Φυσικό Αέριο

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Λήγει σήμερα (23/3) η εκδήλωση ενδιαφέροντος - Τουλάχιστον ένας «μνηστήρας» από το εξωτερικό

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Λήγει σήμερα (23/3) η εκδήλωση ενδιαφέροντος - Τουλάχιστον ένας «μνηστήρας» από το εξωτερικό
Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα προχωρήσει κανονικά το σχήμα συνεργασίας των ΕΛΠΕ με την ιταλική Edison, η έδρα της οποίας βρίσκεται στο Μιλάνο
Σε συνθήκες lock down της χώρας λήγει σήμερα η προθεσμία εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για την ΔΕΠΑ Εμπορίας στο πλαίσιο του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ.

Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα επέλεξαν να μην δώσουν δεύτερη παράταση στη συγκεκριμένη προθεσμία παρά τον γενικότερο προβληματισμό για τις εξελίξεις λόγω του κορωνοϊού, και την πληροφορία ότι τουλάχιστον ένας από τους εν δυνάμει υποψηφίους ζήτησε παράταση.

Έναντι αυτού επελέγη το ΤΑΙΠΕΔ να ανακοινώσει ότι η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος παραμένει η 23η Μαρτίου, μέχρι τις 5.00 το απόγευμα, αλλά και ότι υπό τις παρούσες συνθήκες διατηρεί το δικαίωμα να προβεί οποτεδήποτε σε τροποποιήσεις των όρων της Πρόσκλησης, εφόσον το κρίνει απαραίτητο και κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια.

Μήνυμα ότι δεν «παγώνει» η αποκρατικοποίηση

Επίσης προβλέφθηκε η δυνατότητα αποστολής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και των σχετικών νομιμοποιητικών εγγράφων και ηλεκτρονικά μέσω email, ενώ οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να αποστείλουν τα έγγραφα και σε φυσική μορφή μέχρι τις 24/4/2020.

Η συγκεκριμένη επιλογή έγινε για να μην δοθεί το μήνυμα ότι «παγώνει» η αποκρατικοποίηση και μάλιστα στο πρώιμο στάδιο της εκδήλωσης μη ενδιαφέροντος που δεν είναι δεσμευτική για τους επενδυτές, ούτε συνεπάγεται κάποιο ιδιαίτερο κόστος όπως εγγυητικές επιστολές κλπ.

Ορισμένοι επισημαίνουν ωστόσο ότι είναι ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών, λόγω υπολειτουργίας υπηρεσιών εξαιτίας της τρέχουσας κατάστασης, ιδιαίτερα για εταιρίες από το εξωτερικό.

Δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι τα δεδομένα αυτά θα συμβάλουν ώστε ο διαγωνισμός να εξελιχθεί σε μία υπόθεση εν πολλοίς για εγχώριους παίκτες Από την άλλη πλευρά όμως, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι, από την επικοινωνία που έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, διαφαίνεται ότι θα δώσει το «παρών» τουλάχιστον μία εταιρία από το εξωτερικό, ίσως και περισσότερες.

Εγχώριοι «μνηστήρες»

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, στους υποψηφίους περιλαμβάνονται τα ΕΛΠΕ, η Μυτιληναίος, η ΤΕΡΝΑ, πιθανώς και οι όμιλοι Κοπελούζου και της Motor Oil. Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα προχωρήσει κανονικά το σχήμα συνεργασίας των ΕΛΠΕ με την ιταλική Edison, η έδρα της οποίας βρίσκεται στο Μιλάνο.

‘Όπως είχε γίνει γνωστό τις προηγούμενες εβδομάδες, πριν την ραγδαία επιδείνωση της πανδημίας στην Ιταλία και την εξάπλωση του κορονοϊού, οι δύο εταιρίες, οι οποίες συνεργάζονται στην Ελλάδα μέσω της Elpedison, επρόκειτο να κατέβουν μαζί για τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Τα ΕΛΠΕ κατέχουν μερίδιο 35% στην εταιρία αερίου. Στην περίπτωση που δεν αναδειχθούν πλειοδότες στη διαδικασία, τότε έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν και το δικό τους μερίδιο, έναντι discount, στην εταιρία που θα κερδίσει τον διαγωνισμό.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης