Ηλεκτρισμός

Νέα τηλεσύσκεψη χθες (23/3) Γ.Θωμά – προμηθευτών για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην αγορά ρεύματος

Νέα τηλεσύσκεψη χθες (23/3) Γ.Θωμά – προμηθευτών για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην αγορά ρεύματος
Αίτημα εταιρειών προμήθειας το ταμείο εγγυοδοσίας να καλύπτει το σύνολο του λογαριασμού, χωρίς διάκριση ρυθμιζόμενου και ανταγωνιστικού σκέλους
Νέα τηλεσύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες από τον υφυπουργό Ενέργειας Γ. Θωμά και τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, αναφορικά με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην εισπραξιμότητα των παρόχων από τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά του υπουργείου επισημάνθηκε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την όσο το δυνατόν πιο άμεση υλοποίηση του σχεδιαζόμενου ταμείου εγγυοδοσίας, για το οποίο είναι πιθανό μάλιστα να υπάρξουν εξελίξεις ακόμη και εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Απλοποίηση της αλλαγής προμηθευτή

Παράλληλα, ο κ. Θωμάς σημείωσε ότι το ΥΠΕΝ μελετά την αναμόρφωση της διαδικασίας αλλαγής προμηθευτή, ώστε το μεγαλύτερο μέρος της να μπορεί να πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως, δηλαδή ηλεκτρονικά ή ψηφιακά. Στην πράξη, αυτό θα σήμαινε να ανοίξει ο δρόμος ώστε να γίνεται δεκτή η σκαναρισμενη υπογραφή του καταναλωτή, ή και η τηλεφωνική συναίνεση, και επομένως να χρειάζεται μόνον μία φορά η αποστολή κούριερ, για την υπογραφή του συμβολαίου.

Επίσης, κατά τη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος τρόποι για την περαιτέρω διευκόλυνση της εξ αποστάσεως αποπληρωμής λογαριασμών. Σε αυτό το πλαίσιο, μία ιδέα που εξετάζεται είναι η εξόφληση να μπορεί να γίνει και τηλεφωνικά.

Στα 650 εκατ. ευρώ εκτιμά το ΥΠΕΝ τα απαιτούμενα κεφάλαια του ταμείου εγγυοδοσίας

Στη σύσκεψη, αρκετοί προμηθευτές επισήμαναν ότι, με την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, ήδη η μείωση της εισπραξιμότητάς τους αγγίζει το 30%. Σε αυτό το πλαίσιο, μερικοί πάροχοι επισήμαναν ότι, για την κάλυψη του κενού που έχει ξεκινήσει να δημιουργείται, θα πρέπει οι εγγυήσεις από το ταμείο εγγυοδοσίας να καλύπτουν το σύνολο του λογαριασμού.

Επομένως, όπως υποστηρίζουν, δεν θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην κάλυψη των «κενών» που δημιουργούνται στα έσοδα των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, από την ανακοπή των αποπληρωμών των λογαριασμών. Αντίθετα, τα «κενά» στα έσοδα του ρυθμιζόμενου σκέλους θα πρέπει να καλύπτονται με την ίδια προτεραιότητα με τις αντίστοιχες «τρύπες» στα έσοδα του ανταγωνιστικού τμήματος των λογαρισμών.

Θα πρέπει να επισημανθεί πάντως ότι, όσον αφορά το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων για το ταμείο εγγυοδοσίας, τουλάχιστον στην παρούσα φάση το ΥΠΕΝ το τοποθετεί στα 650 εκατ. ευρώ. Ένα ποσό που, όπως αναφερόταν σε πρόσφατο δελτίο Τύπου του υπουργείου, έχει υπολογισθεί από το επιτελείο του ΥΠΕΝ πως θα επέφερε στους προμηθευτές η μείωση των εισπράξεων κατά 30% για τρεις μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το ανωτέρω ποσό, τα 270 εκατ. περίπου αντιστοιχούν στις απώλειες των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, μαζί με τα δημοτικά τέλη. Τα υπόλοιπα κεφάλαια αφορούν την «τρύπα» που θα δημιουργηθεί στα έσοδα του ανταγωνιστικού σκέλους.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης