Ηλεκτρισμός

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η ΟΤΣ συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η ΟΤΣ συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη
Στο διάστημα 23-29 Μαρτίου, η μέση χονδρική τιμή στην Ελλάδα ήταν τουλάχιστον 50% μεγαλύτερη από τις τιμές στις περισσότερες χώρες της «Γηραιάς Ηπείρου»
Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στις αγορές της Ευρώπης παραμένει η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα παρά τη μείωση της ζήτησης, αλλά και του κόστους παραγωγής αφού οι τιμές τόσο του φυσικού αερίου όσο και των ρύπων έχουν κατακρημνισθεί, εξαιτίας της κρίσης του κορωνοιού και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή στις 23-29 Μαρτίου, η μέση χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 42,33 ευρώ/MWh και ήταν τουλάχιστον 50%, υψηλότερη σε σχέση με τις μέσες τιμές που κατεγράφησαν στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Στη Νότια Ευρώπη που πλήττεται σκληρά από τον κορωνοιό, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κυμάνθηκε γύρω από τα 26 ευρώ/MWh με την αγορά της Ισπανίας να καταγράφει 26,22 ευρώ/MWh της Πορτογαλίας 26,43 ευρώ/MWh και της Ιταλίας 26,3 ευρώ/MWh.

Ακόμη πιο χαμηλή ήταν η μέση τιμή στην Σλοβενία 24,95 ευρώ/MWh, την Κροατία και τη Σερβία 24,98 ευρώ/MWh και τη Βουλγαρία 22,87 ευρώ/MWh. Εντυπωσιακά χαμηλά διαμορφώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι μέσες τιμές στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης με τη Γαλλία να βρίσκεται στα 17,64 ευρώ/MWh, την Ελβετία στα 18,34 ευρώ/MWh, τη Γερμανία στα 17,61 ευρώ/MWh και την Αυστρία στα 18,21 ευρώ/MWh.

Η αμέσως μετά την Ελλάδα υψηλότερη μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφηκε στην Πολωνία και ήταν 31,49 ευρώ/MWh, λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τον άνθρακα και την επιβάρυνση από το CO2.

Χωρίς αξιοσημείωτες αλλαγές την τρέχουσα εβδομάδα

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της ΟΤΣ στην ελληνική αγορά την τρέχουσα εβδομάδα, φαίνεται ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της προημερήσιας αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, τη Δευτέρα 30 Μαρτίου η μέση ΟΤΣ διαμορφώθηκε στα 42,7 ευρώ/MWh, ενώ για σήμερα Τρίτη 31 Μαρτίου φθάνει στα 40,4 ευρώ/MWh.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις περισσότερες ώρες του 24ωρου η ΟΤΣ κυμαίνεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Φθάνει κοντά στα 40 ευρώ/MWh μόνο πέντε ώρες το 24ωρο ενώ στη διάρκεια της νύχτας κινείται κοντά στα 20 ευρώ. Ωστόσο τόσο την προηγούμενη εβδομάδα όσο και την τρέχουσα κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης δηλαδή από τις 9 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα οι προσφορές που γίνονται είναι πολύ υψηλές.

Για παράδειγμα στις 30 Μαρτίου η τιμή κινήθηκε μεταξύ 80 και 89 ευρώ τις ώρες αιχμής ενώ για σήμερα 31 Μαρτίου οπότε και η μέση ΟΤΣ είναι 40,43 ευρώ/MWh για τις 9 το βράδυ η προσφορά που έγινε ήταν στα 130 ευρώ ευρώ/MWh για τις 10 το βράδυ στα 68,9 ευρώ/MWh και για τις 11 το βράδυ στα 54,9 ευρώ/MWh. Ανάλογη ήταν η εικόνα και την Κυριακή 29 Μαρτίου όπου η τιμή έφθασε στις 9 και 10 το βράδυ στα 90 ευρώ.

Προσφορές της ΔΕΗ για την ένταξη των λιγνιτικών μονάδων με τηλεθερμάνσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες οι υψηλές τιμές κατά τις ώρες αιχμής προσδιορίζονται από προσφορές μονάδων της ΔΕΗ όπως το Αλιβέρι η Κομοτηνή, η Μεγαλόπολη ακόμη και από μη υποχρεωτικά νερά. Όπως εκτιμούν γνώστες της αγοράς οι κινήσεις αυτές γίνονται από τη ΔΕΗ προκειμένου να κρατηθούν εντός συστήματος και εν λειτουργία οι λιγνιτικές μονάδες που τροφοδοτούν με την τηλεθέρμανση τις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για την περιοχή της χώρας που πλήττεται από τον κορωνοιό περισσότερο από κάθε άλλη σε σχέση με τον πληθυσμό της και στην οποία τόσο την προηγούμενη εβδομάδα όσο και την τρέχουσα επικρατεί βαρύ ψύχος. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα μπορούσε παρά να διασφαλιστεί πλήρως η παροχή της τηλεθέρμανσης στους πολίτες.

Πάντως προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία της τηλεθέρμανσης χωρίς επιπτώσεις στην αγορά έχει προταθεί από τις τοπικές αρχές και τους βουλευτές της περιοχής να προβλεφθεί η ένταξη στην αγορά κατά προτεραιότητα των μονάδων συμπαραγωγής συμπεριλαμβανομένων των μονάδων τηλεθέρμανσης. Επί του παρόντος δεν έχει υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση από το ΥΠΕΝ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης