Επικαιρότητα

Στο καλό σενάριο η Ελλάδα, αλλά καμία χαλάρωση προειδοποιούν οι επιστήμονες

Στο καλό σενάριο η Ελλάδα, αλλά καμία χαλάρωση προειδοποιούν οι επιστήμονες
Στα 1.314 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα - Θα είχαμε γίνει Ιταλία χωρίς τα μέτρα περιορισμού - Έρχεται το Εθνικό Μητρώο Ασθενών
Σαφείς προειδοποιήσεις στους πολίτες απευθύνουν κυβέρνηση και επιστήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν πως αν και η Ελλάδα κινείται βάσει του καλού σεναρίου σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει χαλάρωση και να αρθούν τα αυστηρά μέτρα περιορισμού που έχουν υιοθετηθεί.
Όπως άλλωστε τονίζουν στο σύνολο τους οι καθ’ύλην αρμόδιοι, οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι οι πλέον κρίσιμες για το πώς θα εξελιχθεί τελικά η πανδημία στην Ελλάδα, αν και υποστηρίζεται πως όλος ο Απρίλιος θα είναι καθοριστικός για την εξέλιξη της νόσου.
Είναι χαρακτηριστικές άλλωστε οι χθεσινές δηλώσεις του αρμόδιου του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σ. Τσιόδρα, ο οποίος υποστήριξε πως «αν δεν είχαμε λάβει τα μέτρα, θα είχαμε γίνει Ιταλία» αλλά και οι σημερινές δηλώσεις του καθηγητή του ΜΙΤ, Κ. Δασκαλάκης, ο οποίος τόνισε πως «εάν δεν είχαν ληφθεί εγκαίρως τα μέτρα, η Ελλάδα θα μετρούσε έως και μισό εκατομμύριο νεκρούς».
Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως τα περιοριστικά μέτρα δεν πρόκειται να αρθούν τουλάχιστον όσον αφορά τον Απρίλιο, ενώ όπως διαμηνύουν καθημερινά πλέον τα κυβερνητικά στελέχη, η έξοδος από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο για τις γιορτές του Πάσχα… αναβάλλονται για του χρόνου.

Στους 49 οι νεκροί, στα 1.314 τα κρούσματα

Στους 49 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 1.314, καθώς χθες 31/3 καταγράφηκαν άλλα 82 κρούσματα.
Ο μέσος όρος ηλικίας των νεκρών είναι τα 72 έτη.
Από το συνολικό αριθμό των νεκρών οι 37 είναι άνδρες.
Μέχρι σήμερα νοσηλεύονται 85 διασωληνωμένοι ασθενείς, εκ των οποίων οι 17 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών αυτών είναι 66 ετών και πάνω από τους μισούς (το 57%) έχουν υποκείμενο νόσημα.
Από τις ΜΕΘ έχουν βγει  6 ασθενείς.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σ. Τσιόδρας μεταξύ των κρουσμάτων είναι και 20 μέλη πληρώματος του πλοίου «Ελ. Βενιζέλος».
Το πλοίο είναι αγκυροβολημένο έξω από τον Πειραιά από το Σάββατο και μέσα επιβαίνουν οι 383 επιβάτες.
Όσον αφορά τη γυναίκα που διαμένει σε δομή φιλοξενίας και βρέθηκε θετική στον ιό μετά τη γέννηση του παιδιού της, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της.
Ακόμη, όπως είπε, μία γυναίκα που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου και η οποία διαμένει μαζί της εξετάστηκε και βρέθηκε αρνητική στον ιό
Στη χώρα μας έχουν γίνει συνολικά 16.732 επιδημιολογικά τεστ.
Ο κ. Τσιόδρας έδωσε έμφαση στα προληπτικά μέτρα, λέγοντας πως στην Ευρώπη έχουν συμβάλει στην πρόληψη 59.000 θανάτων.
«Οι θάνατοι αυξάνονται, αλλά ευτυχώς όχι σε αντίστοιχα ποσοστά με αυτά που βλέπουμε στο εξωτερικό» σημείωσε ο κ.Τσιόδρας, ο οποίος τόνισε ότι δεν συστήνεται η χρήση μάσκας, εκτός αν κάποιος βοηθά άρρωστο.
«Η χρήση της μάσκας προτείνεται για τους επαγγελματίες υγείας και όχι για τον γενικό πληθυσμό» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Η βραδεία αύξηση του ιού στη χώρα μας έχει οδηγήσει σε ένα μήνα στους μισούς θανάτους από τη γρίπη, που διήρκησε τόσους μήνες.
Αν χαλαρώσουμε, όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα» υπογράμμισε ο κ.Τσιόδρας, ο οποίος υποστήριξε πως «η Ελλάδα θα μετρούσε τουλάχιστον 150 νεκρούς την ημέρα», αν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και είχε αφεθεί ανεξέλεγκτη η κυκλοφορία του κορωνοϊού.
«Κατ´ αναλογία θα είχαμε γίνει Ιταλία, θα μετρούσαμε τα θύματα όπως η γειτονική χώρα, αν δεν είχαμε λάβει τα μέτρα.
Φαντάζεστε να είχαμε τώρα 150 νεκρούς την ημέρα;» διερωτήθηκε ο κ.Τσιόδρας.

Δασκαλάκης (καθηγητής ΜΙΤ): Έως και μισό εκατομμύριο νεκροί στην Ελλάδα, εάν δεν είχαν ληφθεί εγκαίρως τα μέτρα

Την εκτίμηση πως εάν δεν ληφθεί εγκαίρως τα μέτρα προστασίας, η Ελλάδα θα μετρούσε δεκάδες χιλιάδες έως μισό εκατομμύριο θανάτους διατύπωσε ο καθηγητής Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ των ΗΠΑ, Κ. Δασκαλάκης.
Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Mega ο κ.Δασκαλάκης εξήρε την άμεση λήψη μέτρων στην χώρα μας αλλά και την αποτελεσματικότητά της.
«Εάν δεν είχαμε πάρει έγκαιρα μέτρα, θα είχαμε αρκετές δεκάδες χιλιάδες νεκρών.
Σε ότι αφορά την ανοσία της αγέλης, αναμένεις να νοσήσει περίπου το 50% του πληθυσμού.
Σε ένα θετικό σενάριο.
Χωρίς μέτρα οι νεκροί στη χώρα μας θα έφθαναν από δέκα χιλιάδες έως μισό εκατομμύριο» τόνισε ο κ.Δασκαλάκης, ο οποίος χαρακτήρισε «σταθερό» τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, «τα μέτρα λειτούργησαν κι αυτό είναι θετικό».
Παράλληλα, έκανε λόγο πώς «τα κρούσματα δεν πέφτουν ακόμα γιατί στην αρχή δεν τηρήθηκαν αυστηρά τα μέτρα στην Ελλάδα».
Σε ότι αφορά τη λήψη των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας, ο κ.Δασκαλάκης είπε πως «σκοπός τους είναι να περιοριστούν οι ασθενείς σπίτι τους».«Εκεί, θα μεταδόσουν τον ιό στην οικογένειά τους, όμως η μετάδοση θα σταματήσει εκεί» τόνισε ο κ.Δασκαλάκης, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας το προσεχές διάστημα «θα κινείται στα ίδια επίπεδα με τώρα, με κάποια σκαμπανεβάσματα» ώστε «να κλείσει ο ιός τον κύκλο του μέσα στα σπίτια και να αρχίζουν να μειώνονται τα κρούσματα».

Πέτσας (κυβερνητικός εκπρόσωπος): Εξετάζεται χρονικός περιορισμός στις μετακινήσεις των πολιτών

Τη θέση ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να επιβληθεί χρονικός περιορισμός στις μετακινήσεις διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος επανέλαβε πως η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Πέτσας είπε πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συμμορφώνεται σε αυτά τα δύσκολα μέτρα, αλλά υπάρχει και ένα μερίδιο του πληθυσμού που κάνει κατάχρηση.
«Θέλουμε ο καθένας να βγαίνει, μία, δύο φορές έξω.
Να συνδυάζει τις μετακινήσεις του.
Σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης, θέλουμε να συνδυάσουμε τον χρονικό περιορισμό με την αποστολή στο 13033, προκειμένου να αναφέρεται κι εκεί η ώρα» υποστήριξε ο κ.Πέτσας, ο οποίος αναφέρθηκε και στα περιστατικά με τις ουρές στις τράπεζες.
«Δυστυχώς υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, το οποίο θα μπορούσε να κάνει από το σπίτι του τις συναλλαγές που θέλει, αλλά προτιμά να πάει στην τράπεζα.
Είναι λάθος.
Όλες οι οφειλές που έχουν άνθρωποι για παράδειγμα άνω των 70 ετών έχουν ρυθμιστεί να πληρωθούν αργότερα.
Δεν χρειάζεται να συνωστίζονται στο γκισέ της τράπεζας (...).
Όσον αφορά τις προμήθειες τραπεζών, κάνουμε προσπάθειες για μείωσή τους.
Εδώ είμαστε να ξαναδούμε το θέμα των προμηθειών γιατί όντως είναι υψηλές» τόνισε ο κ.Πέτσας.
Ερωτηθείς για τα μέτρα εν όψει του Πάσχα και για τις λειτουργίες στις εκκλησίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «εξετάζουμε την πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου προκειμένου από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι την Κυριακή του Πάσχα να γίνει κεκλεισμένων των θυρών η λειτουργία».
«Περιμένουμε να δούμε και τι θα αποφασίσει σήμερα η ΔΙΣ.
Έχουμε προειδοποιήσει ότι αυτό το Πάσχα είναι διαφορετικό.
Δεν θα πάμε στο χωριό μας, δεν θα ψήσουμε τα αρνιά στις αυλές μας, δεν θα πάμε στις εκκλησίες μας, θα γιορτάσουμε με την πίστη μέσα μας γιατί δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια στιγμιαία επιπολαιότητα να μας στοιχίσει τη ζωή ενός ανθρώπου που αγαπάμε.
Κανένα Πάσχα δεν θα είναι το ίδιο αν εξαιτίας αυτής της επιπολαιότητας χάσουμε ανθρώπους που αγαπάμε...» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος σχετικά με το σενάριο αποτροπής μιας μαζικής εξόδου του Πάσχα, τόνισε ότι «έχουμε πολλές ημέρες μπροστά μας μέχρι να φτάσουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα»
«Αξιολογούμε καθημερινά την κατάσταση.
Όταν παίρνεται μια απόφαση και λέμε ότι θα μείνουμε στις πόλεις μας και δεν θα πάμε στα χωριά μας, όλοι πρέπει να αναλάβουν την ατομική ευθύνη.
Και αν δεν την αναλάβουν, εδώ είμαστε εμείς να την αναλάβουμε συλλογικά.
Είναι κρίσιμο να καταλάβουμε ότι τα μέτρα που έχει πάρει η Ελλάδα ήταν αυστηρά μεν, αλλά τα πήρε γρήγορα (...).
Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε.
Είναι κρίσιμο να ακολουθήσουμε τις οδηγίες για τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες, να δούμε πού βρισκόμαστε και μετά να το αξιολογήσουμε ξανά» υποστήριξε ο κ.Πέτσας.

Χαρδαλιάς: Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε πέντε δήμους

Νέα μέτρα ανακοίνωσε κατά τη χθεσινή (31/3)  ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι τίθεται σε καραντίνα 14 ημερών ο δήμος Μεσοποταμίας Καστοριάς.
Στη Θεσσαλονίκη, όπως είπε ο υφυπουργός, αποφασίστηκε περιορισμός της κίνησης των πολιτών στη νέα παραλία από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8:00 το πρωί έως τις 14:00 το πρωί της επομένης και για όλο το Σαββατοκύριακο από σήμερα (31/3) και για 14 μέρες.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς τέθηκε σε ισχύ από χθες (31/3) απαγόρευση κυκλοφορίας στους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το βράδυ της 14ης Απριλίου.
Συγκεκριμένα απαγορεύεται:
-    η κυκλοφορία πολιτών από τις 8 βράδυ μεχρι 8 το πρωί
-    η είσοδος και έξοδος από τους δήμους
Αναστέλλεται η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση μετακίνησης στις εξής περιπτώσεις:
-Για παροχή βοήθειας σε άτομα που το έχουν ανάγκη.
-Για μετάβαση σε τελετή. Αφορά τις κηδείες και ισχύει μόνο για συγγενείς πρώτου βαθμού.
-Για σωματική άσκηση ή βόλτα κατοικιδίου διάρκειας έως 15 λεπτών, γύρω από το σπίτι.
Τόνισε, επίσης, ότι στα σούπερ μάρκετ θα εισέρχεται ένας πελάτης ανά 20 τετραγωνικά.
Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην αναστολή λειτουργίας δύο λαϊκών αγορών στο δήμο Ηλίου λόγω παράβασης των μέτρων ενώ έκανε αναφορά και στην «απαράδεκτη εικόνα έξω από τις τράπεζες από συμπολίτες μας που δεν έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο».
«Δε γίνεται δίπλα σε κάθε απερίσκεπτο πολίτη να υπάρχει ένας αστυνομικός.
Τα μέτρα είναι για να τηρούνται» είπε ο κ.Χαρδαλιάς.

Εθνικό μητρώο ασθενών κορωνοϊού

Ένα ακόμα μέτρο που δρομολογείται είναι η οργάνωση της εξωνοσοκομειακής νοσηλείας των ασθενών μέσω ενός δικτύου κέντρων υγείας που θα υποδέχονται και θα παρακολουθούν ασθενείς, μίας υπηρεσίας τηλεϊατρικής και χορήγησης φαρμάκων και εκτός νοσοκομείου.
«Σε πρωτοβάθμιο επίπεδο ήδη έχει σχεδιαστεί και ξεκινά η λειτουργία Κέντρων Υγείας αποκλειστικά για τον κορωνοϊό, όπου σε περίπτωση που κάποιος μεταβεί σε αυτό το Κέντρο Υγείας και χρειαστεί να μείνει στο σπίτι του, τότε θα υπάρχει παρακολούθηση από το Κέντρο Υγείας και βεβαίως μέσω του συστήματος τηλεϊατρικής το οποίο έχουμε σχεδιάσει και ξεκινάει τις επόμενες ημέρες, θα παρακολουθείται ο ασθενής», ανέφερε χθες Τρίτη 31/3 ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Παράλληλα ο κ. Κοντοζαμάνης έκανε ειδική αναφορά στο Εθνικό Μητρών Ασθενών που θα τεθεί σε λειτουργία σε λίγες μέρες εξηγώντας ότι εκεί θα καταγράφονται όλα τα περιστατικά και θα παρακολουθούνται μέσω ενός συστήματος τηλεϊατρικής.
Στην εξωνοσοκοκομειακή νοσηλεία αναφέρθηκε και ο κ. Τσιόδρας τονίζοντας ότι η Επιτροπή που συστάθηκε για τον κορωνοϊό έχει συζητήσει για τα ειδικά κριτήρια με τα οποία θα χορηγείται η αγωγή στην κοινότητα.
«Φυσικά και δεν είναι για όλους.
Φυσικά και δεν αλλάζει το μήνυμα ότι αυτοί που έχουν ήπια νόσο θα την περάσουν ήπια χωρίς να χρειαστούν καμία φαρμακευτική αγωγή.
Αλλά έπρεπε σαν Επιτροπή να προβλεφθούν κριτήρια που ο γιατρός της κοινότητας, ο γιατρός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα μπορέσει να συνταγογραφήσει την αγωγή, η οποία αυτή τη στιγμή δίνεται μόνο στο νοσοκομείο, και σε εξωτερικούς ασθενείς με βάση κριτήρια.
Άνθρωποι αυξημένου κινδύνου, άνθρωποι που έχουν κάποια κλινικά κριτήρια τα οποία επιβάλλουν την χορήγηση μιας αγωγής, υπό παρακολούθηση, γιατί κάθε φάρμακο έχεις τις τοξικότητες του.
Σε αυτό το μητρώο που ανέφερε ο Υπουργός, θα περιλαμβάνονται βέβαια και αυτοί οι ασθενείς», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Ο χάρτης του κορωνοϊού στην Ελλάδα – Το προφίλ των ασθενών

Τις πιο παραγωγικές ηλικίες πλήττει η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα αναθεωρημένα στοιχεία της έκθεσης του ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι άνθρωποι ηλικίας από 40 έως 64 ετών γίνονται συχνότερα στόχοι του νέου ιού σε ποσοστό 47,2%, όπως και η ηλικιακή ομάδα από 18 έως 40 ετών σε ποσοστό 26,8%.
Είναι παρήγορο ότι οι ηλικιωμένοι που κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές, δηλαδή οι άνθρωποι από 65 ετών και πάνω μολύνονται σε ποσοστό 23%, αν και ιδανικά αυτό το ποσοστό θα έπρεπε να είναι κάτω από 10% έως μηδενικό.
Τα παιδιά ηλικίας από 0 έως 17 ετών που λειτουργούν ως ιδιαίτερα μεταδοτικοί φορείς τους ιού μολύνονται σε ποσοστό μόλις 2.9%, αν και αναφέρεται ότι τα παιδιά εξετάζονται για τον κορωνοϊό πιο σπάνια από άλλες ηλικιακές ομάδες, καθώς κατά κανόνα περνούν ήπια τη νόσο ή με καθόλου συμπτώματα.
Πάντως η έως τώρα ήπια εξέλιξη της καμπύλης των νέων κρουσμάτων και «ο βραδύτερος ρυθμός αύξησης των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας», όπως είπε και ο λοιμωξιολόγος, Σ.Τσιόδρας, αποτυπώνεται και στο γράφημα που αφορά τα δείγματα που έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν εξετάσεις για τον νέο κορωνοϊό και που δηλώνουν συστηματικά τα αποτελέσματα τους στον ΕΟΔΥ.
Στο σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 15/151 κλινικά δείγματα, από τα οποία τα 970 ποσοστό 6.4% ήταν θετικά στον κορωνοϊό.
Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων στη χώρα η Αττική συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό και ακολουθούν κάποιες περιοχές της χώρας όπως η Θεσσαλονίκη, η Καστοριά, η Ηλεία, η Κοζάνη, η Αχαΐα και η Ξάνθη, όπου υπήρξαν εστίες νέων μολύνσεων και μεγαλύτερη απ' ότι φαίνεται έκθεση του πληθυσμού στον ιό.
Όπως αποτυπώνεται και στον σχετικό χάρτη του ΕΟΔΥ ελάχιστες είναι πλέον οι περιοχές της χώρα όπου προς το παρόν επισήμως δεν έχει καταγράφει κάποιο κρούσμα κορονοϊού.
Όσον αφορά τα σοβαρά κρούσματα COVID-19, έως τώρα έχουν καταγραφεί 39 θάνατοι σε ασθενείς με COVID-19, ενώ 69 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Άλλοι 5 ασθενείς έχουν βγει από τη ΜΕΘ.
Image

Image
Image

Image

Παρατείνεται μέχρι τις 11 Απριλίου η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων

Παρατείνεται έως και τις 11 Απριλίου η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων σε ολόκληρη την επικράτεια, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
O κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε πως η απόφαση αφορά στα καταστήματα που είναι ήδη κλειστά και μόνο σε αυτά.
Επίσης, παρατείνονται έως τις 11 Απριλίου τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας.Αποφασίστηκε επίσης, όπως είπε, να παραταθεί η καραντίνα στα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά ακόμα μια εβδομάδα για προκλητικούς λόγους.
Η προηγούμενη απόφαση ήταν για το χρονικό διάστημα από 14/3/2020 έως και 27/3/2020, ενώ η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε από τους υπουργούς Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας, Υγείας, Πολιτισμού, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ αναφέρει ότι το μέτρο παρατείνεται και μέσα στον Απρίλη.
Συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρεται στην επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού, στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 28/3/2020 έως και 11/4/2020.

Η λειτουργία των super market - Εξετάζονται νέα μέτρα

Tα σούπερ μάρκετ τις καθημερινές  λειτουργούν από τις 07:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ  και τα Σάββατα από τις 07:00 έως τις 20:00.
Η αιτία για την αλλαγή στο ωράριο των σούπερ μάρκετ είναι η ομαλοποίηση της καταναλωτικής κίνησης και η μειωμένη προσέλευση.
Παράλληλα η κυβέρνηση διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως υπάρχει επάρκεια προϊόντων, και οι όποιες ελλείψεις στα αντισηπτικά, σύντομα θα καλυφθούν.

Περιορισμοί στις συναλλαγές με τις τράπεζες

Οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, εντείνουν ακόμη περισσότερο τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των συναλλασσομένων, μετά την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
Για το λόγο αυτό, όπως ανακοίνωσε η  Ελληνική Ένωση Τραπεζών, από την Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 δεν  πραγματοποιούνται στα καταστήματα, με φυσική παρουσία, οι ακόλουθες συναλλαγές.:
1. Αναλήψεις μετρητών έως 400 ευρώ πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας, στα ΑΤΜ.
2. Καταθέσεις μετρητών έως 1.000 ευρώ πραγματοποιούνται στα ΑΤΜ με τη χρήση χρεωστικής κάρτας.
3. Οι πληρωμές λογαριασμών τρίτων (δημόσιο, ενέργεια, ύδρευση, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλειες, κ.λπ) εξοφλούνται μέσω internet / mobile banking ή στα ΑΤΜ και στα Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (APS).
Στο Δίκτυο Καταστημάτων δεν θα εξυπηρετούνται πληρωμές λογαριασμών με χρήση μετρητών στο ταμείο.
4. Η ενημέρωση λογαριασμών (κινήσεων και υπολοίπων) πραγματοποιείται μέσω internet / mobile banking ή στα ΑΤΜ. Ενημερώσεις βιβλιαρίων ταμιευτηρίου δεν θα γίνονται στο Δίκτυο Καταστημάτων.
Η ΕΕΤ συστήνει στους πολίτες για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους να αξιοποιήσουν τη χρεωστική κάρτα της τράπεζάς τους και τους κωδικούς πρόσβασης στην ηλεκτρονική τραπεζική της Τράπεζας συνεργασίας τους» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά

Βάσει των όσων έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ανοιχτά είναι τα εξής καταστήματα:
-    Λιανικό εμπόριο τροφίμων: σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία και κάβες
-     Φαρμακεία, καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, αλλά και καταστήματα ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων
-    Επιχειρήσεις διανομής προϊόντων (delivery) και παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away).
-    Πρατήρια υγρών καυσίμων
-    Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (ανοιχτά και τα συνεργεία που λειτουργούν εντός αντιπροσωπειών λιανικής και after sales)
-    Καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων
-    Περίπτερα, μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών
-    Καθαριστήρια
-    Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ
-    Καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς (pet shops), ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων
-    Καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών
-    Γραφεία τελετών (κηδειών)
-    Εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας
-    Καταστήματα εταιριών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ότι ανοιχτά, αλλά με περιορισμούς στην προσέλευση είναι επίσης τα καταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, καθώς η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους καταστηματάρχες, τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες: πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop) καθώς και εταιρείες τηλεφωνικής ενημέρωσης, call centers, με ειδική πρόβλεψη για την ανά δύο μέτρα λειτουργία των θέσεων εργασίας.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης