Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

ΔΕΔΑ: Αναζητούνται τρόποι για την «άφιξη» του φυσικού αερίου στη Χαλκιδική

ΔΕΔΑ: Αναζητούνται τρόποι για την «άφιξη» του φυσικού αερίου στη Χαλκιδική
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Μ. Τσάκα, η περιοχή δεν έχει ενταχθεί στο αναπτυξιακό πρόγραμμα λόγω αντικειμενικών δυσκολιών τροφοδότησης
Οι αντικειμενικές δυσκολίες τροφοδότησης με φυσικό αέριο αποτελούν την αιτία που η Χαλκιδική δεν έχει ενταχθεί στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ.

Αυτό αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μάριος Τσάκας, σε έγγραφο που συνοδεύει την απάντηση του υφυπουργού Ενέργειας, Γεράσιμου Θωμά, σε ερώτηση του βουλευτή του βουλευτή της περιοχής, Α. Πάνα. Σύμφωνα με την ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, η Χαλκιδική είναι η μόνη περιοχή που εξαιρείται από την ανάπτυξη δικτύων διανομής της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας, παρόλο που η σχετική μελέτη είχε ξεκινήσει το 2018, δημιουργώντας έτσι «παράθυρο» αισιοδοξίας ότι περιοχές της Χαλκιδικής θα αποκτούσαν πρόσβαση στο φυσικό αέριο στα τέλη του 2019 με αρχές του 2020.

Μελλοντική ένταξη στον σχεδιασμό

Στην απάντησή του, ο υφυπουργός Ενέργειας σημειώνει πως η επέκταση του ∆ικτύου ∆ιανομής Φυσικού Αερίου στην ελληνική επικράτεια αποτελεί πρόβλεψη του Εθνικού Σχεδιασμού για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο ήδη υλοποιείται. «Επισημαίνουμε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, δεδομένου του οφέλους που θα προκύψει για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καλούνται να ενεργήσουν με ταχύτητα προς αυτήν την κατεύθυνση», υπογραμμίζει ο κ. Θωμάς.

Ο υφυπουργός παραθέτει επίσης το συνοδευτικό έγγραφο της ΔΕΔΑ, με βάση το οποίο η εταιρεία εξετάζει εναλλακτικούς τρόπους τροφοδότησης της περιοχής με φυσικό αέριο, ώστε η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής να ενταχθεί μελλοντικά στον σχεδιασμό της εταιρίας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το πλάνο της ΔΕΔΑ για την Κεντρική Μακεδονία

Υπενθυμίζεται ότι μαζί με την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και τη Στερεά Ελλάδα, η Κεντρική Μακεδονία περιλαμβάνεται στις τρεις πρώτες περιφέρειες που, με βάση το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ, θα αναπτυχθούν δίκτυα διανομής φυσικού αερίου για την κάλυψη του 100% του αστικού ιστού 18 πόλεων. Στην εν λόγω Περιφέρεια, θα αποκτήσουν πρόσβαση στο καύσιμο η Βέροια, η Αλεξάνδρεια Ημαθίας, τα Γιαννιτσά, η Κατερίνη, οι Σέρρες και το Κιλκίς.

Προβλέπεται η κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 327 χλμ., δικτύου μέσης πίεσης μήκους περίπου 9 χλμ. και 7 σταθμών Μέτρησης και Ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ). Αξίζει να σημειωθεί ότι περιοχές της Περιφέρειας καλύπτονται ήδη από δίκτυο διανομής φυσικού αερίου με υφιστάμενη δομή περίπου 140 χλμ. δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης, μέσω του οποίου εξυπηρετούνται εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές.

Κ.Δ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης