Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Περαιτέρω ευελιξία στις τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του κορωνοϊού

tags :
ΕΚΤ: Περαιτέρω ευελιξία στις τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του κορωνοϊού
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε περαιτέρω μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες  θα να συνεχίσουν να εκπληρώνουν το ρόλο τους για τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων εν μέσω του οικονομικού σοκ του κορωνοϊού
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε σήμερα (20/3) περαιτέρω μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες που υπόκεινται στην άμεση εποπτεία της μπορούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν το ρόλο τους για τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων εν μέσω του οικονομικού σοκ που σχετίζεται με το κορωνοϊό για την παγκόσμια οικονομία.
Η ΕΚΤ υποστηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην παροχή βιώσιμων λύσεων σε οφειλέτες που αντιμετωπίζουν προσωρινά πρόβλημα αποπληρωμής των δανείων τους στο πλαίσιο της τρέχουσας πανδημίας. 
Για το σκοπό αυτό, η ΕΚΤ εισήγαγε εποπτική ευελιξία όσον αφορά την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ιδίως προκειμένου να επιτρέψει στις τράπεζες να επωφεληθούν πλήρως από τις εγγυήσεις και των μορατόριουμ που θεσπίστηκαν από τις δημόσιες αρχές για την αντιμετώπιση των τρεχουσών δυσχερειών.
Πρώτον, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και σε προσωρινή βάση οι εποπτικές αρχές θα ασκήσουν ευελιξία όσον αφορά την ταξινόμηση των οφειλετών ως «απίθανο να πληρώσουν» όταν οι τράπεζες προσφεύγουν σε δημόσιες εγγυήσεις που χορηγούνται στο πλαίσιο του κορωνοϊού. 
Ο επιβλέπων θα ασκεί επίσης ορισμένες ευελιξίες όσον αφορά τα δάνεια που συνδέονται με το μορατόριουμ για τις αποπληρωμές που σχετίζονται με το Covid-19. 
Δεύτερον, τα δάνεια που καθίστανται μη εξυπηρετούμενα και υπόκεινται σε δημόσιες εγγυήσεις θα επωφεληθούν από την προτιμησιακή προληπτική μεταχείριση όσον αφορά τις εποπτικές προσδοκίες για την πρόβλεψη ζημιών. 
Τέλος, οι εποπτικές αρχές θα αναπτύξουν πλήρη ευελιξία όταν συζητούν με τις τράπεζες την εφαρμογή στρατηγικών μείωσης των δανειακών υποχρεώσεων, λαμβανομένης υπόψη της εξαιρετικής φύσης των σημερινών συνθηκών της αγοράς.
Επιπλέον, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η υπερβολική μεταβλητότητα των προβλέψεων για ζημίες από δανειακές δυσχέρειες, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική προκυκλικότητα του ρυθμιστικού κεφαλαίου και των δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων. 
Στο πλαίσιο της προληπτικής αποστολής της, η ΕΚΤ συνιστά όλες οι τράπεζες να αποφύγουν τις προκυκλικές υποθέσεις στα μοντέλα τους για να καθορίσουν προβλέψεις και ότι οι τράπεζες που δεν το έχουν πράξει μέχρι στιγμής επιλέγουν τους μεταβατικούς κανόνες του IFRS 9.
Αυτά τα μέτρα για τον μετριασμό του πιστωτικού κινδύνου προστίθενται στα κεφαλαιακά και λειτουργικά μέτρα ανακούφισης που ανακοινώθηκαν στις 12 Μαρτίου 2020.
Η ΕΚΤ εκτιμά ότι η ελάφρυνση κεφαλαίου που παρέχεται από τη δυνατότητα να λειτουργούν κάτω από τον Pillar 2 Guidance (P2G) σχετικά με την απαίτηση πυλώνα Pillar 2 Requirement (P2R) ανέρχονται σε 120 δισ. ευρώ κεφαλαίου CET1. 
Η ανακούφιση αυτή είναι διαθέσιμη για τις τράπεζες να απορροφούν τις ζημίες χωρίς να ενεργοποιούν οποιεσδήποτε εποπτικές ενέργειες ή να χρηματοδοτούν δυνητικά μέχρι 1,8 τρισεκατομμύρια δάνεια σε νοικοκυριά και εταιρικούς πελάτες που χρειάζονται επιπλέον ρευστότητα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης