Ενέργεια

Το Ταμείο Επενδύσεων της Σ. Αραβίας απέκτησε μερίδιο 200 εκατ. δολ. στην νορβηγική Equinor  

Το Ταμείο Επενδύσεων της Σ. Αραβίας απέκτησε μερίδιο 200 εκατ. δολ. στην νορβηγική Equinor   

Η αγορά πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα – To Tαμείο απέκτησε ποσοστό 8,2% και στην στην εταιρεία κρουαζιερόπλοιων Carnival Corp.

 

Το κρατικό ταμείο επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας προχώρησε στην εξαγορά μεριδίου αξίας περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων στην νορβηγική πετρελαϊκή εταιρείας Equinor ASA, καθώς το βασίλειο προσπαθεί να περιορίσει στις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊούκαι των τιμών αργού πετρελαίου.

Το Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων συγκέντρωσε την συμμετοχή του στο μεγαλύτερο παραγωγό αργού πετρελαίου της Νορβηγίας κυρίως μέσω της ανοικτής αγοράς κάποια στιγμή την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Αν και δεν είναι σαφές πότε ακριβώς το PIF αγόρασε το μερίδιο και αν το ταμείο εξακολουθεί να αγοράζει μετοχές.

Το ταμείο κρατικών επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο διαχειρίζεται ο Yasir Al-Rumayyan και ελέγχεται από τον πρίγκηπα Mohammed bin Salman, εκμεταλλεύεται την πτώση των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων, καθώς ενισχύει τη θέση του για να γίνει ο μεγαλύτερος διαχειριστής του κρατικού κεφαλαίου στον κόσμο.

Το ταμείο τον περασμένο μήνα απέκτησε ποσοστό 8,2% στην εταιρεία κρουαζιερόπλοιων Carnival Corp., αφού οι μετοχές υποχώρησαν εξαιτίας της πτώσης της πανδημίας.

Εκτός από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές, τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του Κόλπου διοχετεύουν μερικά από τα δισεκατομμύρια τους εντός της χώρας για να αντιμετωπίσουν την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό.

Η μείωση του ενεργητικού από κεφάλαια σε χώρες όπως το Κατάρ, το Αμπού Ντάμπι και η Σαουδική Αραβία θα ξεπεράσει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοδοτήσεων, την παγκόσμια ένωση του κλάδου.

Το PIF - ένα βασικό κομμάτι των προσπαθειών του πρίγκιπα να διαφοροποιήσει την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας από την εξάρτησή της από το πετρέλαιο - έχει κάνει μια σειρά από επενδύσεις υψηλού προφίλ τα τελευταία χρόνια, συσσωρεύοντας συμμετοχές στις Uber Technologies Inc. και Tesla Inc. επίσης, δέσμευσε γιγαντιαία ποσά στο Ταμείο Vision της Softbank Group Corp.

Παραγωγός πετρελαίου

Ωστόσο, η απόκτηση ενός ποσοστού σε μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες είναι ασυνήθιστη, ειδικά καθώς ο Al-Rumayyan είναι επίσης επικεφαλής της Saudi Aramco. Είναι επίσης στενός σύμβουλος του πρίγκιπα, ο οποίος καθορίζει την πολιτική παραγωγής πετρελαίου του βασιλείου και επηρεάζει τις τιμές παγκοσμίως.

Οι μετοχές της Equinor υποχώρησαν πάνω από 30% φέτος, πριν ενισχυθούν 18% την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω μιας ευρείας ανάκαμψης για τις ευρωπαϊκές μεγάλες εταιρείες ενέργειας, δίνοντας στην εταιρεία τρέχουσα αγοραία αξία περίπου 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες κατά περίπου 20% σε σύγκριση με τα προηγούμενα σχέδια, ακολουθώντας τους ανταγωνιστές της όπως η Royal Dutch Shell Plc και η Chevron Corp. για την αντιμετώπιση της κάμψης των τιμών.

Η νορβηγική εφημερίδα Finansavisen αυτή την εβδομάδα ανέφερε ότι η μονάδα της JPMorgan Chase & Co. στη Σαουδική Αραβία είχε αγοράσει 14,5 εκατομμύρια μετοχές στην Equinor για λογαριασμό ανώνυμου πελάτη, ακολουθούμενη από άλλες 6,4 εκατομμύρια μετοχές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης