Ο ρόλος του φυσικού αερίου ως καυσίμου-γέφυρα κατέστησε "πολύφερνη νύφη" τις εμπορικές δραστηριότητες της ΔΕΠΑ
Η μεγάλη έκπληξη της σύμπραξης της Motor Oil με τη ΔΕΗ, αλλά και το υψηλό ενδιαφέρον από 9 επενδυτικά σχήματα, μεταξύ των οποίων τέσσερα από το εξωτερικό, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της χθεσινής ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Παρά το γεγονός είναι πολύ νωρίς ακόμη για να προβλεφθεί πώς θα εξελιχθεί ο διαγωνισμός, πολύ δε περισσότερο, λόγω της αρνητικής συγκυρίας που διαμορφώνει η πανδημία του κορωνοϊού, ωστόσο η εκδήλωση ενδιαφέροντος όπως είναι φυσικό προκάλεσε χαμόγελα στην κυβέρνηση, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη να μιλάει για «αχτίδα αισιοδοξίας μέσα στη διεθνή καταιγίδα».
Σε ό,τι αφορά δε την κοινή κάθοδο της Motor Oil με τη ΔΕΗ, που προκάλεσε μεγάλη έκπληξη, αποτελεί μια σαφή ένδειξη των επερχόμενων ανακατατάξεων στην ενεργειακή αγορά της χώρας. Ανακατατάξεις που κινητοποιούνται από την παγκόσμια πολιτική για το κλίμα και την πράσινη πολιτική της Ευρώπης, η οποία οδηγεί στον «εξηλεκτρισμό» των οικονομιών με βάση τις ΑΠΕ και τη μείωση του ρόλου του πετρελαίου.
Στο δρόμο προς αυτή την πολιτική το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο μετάβασης τουλάχιστον για τα επόμενα τριάντα χρόνια.
Προσαρμογή των εγχώριων πετρελαϊκών ομίλων
Είναι σαφές ότι εν όψει αυτών των ανακατατάξεων οι δυο πετρελαϊκοί όμιλοι της χώρας η Motor Oil και τα ΕΛΠΕ προετοιμάζονται και αναδιατάσσουν τις δυνάμεις τους διεκδικώντας κυρίαρχους ρόλους στις επιμέρους ενεργειακές αγορές του ηλεκτρισμού των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου.
Τα ΕΛΠΕ που από πολύ νωρίς μπήκαν στην αγορά του ηλεκτρισμού διεκδικούν μέσω του στρατηγικού τους εταίρου της ιταλικής Edison ουσιαστικό ρόλο στην αγορά του φυσικού αερίου επιδιώκοντας να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της ΔΕΠΑ Εμπορίας (ήδη κατέχουν το 35%)
Από την άλλη πλευρά ο όμιλος της Motor Oil με την κίνηση αυτή καταγράφει την πρόθεση του να αποκτήσει κεντρικό ρόλο και στην αγορά του φυσικού αερίου, ενώ έχει ήδη σημαντική παρουσία στον ηλεκτρισμό μέσω της NRG. Η συνεργασία δε, με τον μεγαλύτερο ενεργειακό παίκτη της χώρας δηλαδή τη ΔΕΗ δείχνει πως η στροφή σε νέες αγορές δεν αντιμετωπίζεται από τον όμιλο Βαρδινογιάννη ως μια ακόμη - μεταξύ των πολλών- δραστηριότητα του ομίλου.
Αντίθετα δείχνει αποφασιστικότητα να βρεθεί στην εμπροσθοφυλακή των ανακατατάξεων της εγχώριας ενεργειακής αγοράς.
Άνοιγμα της ΔΕΗ σε νέες αγορές
Η ΔΕΗ από την πλευρά της παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, με την κίνηση της αυτή καταγράφει την αποφασιστικότητα της να βρει διεξόδους, να ανασχεδιάσει το μέλλον της και να ανοιχτεί σε νέες αγορές που θα αντισταθμίσουν τις απώλειες που υποχρεώνεται να έχει στην αγορά ηλεκτρισμού.
Πέραν των δυο πετρελαϊκών ομίλων ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, που αναδεικνύεται σε πολύφερνη νύφη αφού προσελκύει όλους τους εγχώριους ενεργειακούς παίκτες αλλά και επενδυτές από το εξωτερικό.
Ενδιαφέρον εξέφρασν η MYTLINAIOS, ο όμιλος Κοπελούζου μέσω της C.G. GAS LIMITED, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η MET HOLDING AG (ενεργειακός όμιλος με έδρα την Ελβετία που δραστηριοποιείται σε 15 χώρες με ιδιαίτερη παρουσία στη νότια και κεντρική Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Κροατία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ισπανία), η εταιρία του Κατάρ POWER GLOBE LLC, η Shell Gas και η VITOL HOLDING B.V., εταιρία trader, η οποία είχε συμμετάσχει στο παρελθόν στον αποτυχημένο διαγωνισμό για την εξαγορά των ΕΛΠΕ.
www.worldenergynews.gr