Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dombrovskis: Πιθανή η έκδοση corona - bond ή ευρωομολόγου για την πανδημία, «κλειδί» ο ESM

tags :
Dombrovskis: Πιθανή η έκδοση corona - bond ή ευρωομολόγου για την πανδημία, «κλειδί» ο ESM
Ο ESM έχει 410 δισεκατομμύρια ευρώ αχρησιμοποίητης δανειοδοτικής δύναμης και μπορεί να συνεισφέρει
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται πάνω σε διάφορα εργαλεία για την αντιμετώπιση του ιού, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν
Ανοιχτό το ενδεχόμενο έκδοσης ενός corona -bond ή ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid -19 άφησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για τις Νομισματικες Υποθέσεις, Valdis Dombrovskis.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε, εργάζεται πάνω σε διάφορα εργαλεία για την αντιμετώπιση του ιού, δήλωση που αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη 24 Μαρτίου 2020.
Ένα από αυτά τα εργαλεία είναι η έκδοση ευρωομολόγων ή ομολόγων για την αντιμετώπιση του Covid -19.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα είναι πιθανό να παρουσιάσει ένα εργαλείο μέσω ESM για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της επιδημίας κορωναϊού το οποίο θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Valdis Dombrovskis.
Έχει ζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να παρουσιάσουν ένα μέσο για τη συμμετοχή του Ταμείου στην υποστήριξη οικονομιών που πλήττονται από τον κορωνοϊό, ανέφερε.
Ο ESM έχει 410 δισεκατομμύρια ευρώ αχρησιμοποίητης δανειοδοτικής δύναμης και μπορεί να συνεισφέρει, σημείωσε.
«Αυτή η εργασία συνεχίζεται», δήλωσε.
«Ένα από τα θέματα είναι τα μεγέθη των προγραμμάτων του ESM, που είναι περιορισμένα δεδομένου ότι δημιουργήθηκαν κυρίως για να ανταποκριθούν σε ασύμμετρες οικονομικές κρίσεις και εδώ έχουμε ένα συμμετρικό σοκ που επηρεάζει όλα τα κράτη μέλη», συνέχισε.
Έχουμε όλα τα εργαλεία στη διάθεσή μας, επανέλαβε αποφεύγοντας πάντως να απαντήσει σε ερώτηση για χρήση της προληπτικής γραμμής στήριξης.
«Δεν είναι επείγον, διότι όλα τα κράτη μέλη έχουν πρόσβαση στις αγορές και το πανδημικό πρόγραμμα της ΕΚΤ βοηθάει πολύ ουσιαστικά, αλλά θα προσπαθήσουμε να το έχουμε για την επόμενη συνεδρίαση της Eurogroup στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», υπογράμμισε αναφερόμενος στην επικείμενη τηλεδιάσκεψη της Τρίτης 24/3.
Η γενικότερη αυτή τοποθέτηση Dombrovskis εκλαμβάνεται ως θετική ανταπόκριση στο αίτημα της Ιταλίας για την έκδοση ευρωομολόγων.

Θετική ανταπόκριση στο αίτημα της Ιταλίας

«Πρέπει να προβλέψουμε το ζήτημα των ευρωπαϊκών τίτλων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάθε χώρα υπό τις ίδιες συνθήκες, τα οποία πρέπει να συσχετιστούν με τη μάχη κατά του κορωνοϊού και τις οικονομικές του συνέπειες», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Roberto Gualtieri i στην ιταλική εφημερίδα Il Corriere della Sera.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα συμμετρικό σοκ που επηρεάζει τους πάντες για αυτό και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε με καινοτόμο τρόπο», τόνισε.
Ο Gualtieri καλωσόρισε το σχέδιο ύψους 750 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, σημείωσε ωστόσο πως η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν αρκεί, σύμφωνα με το Reuters.
«Πρέπει να έχουμε το θάρρος να θέσουμε σε εφαρμογή μια κοινή και συντονισμένη δημοσιονομική πολιτική, ικανή να στηρίξει την προσπάθεια των συστημάτων υγείας μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας.
Η Ιταλία είναι η χώρα της Ευρώπης που έχει δεχθεί τρομακτικό πλήγμα από τον κορωνοϊό, καθώς πλέον οι νεκροί ξεπέρασαν ακόμη και αυτούς της Κίνας.
Πηγή:

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης