Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Ενδιαφέρον προμηθευτών και fund για το χαρτοφυλάκιο των ΕΛΤΑ στο ρεύμα

tags :
Ενδιαφέρον προμηθευτών και fund για το χαρτοφυλάκιο των ΕΛΤΑ στο ρεύμα
Αν και η ΔΕΚΟ ξεκίνησε μόλις προ δύο μηνών να διερευνά την πώληση του τομέα ηλ. ενέργειας, ήδη έχει δεχθεί κρούση από αρκετές εταιρείες
Το ενδιαφέρον εγχώριων προμηθευτών όσο και fund έχει προκαλέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση των ΕΛΤΑ να αποχωρήσουν από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρόλο που τα Ελληνικά Ταχυδρομεία έλαβαν μόλις προ δύο μηνών την απόφαση να διερευνήσουν την αγορά με σκοπό την πώληση του τομέα της ενέργειας, ήδη έχουν δεχθεί κρούσεις από αρκετούς υποψήφιους αγοραστές.

Αν και οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται προς ώρας σε προκαταρκτικό στάδιο, δέλεαρ για τους «μνηστήρες» αποτελεί το πελατολόγιο της ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κατείχαν τον Ιανουάριο μερίδιο 1,13%, παρουσιάζοντας μάλιστα ελαφρά αυξητική τάση στο διάστημα Νοέμβριος 2019 – Ιανουαρίος 2020. Το ποσοστό αυτό περίπου ισόποσα μοιρασμένο στη μέση και τη χαμηλή τάση.

Τρίτη μεγαλύτερη πηγή εσόδων

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, η δραστηριότητα της ΔΕΚΟ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι ελλειμματική. Επομένως, η έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους ενδιαφερόμενους θα κριθεί σε δεύτερη φάση, όταν θα τεθούν επί τάπητος τα οικονομικά στοιχεία και το ακριβές «άνοιγμα» της ΔΕΚΟ.

Πάντως, τουλάχιστον κάποιοι από τους δυνητικά ενδιαφερόμενους εκτιμούν πως το όποιο παθητικό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η εταιρεία δεν είχε την απαραίτητη οργανωτική υποδομή, ώστε να υποστηρίξει τη δραστηριοποίηση στην προμήθεια ρεύματος, η οποία έτσι κι αλλιώς δεν ανήκει στο core business των ΕΛΤΑ. Έτσι, εκτιμούν ότι υπάρχει περιθώριο να αναστραφεί η υφιστάμενη οικονομική εικόνα.

Σχέδιο διάσωσης

Στον αντίποδα, αυτό το παθητικό φαίνεται να αποτελεί την αιτία που η διοίκηση των ΕΛΤΑ αποφάσισε την αποχώρηση από την αγορά ρεύματος. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι, από την άποψη του τζίρου, η ενέργεια αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πηγή, με τις προβλέψεις να τοποθετούν στα 50 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα για τη φετινή χρονιά.

Εξάλλου, η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στη γενικότερη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων των Ελληνικών Ταχυδρομείων, η οποία έχει δρομολογηθεί στο πλαίσιο διάσωσής τους. Σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη σημαντική μείωση του προσωπικού, με την πραγματοποίηση προγράμματος εθελούσιας εξόδου.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης