για την τρέχουσα χρονιά, όλοι κοιτούν προς τις αμερικανική οικονομία, όπου εκεί θα δοθεί η μητέρα των μαχών και εκεί θα κριθεί ο χρόνος ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.
Από εκεί θα εξαρτηθεί η ανάσχεση της ύφεσης, η ενεργειακή ζήτηση και οι τιμές της, οι τιμές των CO2, οι επενδύσεις, οι ιδωτικοποιήσεις , ο ρυθμός του μετασχηματισμού στις ΑΠΕ, οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Ο πρόεδρος Trump μιλώντας την Παρασκευή το βράδυ, Μεγάλη Παρασκευή για τους Καθολικούς και τους Προτεστάντες προσδιόρισε σαν στόχο δυναμικής ανάκαμψης το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και έφερε το δυναμικό ρημπάουντ της Wall την εβδομάδα που πέρασε, από τα πλέον ιστορικά, σαν παράδειγμα
Ένα ρημπάουντ που αιφνιδίασε πολλούς πρωτοκλασάτους παγκοσμίους οίκους, οι οποίοι παίζουν τα ρέστα τους σε μια νέα πτώση, που θα τεστάρει τα χαμηλά ή θα τα σπάσει.
Ο Τrump κάνοντας αυτήν την διατύπωση προσδιόρισε και την οικονομική και χρηματιστηριακή του στρατηγική. Μια αγορά η οποία θα παίξει το δυναμικό ρημπάουντ, που θα έλθει σε δύο τρίμηνα.
Για το πολιτικό του μέλλον η προσπάθεια ανάσχεσης της ύφεσης δεν έχει καιρό για χάσιμο. Οι εκλογές προς το τέλος του χρόνου θα κερδιθούν με μια οικονομία σε ανεκτή κατάσταση μετά την πανωλεθρία του Κορωνοϊού και ουσιαστικές προσδοκίες για μια ανάκαμψη που θα έλθει να αποκαταστήσει τις βαθιές απώλειες της πρωτόγνωρης ύφεσης.

Ο χρόνος ανάκαμψης και η σημασία των ΗΠΑ

Ο Trump παλεύει σχεδόν μόνος του την ύφεση, η διάσταση της οποίας σημαίνει μείωση εισοδημάτων, φτώχεια, χρεοκοπίες, ανεργία.
Και για τον λόγο αυτό έχει προχωρήσει στο πρώτο πακέτο, ξεκινώντας τις χρηματοδοτήσεις προς τις μικρομεσαίες αμερικανικές επιχειρήσεις σε συνεργασία με τους Δημοκρατικούς και ετοιμάζει το δεύτερο.
Έτσι η κυβέρνηση Trump θα έχει ρίξει στην αμερικανική οικονομία σε ένα εύλογο διάστημα 4 τρις δολάρια, εξαιρουμένων των χρηματοδοτήσεων της FED.
Από την πλευρά της η Ευρώπη τώρα ξεκινά εν μέσω διαφωνιών με σαφείς προσανατολισμούς των Γερμανών στις πιστωτικές γραμμές και νούμερα που προς το παρόν υστερούν κατάφωρα των ΗΠΑ.
Όμως μια ισχυροποίηση και επιτάχυνση της ανάσχεσης της ύφεσης στις ΗΠΑ, που στο παρόν τρίμηνο μπορεί να φτάσει και το 40% σύμφωνα με την Morgan Stanley, θα μεταδώσει μια δυναμική σε όλες τις μεγάλες οικονομίες και θα επαναφέρει τους βασικούς κλάδους σε ενεργό ανάκαμψη πολύ ταχύτερα.
Αν θέλει κανείς να προσδιορίσει με ασφάλεια τον χρόνο πλήρους εξομάλυνσης του οικονομικού περιβάλλοντος αυτός θα είναι σε 12 μήνες περίπου, οπότε λογικά θα υπάρχει και το εμβόλιο, που θα διασφαλίζει το αγαθό της υγείας που τόσο αιφνίδια τέθηκε υπό αμφισβήτηση.
Όμως τα χρήματα που μπαίνουν στην αμερικανική οικονομία ξεπερνούν κάθε προσδοκία και η ταχύτητα που αντιδρά ο Trump είναι με τον ρυθμό της φωτοβολίδας.


H επιστράτευση και το restart

Μπορεί αρχικά το μάνατζμεντ Trump να έχασε έδαφος απέναντι στην υγειονομική κρίση, όμως η συνειδητοποίηση του προβλήματος ενεργοποίησαν τον πρόεδρο, ο οποίος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και υιοθετώντας μια μορφή ΣΔΙΤ δηλαδή αναθέτοντας στις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρίες μερίδιο δράσης για τις ιατρικές υποδομές, ακόμα και επιτάσσοντάς τες, όπως στην περίπτωση της General Motors φιλοδοξεί μέσα στον Απρίλιο να φέρει τα κρούσματα και τις απώλειες του ιού σε πτωτικές τάσεις.
Βεβαίως όπως δήλωσε αργά χθες το βράδυ 10/4, η οικονομία δεν θα ξεκινήσει το restart από τις αρχές Μαϊου αν δεν υπάρχουν εγγυήσεις από τα νούμερα για αυτό. Και τόσο ο δρ Fauci, όσο και η δρ Deborah Brix που προϊστανται του υγειονομικού επιτελείου προς το παρόν συστήνουν εμμονή στην επιλογή του closedown.
O Fauci όμως έχει αποκαλύψει ότι η απελευθέρωση και το άνοιγμα της οικονομίας δεν θα γίνουν με ένα πάτημα κουμπιού αλλά σταδιακά.
Ο Trump όμως δεν θα το βάλει κάτω και τώρα ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο που θα επικεντρωθεί στο άνοιγμα της οικονομίας.
Είναι εξάλλου ο μόνος πρόεδρος αναπτυγμένης οικονομίας – και ποιας οικονομίας- που κάθε απόγευμα είναι επί των επάλξεων με το επιτελείο του για να δώσει δίωρη ενημέρωση με απαντήσεις στους δημοσιογράφους που τους αντιμετωπίζει και χειρίζεται προσωπικά.
Τις προσεχείς ημέρες θα επικεντρωθεί στο τελικό στάδιο για τις αεροπορικές εταιρίες ενώ όσον αφορά τον περιορισμό της παραγωγής του πετρελαίου πέτυχε τον στόχο του, αφού αυτή μειώνεται κατά 10%, όπου ο ίδιος έβαλε το χέρι του για να αναλάβουν οι αμερικανικές πετρελαϊκές το μερίδιο, που δεν μείωσε το Μεξικό.
Το Μεξικό, που κάποτε ευρισκόταν στο στόχαστρο για το περιβόητο τείχος.

Και τα νέα πυρομαχικά

Το μεγάλο σχέδιο όμως του Trump είναι το πακέτο των υποδομών, που έχει την συγκατάθεση των Δημοκρατικών, οι οποίοι και υπερθεματίζουν ήδη ζητώντας άμεσα 500 δις δολάρια.
Πέραν της αξιομνημόνευτης συνεργασίας Trump – Pelosi παρά το impeachment οι Αμερικανοί δεν θα ζητήσουν την επαύριο από την οικονομία τους τα ρέστα για την αύξηση του χρέους, για το οποίο εκπρόσωποι της FED λένε ότι μπορεί να αυξηθεί χωρίς πρόβλημα κατά 10% .Ούτε επίσης και για το δημοσιονομικό τους έλλειμμα.
Οι ΗΠΑ θα βάλουν σαν προτεραιότητα την έξοδο από την ύφεση, την καταπολέμηση της ανεργίας και την επιστροφή στην κανονικότητα.
Έχοντας σαν σύμμαχο την FED η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα διπλασιάσει το ενεργητικό της και θα παρέμβει στην αγορά μετοχών, ο Trump ετοιμάζει τα πυρομαχικά του για την β φάση του πολέμου.
Να γιατί δεν θα είναι εύκολο να ξαναπέσουν πολύ οι αγορές αλλά στο τέλος του κύκλου μπορεί να είναι σε νέα υψηλά.
Εμείς θα είμαστε θεατές και θα ακολουθήσουμε την πορεία αυτού του πολέμου που μετά το υγειονομικό μέρος περνά στο οικονομικό.
Ο Trump ισοπεδώνοντας αν και επιχειρηματίας – ρεπουμπλικάνος τον φιλελευθερισμό με τους δασμούς, υιοθετεί μια επιθετική νεοκεϋνσιανή συνταγή, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει στην ιστορία. Αλλάζει λόγω ανωτέρας βίας πολλούς από τους παραδοσιακούς οικονομικούς κανόνες, δεν αποκλείεται όμως να γράψει και τη νέα οικονομική θεωρία.
Π.Μπουσμπουρέλης
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης