Χρηματιστήριο & Αγορές

Lagarde: Έτοιμη η ΕΚΤ να αντιμετωπίσει κρίση αντίστοιχη του 2008 – Merlel: Θα στηρίξουμε πακέτο σταθεροποίησης

tags :
Lagarde: Έτοιμη η ΕΚΤ να αντιμετωπίσει κρίση αντίστοιχη του 2008 –  Merlel: Θα στηρίξουμε πακέτο σταθεροποίησης
Η ΒοΕ ανακοίνωσε νέο σχέδιο χρηματοδότησης για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μείωση επιτοκίων κατά 0,50% στο 0,25%

Για κρίση αντίστοιχη του 2008 προειδοποιεί η Christine Lagarde η οποία δηλώνει ότι όλα τα εργαλεία της ΕΚΤ είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν στις οικονομίες λόγω του coronavirus.
Παράλληλα η Merkel δήλωσε την στήριξή της σε ευρωπαϊκό πακέτο

Κατά 50 μονάδες βάσης, στο 0,25%, μείωσε το βασικό επιτόκιο η Bank of England (BoE), προκειμένου, όπως ανέφερε, να αντιμετωπίσει η οικονομία το "σοκ" από την επιδημία του κορωνοϊού.
Επίσης, ανακοίνωσε νέο σχέδιο χρηματοδότησης για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που χρηματοδοτούνται από τα αποθέματα των κεντρικών τραπεζών.
"Αν και το μέγεθος της οικονομικής κρίσης από το Covid-19 είναι εξαιρετικά αβέβαιο, η δραστηριότητα ενδέχεται να εξασθενίσει σημαντικά στο Ηνωμένο Βασίλειο τους επόμενους μήνες", αναφέρει η BoE σε δήλωση.
Οι διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού και η ασθενέστερη δραστηριότητα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα ταμειακών ροών και να ενισχύσουν την ανάγκη βραχυπρόθεσμης πίστωσης.
"Αυτό το οικονομικό σοκ θα επηρεάσει τόσο τη ζήτηση όσο και την προσφορά στην οικονομία", ανέφερε η τράπεζα.
Για τον λόγο αυτό DAX αντιδρά θετικά από 1% ως  2% στις  10600 - 10700 μονάδες και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντίστοιχα.
Το ΧΑ κινείται στις 620 μονάδες, έχοντας καταγράψει και τις 635 μονάδες μετά την χθεσινή άνοδο.
Τα futures της Wall μαζεύουν τις απώλειεςστο 1,6% από 2,6%.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Carney, διοικητής της BOE οι χρηματοδοτήσεις με όλους τους τρόπους θα ανέλθουν στα 100 δισ στερλίνες.
Ο στόχος είναι να υποστηριχθούν στην κρίση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ενώ για τις τράπεζες οι εκτιμήσεις είναι ότι είναι σε κατάσταση που θα αντέξουν στην κρίση.
Το σοκ της οικονομίας θα είναι βαθύ αλλά θα αποδειχθεί προσωρινό.
Tα προβλήματα εντοπίζονται τόσο στον τομέα της προσφοράς όσο και στην ζήτηση για την οικονομία.
Τα μέταλα κινούνται ελαφρά πτωτικά στα 1690 δολ/τόνος το αλουμίνιο και στα 5500 δολ/τόνος ο χαλκός.
Όπως σημείωσε επίσης ο Carney η συνεργασία των κεντρικών τραπεζών μπορεί να γίνει με επιτυχία και αποτελεσματικότητα αποφεύγοντας τα λάθη και αξιοποιώντας την εμπειρία του 2008.
Υπάρχει ισχυρή βάση στο σύστημα, που μπορεί να αμτιμετωπίσει τα προβλήματα, ανέφερε ο Carney.
Eπίσης από την πλευρά της BOE ανφέρθηκε ότι υπάρχουν σημαντικά αποθέματα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης