Φυσικό Αέριο

Αντίστροφη μέτρηση για την κατασκευή τέρμιναλ LNG στην Κύπρο

tags :
Αντίστροφη μέτρηση για την κατασκευή τέρμιναλ LNG στην Κύπρο
Σχεδόν όλα έτοιμα για να ξεκινήσουν τα έργα
Έτοιμη και εντός χρονοδιαγραμμάτων είναι η Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), μέσω της Εταιρείας Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ), να ανάψει το πράσινο φως στην κοινοπραξία που ανέλαβε την κατασκευή του τερματικού αποθήκευσης και αποϋγροποίησης φυσικού αερίου για να ξεκινήσουν τα έργα. 
Πρόκειται για έργα σε δύο παράλληλες κατευθύνσεις, η μία αφορά στις λιμενικές υποδομές και τις υποδομές υποδοχής του φυσικού αερίου με πρώτο παραλήπτη την ΑΗΚ, και η άλλη, τη μετατροπή του πλοίου που δεσμεύτηκε, από πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε πλοίο αποθήκευσης και αποϋγροποίησης LNG.
 
Η ΕΤΥΦΑ, μετά και τη συμφωνία της Δευτέρας, για συμμετοχή της ΑΗΚ με ποσοστό 30%, έχει ήδη στη διάθεσή της ουσιαστικά το ποσό των €108 εκατ., με τα οποία μπορεί να ξεκινήσει και να προωθήσει το έργο, ενώ θέμα εβδομάδων είναι και η επίσημη εξασφάλιση του δανεισμού από τις δύο ευρωπαϊκές τράπεζες, την EIB και την EBRB.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», πέραν των €39 εκατ. που είχε εξασφαλίσει η ΔΕΦΑ, ήδη η ΕΕ έχει καταβάλει, μέσω του υπουργείου Ενέργειας, και την πρώτη δόση των €26 εκατ. από τα συνολικά €101 εκατ., με τα οποία επιχορηγεί τις υποδομές έλευσης φυσικού αερίου στην Κύπρο. Επίσης, στη διάθεσή της ΕΤΥΦΑ είναι και τα €43 εκατ. που αποτελούν το αντίτιμο της συμμετοχής της ΑΗΚ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΥΦΑ, δηλαδή συνολικά σε αυτό το στάδιο €108 εκατ.
 
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι στο τελικό στάδιο βρίσκονται και οι συμφωνίες χρηματοδότησης με το ποσό των €150 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) ενώ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRB) έχει ετοιμότητα χρηματοδότησης με ποσό μέχρι και €115 εκατ. το οποίο, όμως, ενδεχομένως να μην χρειαστεί στο σύνολό του, αφού υπερκαλύπτεται όχι μόνο το κόστος του έργου, αλλά και σειρά συνδεδεμένων πρόσθετων αναπτυξιακών έργων φυσικού αερίου.
 
Η ΕΤΥΦΑ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει το συμβόλαιο που υπέγραψε στα μέσα Δεκεμβρίου, έπρεπε εντός 90 ημερών να δώσει το πράσινο φως για έναρξη των έργων. Να σημειωθεί ότι έχει αρθεί πλήρως και οποιαδήποτε αμφισβήτηση για τις διαδικασίες, αφού έχει αποσυρθεί και η τελευταία αναφορά που έγινε προς την ΕΕ από ενδιαφερόμενη εταιρεία και δεν εκκρεμεί καμία ένσταση ή παράπονο στην Κύπρο ή στην ΕΕ. 
Αν και όλα είναι έτοιμα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» υπάρχει προβληματισμός για το αν θα πρέπει ή όχι να καθυστερήσει ακόμα μερικές εβδομάδες την έναρξη του έργου σε ένδειξη σεβασμού προς τη Βουλή, λόγω του ότι η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής σκοπεύει να καλέσει την ΔΕΦΑ για ενημέρωση και συζήτηση των διαδικασιών.

Πηγή: philenews.com
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης