Διεθνή

Στο κόκκινο η Ιταλία - Σενάριο να κλείσουν τα πάντα για 15 ημέρες στη Λομβαρδία

tags :
Στο κόκκινο η Ιταλία - Σενάριο να κλείσουν τα πάντα για 15 ημέρες στη Λομβαρδία
Στα 10.149 τα κρούσματα, στους 1.004 αυτοί που νόσησαν και θεραπεύτηκαν
Στο κόκκινο παραμένει η Ιταλία λόγω της δραματικής εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού, η οποία έχει αφήσει πίσω της 631 νεκρούς.
Είναι χαρακτηριστικό πως την ώρα που όλη η χώρα έχει τεθεί σε καραντίνα με μια σειρά από απαγορεύσεις τόσο στις μετακινήσεις όσο και στις δημόσιες συναθροίσεις, υπάρχουν φωνές που τονίζουν πως είναι αναγκαίο να ληφθούν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.
Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Attilio Fontana, ο οποίος προέρχεται από τη Λέγκα του Βορρά, ζητά να κλείσουν τα πάντα Λομβαρδία για τις επόμενες 15 ημέρες με εξαίρεση τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte μελετά την πρόταση αυτή και φέρεται να έχει ζητήσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η επιχειρηματολογία του περιφερειάρχη της Λομβαρδίας βασίζεται στα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την πορεία της επιδημίας και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της.
Από την 1η έως τις 4 Μαρτίου, υπήρξε μια σταθερή τάση των θετικών περιστατικών στην Κόκκινη Ζώνη - στην περιοχή δηλαδή που τέθηκε σε καραντίνα 0 σύμφωνα με τις προηγούμενες ημέρες και μια μείωση της τάξης του 30% σε σύγκριση με την περίοδο 21 – 25 Φεβρουαρίου.
Αναλύοντας με μεγάλη προσοχή αυτά τα δεδομένα, μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα μέτρα περιορισμού της επιδημίας (μείωση των κοινωνικών επαφών) μπορούν να συνεισφέρουν στη μη αύξηση των κρουσμάτων» αναφέρεται σε σχετική έκθεση, στην οποία παράλληλα επισημαίνεται ότι στις περιοχές της Λομβαρδίας όπου ισχύουν τα αυστηρά μέτρα, ένας φορέας μπορεί να μολύνει ένα ακόμα και όχι δύο άτομα, κάτι που συμβαίνει στις περιοχές όπου δεν έχουν ληφθεί τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η κυβέρνηση Conte μελετά την πρόταση αυτή, δηλαδή να δοθεί το πράσινο φως στις περιφέρειες να θέσουν σε εφαρμογή ακόμα αυστηρότερα μέτρα, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτά θα εντάσσονται σε εθνικό πλαίσιο.
Δεν αποκλείεται μάλιστα το σχετικό διάταγμα να υπογραφεί ακόμα και σήμερα από τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte, ο οποίος ωστόσο ζητά από τον περιφερειάρχη της Λομβαρδίας να του δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει να σταματήσει η παραγωγή και οι άκρως απαραίτητες υπηρεσίες που είτε αφορούν φαρμακεία και τον κλάδο των τροφίμων μέχρι τον ηλεκτρισμό και την ενημέρωση.
Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων, ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 10.149, εκ των οποίων τα 5.791 στη Λομβαρδία, οι νεκροί αυξήθηκαν στους 631 ενώ αυτοί που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται σε 1.004.
Image


Οικονομικές φοροελαφρύνσεις ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Η ιταλική κυβέρνηση θα εγκρίνει μέτρα ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου από το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού, δήλωσε σήμερα (10/3) ο υπουργός Βιομηχανίας.
Ο Στέφανο Patuanelli δήλωσε στον Radio Capital ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την πρόληψη περαιτέρω εξάπλωσης του νέου κοροναϊού θα προκαλέσουν πιθανόν αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε μόλις κάτω του 3% του ΑΕΠ φέτος.
Κυβερνητική πηγή δήλωσε χθες Δευτέρα στο Reuters ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε 2,8% του ΑΕΠ φέτος. Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει αύξηση του ελλείμματος σε 2,5% από τον προηγούμενο στόχο του 2,2%.
Ο Patuanelli σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα εγκρίνει πιθανόν μια πρώτη σειρά μέτρων ύψους κάτω του στόχου των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ και ότι περισσότερα θα προστεθούν σε ένα δεύτερο στάδιο.
Η Ιταλίδα υφυπουργός οικονομικών L. Casteli ανακοίνωσε από ραδιοφωνική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης Rai ότι βάσει νέου πακέτου μέτρων που θα εγκριθεί αύριο, θα παγώσει τόσο η πληρωμή τραπεζικών δανείων, όσο και των φόρων.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί με τον κορωνοϊό, θα σταματήσει προσωρινά και η καταβολή της αυτοασφάλισης από τους ελεύθερους επαγγελματίες.
«Θα εγκρίνουμε πολλά και ουσιαστικά μέτρα», τόνισε η Casteli εξηγώντας ότι θα στηριχθούν με ταμείο ανεργίας όλες οι επιχειρήσεις που αναγκάζονται να διακόψουν την παραγωγή τους.

Princeton University: Η Ιταλία ίσως χρειαστεί προληπτικό πακέτο στήριξης 500-700 δισ. ευρώ

Ιταλία ίσως χρειαστεί ένα προληπτικό πακέτο διάσωσης ύψους 500 έως 700 δισ. ευρώ για να καθησυχάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι η ιταλική κυβέρνηση και οι τράπεζες μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για πληρωμές χρέους, καθώς η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση της χώρας γίνεται όλο και πιο τρομακτική.
Αυτό αναφέρει ο Ashoka Mody, επισκέπτης καθηγητής στο International Economic Policy του Princeton University και αναπληρωτής επικεφαλής στο ευρωπαϊκό βραχίονα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ακριβώς όπως το ανθρώπινο κόστος του κοροναϊού έχει αυξηθεί ανησυχητικά, η κρίση της Ιταλίας θα μπορούσε σύντομα να καταστεί ανυπέρβλητη, ενδεχομένως προκαλώντας χάος στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, αναφέρει.
Αυτό δεν μπορεί να αφεθεί μόνο στα έθνη της ευρωζώνης.
Όχι μόνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά ακόμη και οι ΗΠΑ θα χρειαστεί να συμμετάσχουν με μια σειρά πιστώσεων σε περίπτωση κλιμάκωσης των απαιτήσεων διάσωσης.
Ο χρόνος είναι μικρός.
Η Γερμανία και η Γαλλία, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, πρόκειται να βιώσουν την ταχεία εξάπλωση του ιού και τα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά συστήματα τους βρίσκονται ήδη σε έντονο άγχος.
Εάν πιέζονται να αντιμετωπίσουν εντελώς τους ιταλικούς κινδύνους, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσάρεστες πιστωτικές υποβαθμίσεις.
Η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, είναι από καιρό σε μια οριακή γραμμή.
Η ιταλική οικονομία δεν έχει αυξηθεί από την ένταξή της στην ευρωζώνη το 1999.
Το κατά κεφαλήν εισόδημα, προσαρμοσμένο σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, παρέμεινε κολλημένο στα 35.000 δολάρια.
Η οικονομία παρέμεινε σε σχεδόν σε αέναη ύφεση κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ενώ το χρέος της κυβέρνησης αυξήθηκε στο εκπληκτικό ποσό των 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ανέρχεται στο 134% του ΑΕΠ της χώρας.
Ο κορωναϊός σχεδόν σίγουρα θα προκαλέσει την υποχώρηση της ιταλικής οικονομίας κατά περίπου 3% το πρώτο εξάμηνο του 2020, αν και η ζημία θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή.
Στην Ιταλία, ο ιός έχει αναγκάσει όχι μόνο τον αποκλεισμό των πιο ζωτικών περιοχών της χώρας - της Λομβαρδίας και του κέντρου στο Μιλάνο, καθώς και μεγάλες περιοχές των περιφερειών Βένετο και Εμίλια Ρομάνια - αλλά τώρα ολόκληρη τη χώρα.
Image

Κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια έως τις 3 Απριλίου

Βάσει της διάταξης, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έως τις 3 Απριλίου ενώ σταματούν και οι αγώνες του Campionato, του πρωταθλήματος του ιταλικού ποδοσφαίρου.
Κλειστά επίσης θα μείνουν τα μουσεία, τα γυμναστήρια, οι πισίνες, τα θέατρα, τα κοινωνικά και πολιτιστικά κέντρα.
Όπως ανακοίνωσε ο Conte, όλες οι αθλητικές διοργανώσεις αναστέλλονται σε όλη την Ιταλία.

Ανοιχτά τα μπαρ έως τις 18:00 το απόγευμα

Από σήμερα Τρίτη 10/3, τα μπαρ και τα εστιατόρια σε όλη την Ιταλία θα πρέπει να κλείνουν μετά τις 18:00 το απόγευμα.
Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, θα είναι υποχρεωμένα να τηρούν το μέτρο της απόστασης του ενός μέτρου.
Κλειστές θα είναι ακόμα οι παμπ, οι ντισκοτέκ, οι αίθουσες παιχνιδιών και τα κλειστά δωμάτια bingo ενώ απαγορεύονται οι γιορτές, οι γάμοι, οι κηδείες και όλες οι λειτουργίες.

Τι ισχύει για τα καταστήματα

Οι εμπορικές δραστηριότητες συνεχίζονται αλλά θα πρέπει να τηρείται το μέτρο της υποχρεωτικής απόστασης του ενός μέτρου
Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ότι πρέπει να κλείσουν τα μαγαζιά που πωλούν τρόφιμα, τα οποία μπορούν να είναι πάντα ανοιχτά
«Πρέπει να παρέμβουμε για να προστατέψουμε τους ασθενέστερους και πιο ευάλωτους πολίτες» είπε ο Conte.
«Θα επιβληθούν σκληροί κανόνες παντού, με μεγαλύτερη αυστηρότητα και θυσίες όλων μας.
Όλη η Ιταλία θα είναι σαν την Λομβαρδία», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Luigi Di Maio, σε σχέση με την υιοθέτηση νέων μέτρων πρόληψης της μετάδοσης του κορωνοϊού.
Τα μέτρα που υιοθετεί η Ιταλία δεν έχουν προηγούμενο σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ και δείχνουν ακριβώς την έκταση της επιδημίας.
Την ίδια στιγμή οι ειδικοί προειδοποιούν πως οι επόμενες 8 ημέρες θα είναι κρίσιμες, καθώς εάν δεν περιοριστεί ο κορωνοϊός, τότε θα νοσήσει το 60% των Ιταλών.
Σημειώνεται πως η Ιταλία είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως (9.172) και τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών μετά την Κίνα.
Από τα κρούσματα αυτά, 463 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ 724 έχουν νοσηλευτεί και θεραπευτεί.

Κρίσιμες οι επόμενες 8 ημέρες στην Ιταλία – Θα νοσήσει το 60% των Ιταλών, αν δεν περιοριστεί ο κορωνοϊός

Τη θέση ότι οι επόμενες 8 ημέρες είναι καθοριστικές για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ιταλία διατυπώνει ο Walter Ricciardi, σύμβουλος του υπουργού Υγείας της Ιταλίας, τονίζοντας ότι εάν σε αυτό το διάστημα δεν περιοριστεί ο ιός, τότε θα νοσήσει το 60% των Ιταλών.
Σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο Ricciardi καλεί τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι τους και να σεβαστούν τους κανόνες, επικρίνοντας όλους εκείνους που αψήφησαν τα μέτρα που εξήγγειλε η ιταλική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Ο Ricciardi υπογράμμισε πως τις επόμενες ημέρες θα επηρεαστούν και οι επαρχίες που βρίσκονται κοντά στη Ρώμη.
«Τα μέτρα που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση είναι πολύ αυστηρά και σημαντικά, όμως είναι απαραίτητη μια συμμαχία με την ατομική ευθύνη» είπε ο Ricciardi, τονίζοντας ότι ο κορωνοϊός δεν είναι αστείο και ότι πρόκειται για έναν ιό που μπορεί να επεκταθεί χωρίς να συναντά κανένα εμπόδιο, επειδή δεν υπάρχει εμβόλιο και επειδή ο πληθυσμός δεν έχει αντισώματα μια και πρόκειται για ένα νέο ιό.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης