Θεμελιώθηκε το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο παραγωγής υδρογόνου της Ευρώπης - Βίντεο

Θεμελιώθηκε το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο παραγωγής υδρογόνου της Ευρώπης - Βίντεο
Στο 2027 τοποθετείται χρονικά η η διαδικασία παραγωγής υδρογόνου

Θεμελιώθηκε τις προηγούμενες ημέρες το υπεράκτιο αιολικό πάρκο ισχύος 3-4 GW, NortH2 από την κοινοπραξία των εταιρειών Gasunie, Groningen Seaports και Shell Nederland.

Η καινοτομία του συνίσταται στην χρήση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή υδρογόνου.

Φάσεις του έργου

Σε πρώτη φάση το NortH2 προβλέπει την κατασκευή αιολικών πάρκων στη Βόρεια Θάλασσα, τα οποία αναμένεται να φτάσουν σε συνολική ισχύ τα 10 GW, κάτι που θα μπορούσε να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα 12,5 εκατομμυρίων νοικοκυριών στην Ολλανδία.
Παράλληλα, το έργο το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εγκατάσταση μιας μεγάλης μονάδας ηλεκτρόλυσης στο Eemshaven, όπου η αιολική ενέργεια θα μετατρέπεται σε πράσινο υδρογόνο, ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα τοποθέτησης υπεράκτιων μονάδων ηλεκτρόλυσης.
Τέλος, μέσω ενός έξυπνου δικτύου μεταφοράς στις Κάτω Χώρες και στη Βορειοδυτική Ευρώπη, το παραγόμενο υδρογόνο θα μεταφέρεται στις βιομηχανίες και στους καταναλωτές.

Το έργο εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσει επτά μετρικούς μεγατόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως το 2040, με την κοινοπραξία να ελπίζει ότι έως το 2027 θα ξεκινήσει η διαδικασία παραγωγής υδρογόνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης