Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Eurogroup: Πακέτο ίσο με το 1% του ΑΕΠ της ΕΕ για τον κορωνοϊό - Centeno: Θα δοθεί ευελιξία στην Ελλάδα

Eurogroup: Πακέτο ίσο με το 1% του ΑΕΠ της ΕΕ για τον κορωνοϊό - Centeno: Θα δοθεί ευελιξία στην Ελλάδα
Σε συμφωνία για χρηματοδότηση της αντίδρασης στην επιδημία με μια δαπάνη που θα φθάσει το 1% του ΑΕΠ της Ευρώπης κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών
Με ένα τεράστιο δημοσιονομικό «πακέτο», ίσο με το 1% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών ότι θα αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μ. Centeno, τονίζοντας ότι στο 1% του ΑΕΠ θα ανέλθουν όλα τα δημοσιονομικά μέτρα που θα ληφθούν από τις εθνικές κυβερνήσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ στο 10% του ΑΕΠ θα φθάσουν τα μέτρα που αφορούν παροχή εγγυήσεων από τα κράτη σε τράπεζες και επιχειρήσεις, αλλά και την προσωρινή παύση των πληρωμών φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Centeno υπογράμμισε ότι το Eurogroup καλωσόρισε την πρόοδο της χώρας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, σημείωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 έφθασε το 4% του ΑΕΠ και τόνισε ότι στην Ελλάδα θα δοθεί η ευελιξία για να εφαρμόσει μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) K. Regling σημείωσε ότι αν και στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης «η εικόνα συνολικά ήταν πολύ θετική, αν και υπήρχαν κάποιες αδυναμίες», προσθέτοντας ότι διαπίστωσε στις συναντήσεις που είχε πρόσφατα στην Αθήνα κατά την επίσκεψη του ότι η Ελλάδα πλήττεται από δύο κρίσεις ταυτόχρονα, «την κρίση του κορωνοϊού και την κρίση του μεταναστευτικού-προσφυγικού στα σύνορα της Ελλάδας που είναι και τα σύνορα της Ευρώπης».
«Εντυπωσιάστηκα από την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα», πρόσθεσε ο κ. Reglingn, επισημαίνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση του ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προχωρήσουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Eurogroup

Σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης στις 10 Μαρτίου 2020 μεταξύ των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και του προέδρου της ΕΚΤ, του προέδρου της Ευρωομάδας και του Ύπατου Εκπροσώπου, το Eurogroup πραγματοποίησε σήμερα (16/3) σε βάθος συζήτηση, μαζί με μέλη εκτός της ζώνης του ευρώ, για το πώς θα ανταποκριθεί στην έκτακτη ανθρωπιστική αι οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό.
Το Eurogroup εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τους πολίτες και τα κράτη μέλη που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση αυτή και την ευγνωμοσύνη τους προς όσους διακινδυνεύουν τη δική τους υγεία για να σώσουν ζωές.
Το Eurogroup παρακολουθεί την κατάσταση πολύ στενά και βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συντονίζεται για να δώσει μια ισχυρή ανταπόκριση οικονομικής πολιτικής στην εξαιρετική κατάσταση. Οι δεσμεύσεις μας από σήμερα αντικατοπτρίζουν την αποφασιστική μας αποφασιστικότητα να κάνουμε ό,
Σήμερα, επικροτήσαμε όλα τα μέτρα που έλαβαν τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ιδίως εκείνα που ελήφθησαν για να διασφαλιστεί ότι τα συστήματα υγείας και τα συστήματα πολιτικής προστασίας θα προβλέπονται επαρκώς για να περιλάβουν και να θεραπεύσουν την ασθένεια, να διαφυλάξουν την ευημερία των πολιτών μας και να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και των εργαζομένων που πλήττονται ιδιαίτερα.
Αντιμέτωποι με αυτές τις εξαιρετικές περιστάσεις, συμφωνήσαμε ότι απαιτείται άμεση, φιλόδοξη και συντονισμένη πολιτική απάντηση.
Αποφασίσαμε να δράσουμε και θα ανταποκριθούμε με ταχύτητα και ευελιξία στις εξελίξεις καθώς ξετυλίγονται.
Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα απαραίτητα μέσα για τον περιορισμό των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της επιδημίας COVID-19.
Ως εκ τούτου, καταρτίσαμε ένα πρώτο σύνολο εθνικών και ευρωπαϊκών μέτρων, καθορίζοντας παράλληλα ένα πλαίσιο για περαιτέρω ενέργειες ώστε να ανταποκριθούμε στις εξελίξεις και να υποστηρίξουμε την οικονομική ανάκαμψη.
Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι η συνολική δημοσιονομική στήριξη στην οικονομία θα είναι πολύ σημαντική.
Έχουμε μέχρι στιγμής αποφασίσει δημοσιονομικά μέτρα ύψους περίπου 1% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, για το 2020 για την υποστήριξη της οικονομίας, πέραν του αντίκτυπου των αυτόματων σταθεροποιητών, οι οποίοι πρέπει να λειτουργήσουν πλήρως.
Έχουμε μέχρι στιγμής δεσμευτεί να παράσχουμε διευκολύνσεις ρευστότητας ύψους τουλάχιστον 10% του ΑΕΠ, οι οποίες συνίστανται σε συστήματα δημόσιας εγγύησης και αναβαλλόμενες φορολογικές πληρωμές. Αυτοί οι αριθμοί θα μπορούσαν να είναι πολύ μεγαλύτεροι.

Τα ακόλουθα μέτρα αποτελούν μέρος των συντονισμένων μας απαντήσεων για την προστασία των οικονομιών μας

Όλες οι εθνικές αρχές θα επιτρέψουν τη λειτουργία των αυτόματων σταθεροποιητών και, επιπλέον, θα εφαρμόσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι θα αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες του COVID-19 και ότι δεν θέτουν σε κίνδυνο τα οικονομικά και κοινωνικά μας επιτεύγματα.
Στο βαθμό που απαιτείται από την εξέλιξη της κατάστασης σε κάθε χώρα, θα εφαρμόσουν προσωρινά μέτρα όπως:
Άμεσες δημοσιονομικές δαπάνες με στόχο τη συγκράτηση και τη θεραπεία της νόσου.
Θα διατεθούν επαρκείς πόροι στους τομείς της υγείας μας και στα συστήματα πολιτικής προστασίας.
Η στήριξη της ρευστότητας σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρές διαταραχές και έλλειψη ρευστότητας, ιδίως οι ΜμΕ και οι επιχειρήσεις σε τομείς και περιφέρειες που πλήττονται σοβαρά, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών και του τουρισμού, μπορεί να περιλαμβάνει φορολογικά μέτρα, δημόσιες εγγυήσεις για να βοηθήσουν τις εταιρείες να δανειστούν, συμβάσεις προμηθειών •
Στήριξη των εργαζομένων που πλήττονται από την αποφυγή της απασχόλησης και των απωλειών εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένης της βραχυπρόθεσμης στήριξης της εργασίας, της επέκτασης των επιδομάτων ασθενείας και των επιδομάτων ανεργίας και της αναβολής πληρωμής του φόρου εισοδήματος

Οι συντονισμένες προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συμπληρώσουν τα εθνικά μέτρα:

Χαιρετίζουμε την πρόταση της Επιτροπής για μια πρωτοβουλία δημιουργίας του Corona Response Investment Initiative (37 δις. ευρώ) που αφορά τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, τις ΜΜΕ, τις αγορές εργασίας και άλλα ευάλωτα τμήματα των οικονομιών μας και να διαθέσει επιπλέον 28 δισ. ευρώ για δαπάνες.
Συμφωνήσαμε με την ανάγκη να υλοποιήσουμε τις αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές το συντομότερο δυνατό.
Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Επιτροπής και της Ομάδας ΕΤΕπ να κινητοποιήσουν δάνεια κεφαλαίου κίνησης ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ για 100.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, υποστηριζόμενες από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, με την ενίσχυση προγραμμάτων για την εγγύηση τραπεζικών πιστώσεων προς τις ΜΜΕ. Υποστηρίζουμε επίσης τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Επιτροπής και της Ομάδας ΕΤΕπ να αυξήσουν το ποσό αυτό έως και 20 δισ. Ευρώ, το οποίο θα φτάσει σε άλλες 150.000 επιχειρήσεις. Χαιρετίζουμε επίσης τις τρέχουσες εργασίες για τη διάθεση περαιτέρω πόρων όσο το δυνατόν ταχύτερα και τη βελτίωση της ευελιξίας των μοχλευμένων χρηματοπιστωτικών μέσων.
Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του ομίλου ΕΤΕπ να καταλύσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις σε ΜΜΕ και μεσαίες επιχειρήσεις για δικό τους λογαριασμό και να επιταχύνει την ανάπτυξη άλλων 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που υποστηρίζονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Καλούμε την ΕΤΕπ να ενισχύσει και να επιταχύνει περαιτέρω τον αντίκτυπο των διαθέσιμων πόρων, μεταξύ άλλων μέσω της ενισχυμένης συνεργασίας με τις εθνικές τράπεζες ανάπτυξης.
Χαιρετίσαμε επίσης τη δέσμη των μέτρων νομισματικής πολιτικής που έλαβε η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα με στόχο την υποστήριξη της ρευστότητας και των συνθηκών χρηματοδότησης των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των τραπεζών, την ομαλή παροχή πιστώσεων στην πραγματική οικονομία και την αποφυγή κατακερματισμού των χρηματοπιστωτικών αγορών της ζώνης του ευρώ για τη διατήρηση της ομαλής μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Πέρα από την άμεση και στοχοθετημένη αντίδραση, εργαζόμαστε σε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να βοηθήσουμε την οικονομία να ανακάμψει μόλις υποχωρήσει ο κοροναϊός.
Αναγνωρίζουμε την ανάγκη να προβληματιστούμε για την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών στρατηγικών αλυσίδων αξίας μας για την καλύτερη προστασία της Ευρώπης από τις διαταραχές των προϊόντων και των κεφαλαιαγορών στο μέλλον.
Έχουμε ήδη ενισχύσει σημαντικά το πλαίσιο διαχείρισης κρίσεών μας, μεταξύ άλλων με τη δημιουργία του ESM.
Σήμερα, επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε τις εργασίες μας για την περαιτέρω ενίσχυση της αρχιτεκτονικής και της ανθεκτικότητας στις κρίσεις της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Ειδικότερα, συζητήσαμε την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις και τους κανόνες προληπτικής εποπτείας:

Το οικονομικό σοκ του κορωνοϊού, που αναμένεται φέτος σε μια οικονομική συρρίκνωση, μαζί με το κόστος των συμφωνηθέντων μέτρων, θα έχει σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις.
Το Σύμφωνο Σταθεότητας έχει την απαραίτητη ευελιξία για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και θα αξιοποιήσουμε πλήρως αυτή την ευελιξία σε όλα τα κράτη μέλη.
Οι αυτόματοι σταθεροποιητές θα παίξουν πλήρως το ρόλο τους.
Αυτό σημαίνει ότι οι αυτόματες ελλείψεις εσόδων και οι αυξήσεις των επιδομάτων ανεργίας που προκύπτουν από τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας δεν θα επηρεάσουν τη συμμόρφωση με τους ισχύοντες δημοσιονομικούς κανόνες, στόχους και απαιτήσεις.
Επιπλέον, συμφωνήσαμε ότι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των προσωρινών δημοσιονομικών μέτρων που θα ληφθούν ως απάντηση στο COVID-19 θα αποκλειστούν κατά την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες, τους στόχους και τις απαιτήσεις της ΕΕ.
Αυτό περιλαμβάνει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των προσωρινών και στοχοθετημένων μέτρων, όπως εκείνα που απαιτούνται επειγόντως για τη συγκράτηση και αντιμετώπιση της πανδημίας, για τη διασφάλιση της στήριξης της ρευστότητας σε επιχειρήσεις και τομείς και για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων των εργαζομένων που πλήττονται.
Η ευελιξία για την αντιμετώπιση ασυνήθιστων γεγονότων εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης ισχύει για την τρέχουσα κατάσταση.
Χαιρετίζουμε την ετοιμότητα της Επιτροπής να ενεργοποιήσει τη γενική ρήτρα διαφυγής, επιτρέποντας περαιτέρω ερεθίσματα διακριτικής ευχέρειας, διατηρώντας παράλληλα τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα.
Χαιρετίσαμε τις κατευθύνσεις της Επιτροπής σχετικά με το πεδίο στήριξης των επιχειρήσεων που είναι διαθέσιμες στο πλαίσιο των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις υπό τις παρούσες συνθήκες, μαζί με την ανακοίνωση της Επιτροπής ότι επιτάχυνε τις διαδικασίες έγκρισης κρατικών ενισχύσεων.
Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα εγκρίνει τα πρόσθετα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής διαταραχής της οικονομίας, πράγμα που ισχύει ήδη για την Ιταλία και όλο και περισσότερο σε ολόκληρη την ΕΕ.
Η ανάληψη επείγουσας δράσης και η πλήρης αξιοποίηση της ευελιξίας που προβλέπεται στους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις είναι απαραίτητη για την ελάφρυνση των επιπτώσεων της κρίσης για τις επιχειρήσεις και τους τομείς που πλήττονται, διασφαλίζοντας παράλληλα ένα συνεκτικό πλαίσιο και ίσους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά.
Η Επιτροπή είναι έτοιμη να εκδώσει σύντομα ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.
Το τραπεζικό σύστημα διαδραματίζει βασικό ρόλο στην αποτροπή αυτής της έκτακτης ανάγκης για την υγεία να μετατραπεί σε κοινωνική και οικονομική κρίση για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Ως εκ τούτου, χαιρετίσαμε τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών ότι οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να αξιοποιήσουν πλήρως, όπου ενδείκνυται, την ευελιξία που ενσωματώνεται στους ισχύοντες κανονισμούς για τη στήριξη του τραπεζικού τομέα ενόψει των σημερινών εξαιρετικών περιστάσεων.
Ειδικότερα, επικροτήσαμε επίσης τις αποφάσεις της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ που παρέχουν προσωρινές κεφαλαιακές και επιχειρησιακές διευκολύνσεις στις τράπεζες της ζώνης του ευρώ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εποπτευόμενες τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν το ρόλο τους στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού γίνονται εμφανείς.
Αυτή η ευελιξία είναι απαραίτητη για να αποφευχθούν, όσο το δυνατόν περισσότερο, , ακούσιες συνέπειες για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται περαιτέρω συντονισμένη και αποφασιστική δράση πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών μέτρων, για τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Πηγή:

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης