Επικαιρότητα

Με εντάσεις και χωρίς συμφωνία το EWG – Ύστατη προσπάθεια για λύση στο Eurogroup ή στην Σύνοδο Κορυφής

tags :
Με εντάσεις και χωρίς συμφωνία το EWG – Ύστατη προσπάθεια για λύση στο Eurogroup ή στην Σύνοδο Κορυφής
Με την Γερμανία και τους στενούς της συμμάχους έθεσαν εκτός «εργαλειοθήκης» την πρόταση για το ευρω-ομόλογο
Στην κόψη του ξυραφιού κινούνται πλέον όλες οι οικονομίες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η ελληνική που προσμένει μια «λευκή επιταγή» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μπορέσει να καλύψει τον λογαριασμό της ζημιάς που υφίσταται από τον κορονοϊό.
Με την Γερμανία και τους στενούς της συμμάχους να βγάζουν εκτός «εργαλειοθήκης» την πρόταση για το ευρω-ομόλογο, το EuroWorking Group (EWG) ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ χωρίς να βγει «λευκός καπνός».
Έτσι οι ελπίδες για την εξεύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης που θα αποτρέψει ένα νέο ναυάγιο εναπόκεινται στο σημερινό Eurogroup.
Η συζήτηση των 19» αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα 7 Απριλίου 2020 στις 4 σήμερα το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) με το μπρα- ντε - φερ ανάμεσα σε Βορρά και Νότο να προμηνύεται ιδιαίτερα σκληρό.
Τίποτα πάντως δεν αποκλείει οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να μην καταφέρουν να βρουν το φάρμακο γα την επούλωση των πληγών από τον κορονοιό, οπότε  στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί νέα εξ αποστάσεως τηλεδιάσκεψη τις επόμενες ημέρες, για να έρθουν πιο κοντά οι χώρες και να μην οδηγηθεί σε ναυάγιο και η Σύνοδος Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα.
Μεγάλο ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι βέβαια το ποσό της ευρωπαϊκής επιταγής, η ταχύτητα εξαργύρωσης και οι όροι για την Ελλάδα και όχι τόσο οι πηγές προέλευσης της.
Με τις προβλέψεις για τη ζημιά στο ΑΕΠ να αναθεωρούνται επί τα χείρω  συνεχώς βασικό μέλημα του οικονομικού επιτελείου είναι να εξασφαλισθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πόροι και να δημιουργηθεί μία δεξαμενή ρευστότητας για την αντιμετώπιση ακόμα και ακραίων καταστάσεων στην οικονομία.
Τα αρμόδια στελέχη εκφράζουν αισιοδοξία ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης παρά τις διαφωνίες για το είδος και το περιεχόμενο των παρεμβάσεων θα καταλήξουν σε ένα ισχυρό οπλοστάσιο για την χρηματοδότηση δραστικών μέσων για την καταπολέμηση της κρίσης. 
Τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι μετά τη σθεναρή αντίσταση του σκληροπυρηνικού Γερμανικού άξονα έχει φύγει από το τραπέζι η έκδοση ευρωομολόγου ενώ ανοιχτή στο χρόνο παραμένει η Γαλλική πρόταση για τη σύσταση κοινού Ευρωπαϊκού Ταμείου διάσωσης.
Η Αθήνα συντάσσεται με την Ρώμη, το Παρίσι και την Μαδρίτη και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας θα έχει ζυμώσεις με πρόσωπα κλειδιά της Κομισιόν μέχρι το παρά ένα του Eurogroup. Και αυτό επειδή η Ελλάδα είναι μία ξεχωριστή περίπτωση και  το πλήγμα που υπέστη η ελληνική οικονομία από τα μνημόνια είναι τραυματικό.

Τρεις είναι οι προτάσεις πάνω στις οποίες αναμένεται να εστιάσει το Eurogroup:

1. Η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) με πιο χαλαρούς όρους και χωρίς να «στιγματίζεται» η χώρα η οποία θα καταφύγει σε αυτόν προκειμένου να  αντλήσουν χρηματοδότηση ίση ή μεγαλύτερη από το 2% του ΑΕΠ τους. Το μέγεθος των πόρων των πιστωτικών γραμμών θα φθάνει τα 200 με 240 δισ. ευρώ συνολικά για τις χώρες - μέλη.

2.Η παροχή δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συνολικού ύψους 200 δισ. ευρώ.

3.Η δημιουργία ενός συστήματος αντασφάλισης της ανεργίας.
Ειδικά για το τελευταίο, η Κομισιόν ανακοίνωσε τη πρόταση της για τη θέσπιση του SURE, ενός μέσου αλληλεγγύης, συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ, προκειμένου να βοηθήσει τους εργαζόμενους να διατηρήσουν τα εισοδήματα τους και τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν.
Τα δάνεια θα βασίζονται σε εγγυήσεις που θα παρέχουν τα κράτη-μέλη.

Αφορά την υποστήριξη προγραμμάτων εργασίας μικρής διάρκειας και μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν τις χώρες-μέλη να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας απέναντι στον κίνδυνο της απόλυσης.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης