Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Η Total επιδιώκει την ύπαρξη ανωτέρας βίας για την αγορά πυρηνικής ενέργειας από την EDF

tags :
Reuters: Η Total επιδιώκει την ύπαρξη ανωτέρας βίας για την αγορά πυρηνικής ενέργειας από την EDF

Η ρυθμιστική αρχή της Γαλλικής Αγοράς Ενέργειας CRE απέρριψε αιτήματα προμηθευτών ενέργειας για ενεργοποίηση της ρήτρας ανωτέρας βίας στις συμβάσεις ARENH

Ο ενεργειακός γίγανατας Total είναι μεταξύ των εταιρειών που προσπάθησαν να κηρύξουν την ύπαρξη ανωτέρας βίας για την αγορά πυρηνικής ενέργειας από την EDF, καθώς η επιδημία του κορωναϊού έχει ωθήσει τις τιμές στη γαλλική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πολύ κάτω από τις υπάρχουσες συμβάσεις.

Η ρυθμιστική αρχή της Γαλλικής Αγοράς Ενέργειας CRE ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε απορρίψει αιτήματα από αρκετούς ανώνυμους προμηθευτές ενέργειας για να ενεργοποιήσει τη ρήτρα ανωτέρας βίας στις λεγόμενες συμβάσεις ARENH που τους επιτρέπουν να αγοράσουν την πυρηνική ενέργεια της EDF σε σταθερή τιμή.

Η CRE δεν ανέφερε ποιοι προμηθευτές δήλωσαν ανωτέρα βία, αλλά σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η Total, ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της EDF στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας, οδήγησε την κίνηση.

Εκπρόσωπος της Engie, άλλος σημαντικός παράγοντας στη γαλλική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ότι δεν eπεδιώξε ανωτέρα βία για τη σύμβαση ARENH.

Στο πλαίσιο του λεγόμενου μηχανισμού ARENH που δημιουργήθηκε το 2011 για την ενθάρρυνση του ανταγωνισμού, οι ανταγωνιστές της EDF μπορούν να αγοράσουν έως 100 τερατοβάτρες (TWh) ή περίπου το ένα τέταρτο της ετήσιας πυρηνικής τους παραγωγής, σε σταθερή τιμή 42 ευρώ (46,29 δολ.) μεγαβάτ / ώρα (MWh).

Η κρατικά ελεγχόμενη EDF χρησιμοποιεί 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Γαλλία που αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Κατά την ετήσια δημοπρασία τον περασμένο Νοέμβριο, οι τιμές υψηλής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά χονδρικής εμφάνισαν έντονη ζήτηση από τον μηχανισμό ARENH για παράδοση το 2020.

Ωστόσο, η επιδημία κορωνοϊού και ο γενικός περιορισμός που κήρυξε η κυβέρνηση να περιορίσει την εξάπλωσή της οδήγησε σε απότομη πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά περίπου 15% έως 20%, σύμφωνα με τη γαλλική επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας RTE.

Λόγω της πτώσης της κατανάλωσης ενέργειας, οι τιμές χονδρικής απέχουν πολύ από τα 42 ευρώ / MWh που πληρώθηκαν για τη σύμβαση ARENH από τους προμηθευτές. Το συμβόλαιο ηλεκτρικής ενέργειας βασικού φορτίου της Γαλλίας για την παράδοση του Ιουνίου διαπραγματεύεται 20,40 ευρώ / MWh, ενώ

για το τρίτο τρίμηνο ήταν 26,20 ευρώ / MWh, έως 0920 GMT.

"Η αγορά έχει γεμίσει εντελώς", ανέφερε μία από τις πηγές, προσθέτοντας ότι η πανδημία είχε οδηγήσει σε μια εξαιρετική κατάσταση η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί, θα μπορούσε να σπάσει την αρχή της σύμβασης ARENH, η οποία στοχεύει στη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού μεταξύ του εμπορικού βραχίονα της EDF και των ανταγωνιστών της.

Η ρυθμιστική αρχή της Γαλλικής Αγοράς Ενέργειας CRE σε ανακοίνωσή της ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η EDF είχε απορρίψει τη δήλωση ανωτέρας βίας.

Η CRE πρόσθεσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές θεώρησαν ότι η ανωτέρα βία θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο εάν ένας αγοραστής κατάφερνε να αποδείξει ότι η οικονομική του κατάσταση κατέστει τελείως αδύνατη για την εκπλήρωση της υποχρέωσης πληρωμής της ARENH, η οποία, κατά την άποψή της, δεν συνέβαινε στην περίπτωση αυτή.

Η CRE επεσήμανε ότι δεν θα μπορούσε να αναστείλει τις συμβάσεις ARENH στο σύνολό τους, διότι αυτό θα ωφελήσει τους προμηθευτές εις βάρος της EDF.

Η EDF έχει υποστηρίξει όλα αυτά τα χρόνια ότι επιθυμεί η κυβέρνηση να καταργήσει τον μηχανισμό ARENH επειδή είναι συμφέρουσα για τους αντιπάλους που αγοράζουν από αυτήν όταν οι τιμές χονδρικής ενέργειας είναι υψηλές αλλά στρέφονται στην αγορά όταν οι τιμές είναι χαμηλές.

Πρόσφατα η γαλλική κυβέρνηση ξεκίνησε ένα σχέδιο μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού ARENH.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης